Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Χωρίς πρώτες βοήθειες η Ακρόπολη μέσα στον καύσωνα

Στο κορυφαίο τουριστικό αξιοθέατο της χώρας δεν υπάρχει γιατρός, ούτε σταθμευμένο ασθενοφόρο ενώ οι αρχαιοφύλακες εργάζονται σε φυλά...


Χωρίς πρώτες βοήθειες η Ακρόπολη μέσα στον καύσωνα

Στο κορυφαίο τουριστικό αξιοθέατο της χώρας δεν υπάρχει γιατρός, ούτε σταθμευμένο ασθενοφόρο ενώ οι αρχαιοφύλακες εργάζονται σε φυλάκια άνευ κλιματισμού.

Χωρίς πρώτες βοήθειες είναι το κορυφαίο τουριστικό αξιοθέατο της Ελλάδας και της Ευρώπης τις ημέρες του καύσωνα. 

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, στον αρχαιολογικό χώρο - που, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ από τον Ιανουάριο ως τον Οκτώβριο του 2017 είχε δεχτεί 2.510.397 ή επισκέπτες - δεν υπάρχει γιατρός που θα μπορεί να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες οι οποίες υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να προκύψουν από την άνοδο της θερμοκρασίας.

Κι αυτό παρ' ότι μετά το χτύπημα του κεραυνού στον Ιερό Βράχο και την απουσία γιατρού για να περιποιηθεί τους τραυματίες υπήρξε η δέσμευση από επίσημα χείλη ότι θα καλυφθούν οι ανάγκες με την παρουσία γιατρού. Υπεθυμίζεται, δε, ότι πέρσι και πρόπερσι ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης διέθετε γιατρό υπηρεσίας, ενώ φέτος όχι.

Τα παραπάνω έρχονται στο φως μέσα από καταγγελίες που κάνει η Πανελλήνια ΄Ενωση Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων στο TOC. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, η Ένωση έχει στείλει και σχετικό υπόμνημα στο υπουργείο Πολιτισμού ζητώντας - ακόμα και την τελευταία στιγμή - να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα «για την προστασία των εργαζομένων και των επισκεπτών σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς χώρους» και συγκεκριμένα, την ύπαρξη γιατρού αλλά κι ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ σε μόνιμη βάση έξω από τον Αρχαιολογικό χώρο τουλάχιστον τις ημέρες που η θερμοκρασία είναι υψηλή.

«Σας ενημερώνουμε δε ότι ακόμα και σήμερα δεν υπάρχει γιατρός στην Ακρόπολη, ο οποίος θα ήταν απαραίτητος για τις πρώτες βοήθειες. Επίσης ζητάμε άμεσα την παρουσία ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ σε μόνιμη βάση έξω από τον Αρχαιολογικό χώρο τουλάχιστον τις ημέρες που η θερμοκρασία είναι υψηλή», αναφέρεται στο υπόμνημα. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι συνθήκες εργασίας των αρχαιοφυλάκων στον μεγαλύτερο σε επισκεψιμότητα αρχαιολογικό χώρο του τόπου είναι, το λιγότερο, δυσχερείς, δεδομένου ότι στα φυλάκια που εργάζονται δεν υπάρχει κλιματισμός, καθώς δεν έχουν αποκατασταθεί βλάβες στα κλιματιστικά.

Κλειστή η Ακρόπολη το μεσημέρι στις 4-5 Ιουλίου σε περίπτωση καύσωνα

Η εφορεία αρχαιοτήτων πόλης Αθηνών, ενημερώνει ότι λόγω του αναμενόμενου, σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, καύσωνα την Πέμπτη 4 Ιουλίου και την Παρασκευή 5 Ιουλίου 2019, ο αρχαιολογικός χώρος Ακρόπολης και Κλιτύων θα κλείσει για το κοινό από τις 13:00 έως τις 17:00 εφόσον η αισθητή θερμοκρασία υπερβεί τους 40 βαθμούς Κελσίου (θερμοκρασία πόλης άνω των 36 βαθμών Κελσίου).

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «όσοι έχουν προμηθευτεί ηλεκτρονικά εισιτήρια για τις εν λόγω ημέρες και ώρες, παρακαλούνται όπως αποταθούν στο επιχειρησιακό τμήμα του ΤΑΠΑ μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση etickets@tap.gr.»


Πηγή: The TOC 1, The TOC 2

Δεν υπάρχουν σχόλια