Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Στο Λούβρο ο διάσημος «Άνθρωπος του Βιτρούβιου» του Ντα Βίντσι

Μετά από μια απόπειρα νομικής εμπλοκής, το Δικαστήριο της Βενετίας απέρριψε την προσφυγή κατά του δανεισμού του περίφημου σχεδίου «Ο...


Στο Λούβρο ο διάσημος «Άνθρωπος του Βιτρούβιου» του Ντα Βίντσι

Μετά από μια απόπειρα νομικής εμπλοκής, το Δικαστήριο της Βενετίας απέρριψε την προσφυγή κατά του δανεισμού του περίφημου σχεδίου «Ο Άνθρωπος του Βιτρούβιου» του Λεονάρντο Ντα Βίντσι στο Λούβρο.   

Απορρίπτεται «διότι στερείται επαρκών στοιχείων βασιμότητας», αναφέρει για την προσφυγή της πολιτιστικής οργάνωσης Italia Nostra, το Διοικητικό Δικαστήριο της Περιφέρειας της Βενετίας δίνοντας έτσι το «πράσινο φως», ώστε το μοναδικό έργο να συμπεριληφθεί στη μεγάλη έκθεση για τα 500 χρόνια από τον θάνατο του σημαντικού εκπροσώπου της Αναγέννησης.   

Στην απόφασή του, το διοικητικό δικαστικό όργανο κρίνει πως το Ανώτατο Συμβούλιο Μουσείων της Ιταλίας είχε την αρμοδιότητα να δώσει την άδεια, καθώς μάλιστα είχε συμφωνηθεί από τα αρμόδια διακρατικά όργανα ο δανεισμός του σχεδίου και πως, επίσης, το μνημόνιο συνεργασίας που έχουν συνάψει τα υπουργεία Πολιτισμού Ιταλίας και Γαλλίας δεν εμπίπτει σε διοικητικούς περιορισμούς.   

Η προσφυγή υποστήριζε πως ο «Άνθρωπος του Βιτρούβιου» αποτελεί τμήμα της μόνιμης συλλογής της Πινακοθήκης της Ακαντέμια της Βενετίας και δεν μπορεί να μεταφερθεί στο εξωτερικό, βάσει του Άρθρου 66 του Κώδικα Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Επιπλέον βάσει των συμπερασμάτων του ελέγχου του ειδικού εργαστηρίου συντήρησης της Πινακοθήκης, που πραγματοποιήθηκε πέρυσι, η κατάσταση του έργου είναι τέτοια που δεν επιτρέπει μία τέτοια επικίνδυνη μεταφορά, τόσο λόγω της κατάστασης του χαρτιού του, όσο και λόγω των άλλων κινδύνων που η δημόσια έκθεσή του εγκυμονεί (κλοπή, επίθεση, ή άλλη καταστροφή).   

Ο δανεισμός του σχεδίου του Ντα Βίντσι συμφωνήθηκε μεταξύ των υπουργών Πολιτισμού των δύο χωρών, στο πλαίσιο συνεργασίας της Ιταλίας και της Γαλλίας για την ανταλλαγή έργων τέχνης που θα εμπλουτίσουν τις εκθέσεις στο Λούβρο για τα 500 χρόνια από τον θάνατο του Ντα Βίντσι φέτος και για τις εκδηλώσεις στην Ιταλία το ερχόμενο έτος για να τιμηθούν τα 500 χρόνια από τον θάνατο του άλλου μεγάλου εκπροσώπου της Ιταλικής Αναγέννησης Ραφαέλο. 

Πηγή: LiFO

Δεν υπάρχουν σχόλια