Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Το εγχείρημα του πάρκου πολιτισμού

Oι βάσεις για τον σχεδιασμό ενός πάρκου πολιτισμού μέσα στο Κάστρο των Ιωαννίνων είχαν μπει το 2016, με την υπογραφή ενός μνημονίου συ...

Το εγχείρημα του πάρκου πολιτισμού

Oι βάσεις για τον σχεδιασμό ενός πάρκου πολιτισμού μέσα στο Κάστρο των Ιωαννίνων είχαν μπει το 2016, με την υπογραφή ενός μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Ιωαννιτών και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων. 

Το πάρκο αυτό αφορά επί της ουσίας την ενοποίηση πολιτιστικών και ιστορικών χώρων - της ακρόπολης του τζαμιού του Ασλάν πασά, της οθωμανικής βιβλιοθήκης, των οθωμανικών λουτρών- και την αναβάθμιση των κοινόχρηστων χώρων και του υφιστάμενου δικτύου πεζοδρόμων και πλατειών της περιοχής.

Η δημοτική αρχή του Μωυσή Ελισάφ αποφάσισε να συνεχίσει το όλο εγχείρημα το οποίο δεν είχε προχωρήσει αρκετά. Σε σύσκεψη που έγινε σήμερα στο Δημαρχείο, με τη συμμετοχή του δημάρχου, του προϊσταμένου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κώστα Σουέρεφ, του αντιδημάρχου Έργων Γιώργου Αρλέτου, του γενικού γραμματέα του Δήμου Βασίλη Ζωγράφου, στελεχών των Διευθύνσεων Τεχνικών Υπηρεσιών και Προγραμματισμού του, αποφασίστηκε η μορφή της συνεργασίας: μια προγραμματική σύμβαση. Στην προγραμματική σύμβαση, εκτός από τον Δήμο και την Εφορεία Αρχαιοτήτων, θα συμμετέχει και η Περιφέρεια Ηπείρου. Την ευθύνη για τη σύνταξη του σχεδίου της προγραμματικής σύμβασης ανέλαβαν να φέρουν εις πέρας οι υπηρεσίες του Δήμου μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου.

Ο κ. Ελισάφ, σε δήλωσή του, αναφέρει ότι «σκοπός είναι να προχωρήσουν όλες οι διαδικασίες με ταχείς ρυθμούς ώστε να περάσουν τα έργα σε φάση υλοποίησης και να διασφαλιστεί η ολοκλήρωσή τους εντός των χρονικών ορίων που προβλέπονται από το ΕΣΠΑ». Βέβαια, σε μελετητικό επίπεδο, δεν έχουν όλες οι προβλεπόμενες παρεμβάσεις την ίδια «ωριμότητα». Ο δήμαρχος χαρακτηρίζει επιπλέον «ουσιαστική και γόνιμη τη συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων» ενώ τονίζει ότι «η συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου θα βοηθήσει σημαντικά στην προώθηση των έργων». Τα σχεδιαζόμενα έργα, συνολικού προϋπολογισμού 4,5 εκατ. ευρώ, εντάσσονται στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου, με βασική πηγή χρηματοδότησης το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020».

Το βήμα της προγραμματικής σύμβασης είναι σημαντικό. Χωρίς αυτό και χωρίς την έγκριση του υπουργείου Πολιτισμού, δεν μπορεί να προχωρήσουν τα επόμενα στάδια. Και ένα από τα βασικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν στην παρούσα φάση, είναι ο φορέας λειτουργίας του πάρκου πολιτισμού. Τα κτίρια-μνημεία της περιοχής παρέμβασης ανήκουν κυρίως στο υπουργείο Πολιτισμού.

Οι σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις είναι:

-Δράσεις αποκατάστασης των οθωμανικών λουτρών και αναβάθμισής τους για δυνατότητα επίσκεψης

-Ανάδειξη και προστασία του Δημοτικού Μουσείου Ιωαννίνων-Τζαμί Ασλάν Πασά της βορειανατολικής ακρόπολης

-Ανάδειξη της Οθωμανικής Βιβλιοθήκης ως κέντρο προβολής της πολιτιστικής κληρονομιάς με τη χρήση πολυμέσων

-Διασύνδεση, ανάπλαση, αναβάθμιση και ανάδειξη κοινόχρηστων χώρων, υφιστάμενου δικτύου πεζόδρομων, κοινόχρηστων οδών και πλατειών.


Πηγή: Β. Αγγελή, typos-i

Δεν υπάρχουν σχόλια