Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Στο φως ερωτικές επιστολές της Χιουρέμ Σουλτάν στον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή

Τα ερωτικά γράμματα που είχε στείλει η Χιουρέμ Σουλτάν στον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή, μία περίοδο που ο Σουλτάνος έλειπε σε εκστρατ...


Στο φως ερωτικές επιστολές της Χιουρέμ Σουλτάν στον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή

Τα ερωτικά γράμματα που είχε στείλει η Χιουρέμ Σουλτάν στον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή, μία περίοδο που ο Σουλτάνος έλειπε σε εκστρατεία, δόθηκαν στη δημοσιότητα από τα τουρκικά προεδρικά αρχεία και ρίχνουν φως στην πιο διάσημη ιστορία αγάπης της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Σύμφωνα με τους αρχειοφύλακες, οι ερωτικές επιστολές της πρώην παλλακίδας και  τέταρτης συζύγου του Σουλεϊμάν είναι από τα καλύτερα δείγματα τουρκικής ποίησης και πεζογραφίας της εποχής.

Η Χιουρέμ Σουλτάν γεννήθηκε το 1502 και ήταν η τέταρτη, η αγαπημένη και η νόμιμη σύζυγος του σουλτάνου Σουλεϊμάν Α΄ του Μεγαλοπρεπή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Το πλήρες όνομά της ήταν Αλεξάνδρα Αναστασία Λαρώσα. Ως Ροξελάνη είναι γνωστή στα ευρωπαϊκά κυρίως κείμενα, ενώ ως Χιουρέμ στα τουρκικά. Το όνομα Χιουρέμ της δόθηκε από τον ίδιο τον Σουλεϊμάν Α΄ και η σημασία του ονόματός είναι «η προσηνής, αυτή που σε κάνει χαρούμενο». Η Χουρέμ Σουλτάν ήταν η γυναίκα που έθεσε τα θεμέλια του Σουλτανάτου των Γυναικών.

Στο φως ερωτικές επιστολές της Χιουρέμ Σουλτάν στον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή

Σύμφωνα με πηγές του 16ου και του 17ου αιώνα, ο πατέρας της Χουρέμ ήταν Γάλλος Ορθόδοξος παπάς. Τη δεκαετία του 1520 την απήγαγαν Κριμαίοι Τάταροι κατά τη διάρκεια μίας από τις συχνές επιδρομές τους και οδηγήθηκε ως σκλάβα, πιθανώς πρώτα στην κριμαϊκή πόλη Καφφά και αργότερα στην Κωνσταντινούπολη, από όπου και επιλέχθηκε για το χαρέμι του σουλτάνου Σουλεϊμάν.

Η ζωή στο χαρέμι και ο έρωτας με τον Σουλεϊμάν

Η Χιουρέμ κατέκτησε τον Σουλεϊμάν κάνοντας τις αντιπάλους της να τη μισήσουν θανάσιμα. Μάλιστα η σουλτάνα Γκιουλμπαχάρ σε μια συμπλοκή τους την τραυμάτισε βαριά. Η Γκιουλμπαχάρ εξορίστηκε μαζί με το γιο της και διάδοχο του θρόνου. Χρόνια αργότερα διέταξε τον στραγγαλισμό του ίδιου του του γιού από φόβο μήπως σφετριστεί το θρόνο του. Στην Χιουρέμ ο σουλτάνος έδωσε τον τίτλο της Χασεκί Σουλτάν και την πρώτη θέση στο Παλάτι. Η επιρροή αλλά και η αφοσίωση και ο έρωτας στον Σουλεϊμάν μας χάρισα μερικά από τα ωραιότερα δείγματα ποίησης καθώς του έγραφε συχνά ερωτικές επιστολές. 

Η Χιουρέμ χάρισε στον Σουλεϊμάν έξι παιδιά και σαν νόμιμη σύζυγός του κατάφερε να κάνει έναν από τους γιους της, τον Σελίμ, κληρονόμο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Η Χιουρέμ ασκούσε πολιτική επιρροή στον Σουλεϊμάν που τη θεωρούσε τον πιο έμπιστό του άνθρωπο. Η εξωτερική και η διεθνής πολιτική τη αυτοκρατορίας καθορίστηκαν εν πολλοίς από τις απόψεις της. 

Δύο από τα γράμματά της στον βασιλιά Σιγισμούνδο Β΄ της Πολωνίας αποδεικνύουν ότι κατά τη διάρκεια της ζωής της η Οθωμανική Αυτοκρατορία είχε σε γενικές γραμμές ειρηνικές σχέσεις με το Πολωνικό κράτος στα πλαίσια μιας Οθωμανο-Πολωνικής συμμαχίας.

Επιπλέον, μερικοί ιστορικοί πιστεύουν ότι πιθανώς εκείνη επενέβη στον σύζυγό της για να περιοριστούν οι αρπαγές σκλάβων από τους Τατάρους της Κριμαίας στην περιοχή απ' όπου καταγόταν.

Στο φως ερωτικές επιστολές της Χιουρέμ Σουλτάν στον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή

Πέρα από την ενασχόλησή της με την πολιτική, η Χουρέμ ασχολήθηκε επίσης με διάφορα σημαντικά έργα σε δημόσια κτίρια, από την Μέκκα έως την Ιερουσαλήμ. Ανάμεσα στα πρώτα ιδρύματα που κατασκεύασε ήταν ένα τζαμί, δύο μεντρεσέδες (σχολεία για τη διδαχή του Κορανίου), ένα συντριβάνι και ένα γυναικείο νοσοκομείο που βρισκόταν κοντά στο σκλαβοπάζαρο γυναικών (Avrat Pazarı) στην Κωνσταντινούπολη.

Επιπλέον καθιέρωσε ένα λουτρό, το Χασεκί Χουρέμ Σουλτάν Χαμάμ, για να εξυπηρετείται η κοινότητα των προσκυνητών του τεμένους της Αγίας Σοφίας. Η ίδια ίδρυσε επίσης το 1552 στην Ιερουσαλήμ το Χασεκί Σουλτάν Ιμαρέτ, ένα δημόσιο συσσίτιο απόρων όπου παρεχόταν φαγητό στους φτωχούς και σ' αυτούς που το είχαν ανάγκη.

Όταν πέθανε θάφτηκε σ' ένα θολωτό τουρμπέ, διακοσμημένο με εξαίσια πλακίδια από τη Νίκαια της Βιθυνίας που απεικονίζουν τον κήπο του παραδείσου, πιθανώς προς τιμήν του γελαστού και χαρούμενου χαρακτήρα της. Το μαυσωλείο της βρίσκεται δίπλα σε αυτό του Σουλεϊμάν, ένα ξεχωριστό μαυσωλείο με πιο λιτή δομή του θολωτού, στον κήπο του Τζαμιού του Σουλεϊμάν.

Οι φλογερές επιστολές

Η Χιουρέμ Σουλτάν έγραφε στον σύζυγό της φλογερά γράμματα, όσο αυτός έλειπε, και του υπενθύμιζε τον έρωτά της για εκείνον. «Είμαι χαμένη σε αυτό το σύμπαν που δημιουργήθηκε από τον Κύριό μου. Έζησα τα καλύτερά μου χρόνια υπό την προστασία σας, σαν ένα μαργαριτάρι στο κουτί με τα κοσμήματά σας. Παρακαλώ, δεχτείτε τη μεταμέλεια της αβοήθητης σκλάβα σας, που υποφέρει από την απουσία σας» γράφει σε ένα σημείο η Σουλτάνα, σύμφωνα με το Anadolu.

Στο φως ερωτικές επιστολές της Χιουρέμ Σουλτάν στον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή

Στο φως ερωτικές επιστολές της Χιουρέμ Σουλτάν στον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή

«Οι αναμνήσεις των ημερών που περάσαμε μαζί, οι στιγμές που μοιραστήκαμε, γεμίζουν την καρδιά της σκλάβας σας. Παρηγορώ τον εαυτό μου με αυτές τις αναμνήσεις αλλά όταν είστε μακριά, κανείς δεν μπορεί να διευκολύνει τον πόνο μου», έγραφε το 1526.

Μάλιστα, μαζί με μία άλλη επιστολή, η Χιουρέμ είχε στείλει στον Σουλτάνο και ένα ρούχο της βρεγμένο από τα δάκρυα της. Σε αυτήν έγραφε: «Ζωή μου, Κύριέ μου, αγαπημένε μου Σουλτάνε, η μόνη προσευχή μου στον Αλλάχ είναι να ξαναδώ το πρόσωπό σας. Δεν υπάρχει πλέον χωρισμός από τώρα και στο εξής ... Εύχομαι ότι ο σουλτάνος ​​μου, θα είναι πάντα ευτυχισμένος… Σας στέλνω ένα από τα ρούχα μου που μουσκεύτηκε με τα δάκρυά μου... Φορέστε το, για μένα ...».

Έχει τελειώσει την επιστολή της, γράφοντας: «Δεν επιθυμώ τίποτα παρά ευτυχία για σας, και στους δύο κόσμους. Η φτωχή σας σκλάβα, Χιουρέμ».


Δεν υπάρχουν σχόλια