Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Επιχείρηση Αχαιοί: Εξαρθρώθηκε διεθνής σπείρα που έκανε παράνομες ανασκαφές

Μια διεθνής σπείρα που λεηλατούσε αρχαιολογικούς χώρους στη νότια Ιταλία και πουλούσε αρχαία ελληνικά αντικείμενα και έργα τέχνης αξ...


Επιχείρηση Αχαιοί: Εξαρθρώθηκε διεθνής σπείρα που έκανε παράνομες ανασκαφές

Μια διεθνής σπείρα που λεηλατούσε αρχαιολογικούς χώρους στη νότια Ιταλία και πουλούσε αρχαία ελληνικά αντικείμενα και έργα τέχνης αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ εξαρθρώθηκε, όπως ανακοίνωσαν οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες Europol και Eurojust.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, στην οποία συμμετείχαν 350 αστυνομικοί σε όλη την Ευρώπη, έγιναν 80 έρευνες στην Ιταλία, τη Γαλλία, τη Βρετανία, τη Γερμανία και τη Σερβία. Συνελήφθησαν 23 ύποπτοι και κατασχέθηκαν σχεδόν 10.000 αρχαία αντικείμενα.

Η επιχείρηση της ειδικής ομάδας των αρχών είχε την κωδική ονομασία «Αχαιοί», μια αναφορά στον ιστορικό πληθυσμό που κατοικούσε στην αρχαία Ελλάδα.

Η σπείρα έκανε παράνομες ανασκαφές σε περιοχές που δεν έχουν ερευνηθεί από αρχαιολόγους

Η σπείρα πραγματοποιούσε παράνομες ανασκαφές σε χώρους που δεν έχουν ακόμη ερευνηθεί από τους αρχαιολόγους. Η αστυνομία υποστηρίζει ότι παρακολουθούσε τα μέλη της από τον Μάιο του 2017 για να διαπιστώσει πώς έβρισκαν τα αρχαία και πώς τα πουλούσαν στο εξωτερικό. Βίντεο που τραβήχτηκαν από κάμερα μη επανδρωμένου αεροσκάφους δείχνουν «τη βιαιότητα» της συμμορίας που χρησιμοποιούσε μπουλντόζα για να σκάψει το έδαφος, δημιουργώντας πραγματικούς κρατήρες, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι δράστες λεηλατούσαν αρχαιολογικούς χώρους του 4ου-5ου π.Χ. αιώνα στη νότια Ιταλία, στα παράλια της οποίας άκμαζαν πολλές ελληνικές αποικίες εκείνη την περίοδο. Κατάφεραν να αποσπάσουν αγγεία, πιάτα, πόρπες, κοσμήματα και άλλα αντικείμενα αξίας «πολλών εκατομμυρίων ευρώ».

Οι «μεσάζοντες» που αναλάμβαναν να τα πουλήσουν δρούσαν από το Λονδίνο, το Μόναχο, την Ντιζόν της Γαλλίας και το Βρσατς της Σερβίας. Μεταξύ των συλληφθέντων αρχαιοκαπήλων είναι και οι θεωρούμενοι ως «αρχηγοί» της σπείρας, δυο Καλαβρέζοι ηλικίας 59 και 30 ετών.
   
Ο Dario Franceschini, ιταλός υπουργός Πολιτισμού, δήλωσε ότι η επιχείρηση είχε οδηγήσει στην ανάκτηση χιλιάδων αντικειμένων που προήλθαν από παράνομες αρχαιολογικές ανασκαφές στην Καλαβρία. Τα αντικείμενα  εξήχθησαν σε χώρες εκτός της Ιταλίας, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Σερβίας. Σύμφωνα με αξιωματούχους της ιταλικής αστυνομίας, τα αντικείμενα αφαιρέθηκαν με παράνομες ανασκαφές  στις επαρχίες Crotone και Catanzaro.Η σπείρα πραγματοποιούσε παράνομες ανασκαφές σε χώρους που δεν έχουν ακόμη ερευνηθεί από τους αρχαιολόγους. «Εγκέφαλος» της συμμορίας φέρεται σύμφωνα με την ιταλική Corriere να ήταν ένας συνταξιούχος γιατρός.   

«Τα κλεμμένα αντικείμενα μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό όπου παρουσιάστηκαν για δημοπρασία σε σημαντικούς διεθνείς οίκους δημοπρασιών και πωλήθηκαν έναντι μεγάλων ποσών», δήλωσαν οι ερευνητές σε συνέντευξη Τύπου στο Crotone. Μερικά από τα αντικείμενα, όπως αγγεία από την αρχαία Ελλάδα, βρέθηκαν επίσης στα σπίτια των συλληφθέντων ανδρών.   


Πηγή: LiFO, iefimerida, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια