Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων για τις αρχαιότητες στο σταθμό Βενιζέλου

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ, σύμφωνα με πληροφορίες που διακινούνται ευρέως από χτες, πρόκειται να συγκαλέσει συνεδρίαση του Κεντρικ...


Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων  για τις αρχαιότητες στο σταθμό Βενιζέλου

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ, σύμφωνα με πληροφορίες που διακινούνται ευρέως από χτες, πρόκειται να συγκαλέσει συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) την ερχόμενη Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου, προκειμένου να εξετάσει τεχνική μελέτη για την απόσπαση των εξαιρετικής σπουδαιότητας αρχαιοτήτων που έχουν βρεθεί στο Σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης. 

Εδώ και μήνες η Αττικό Μετρό, αντί να προχωρά το έργο, προσπαθεί να πείσει για την αδυναμία εκτέλεσης της ήδη εγκεκριμένης μελέτης που προβλέπει την κατά χώραν διατήρηση του μοναδικού ευρήματος για τη Θεσσαλονίκη.

Αντί να αντιτάξουν επιστημονικά επιχειρήματα στον δημόσιο διάλογο που διεξάγεται εδώ και μήνες ενώπιον όλης της επιστημονικής κοινότητας, φαίνεται πως επιλέγουν την εκβιαστική οδό της έγκρισης μιας μελέτης που δεν θα έχει καν διαβαστεί! Δεν εξηγείται αλλιώς η βεβιασμένη προσπάθεια να συνεδριάσει το ΚΑΣ μέσα σε 4 μόλις ημέρες από την κατάθεση της μελέτης, χρόνος που προφανώς δεν επαρκεί για να γνωμοδοτήσουν τεκμηριωμένα οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου για ένα τόσο σοβαρό θέμα!

Προφανώς επιδιώκουν μια συνεδρίαση-παρωδία, με τα μέλη του ΚΑΣ να μην έχουν καν προλάβει να μελετήσουν τα δεδομένα που θα προσκομιστούν.

Μετά από τόσους μήνες ενεργοποίησης της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας και ευαισθητοποίησης και αγώνα των πολιτών, το ελάχιστο που θα έπρεπε να κάνει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ είναι να μην ορίσει μια συνεδρίαση εξπρές του ΚΑΣ. Το ελάχιστο που θα έπρεπε να κάνει η Αττικό Μετρό είναι να καταθέσει στα αρμόδια όργανα τη μελέτη που ισχυρίζεται πως ετοίμασε, με πλήρη τεχνική τεκμηρίωση, με αναλυτικό χρονοδιάγραμμα εργασιών και πλήρως κοστολογημένη, συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων, προκειμένου να κριθεί από το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας.

Υπενθυμίζουμε ότι μέχρι σήμερα 24 αρμόδιοι επιστημονικοί φορείς, όχι μόνον της αρχαιολογικής κοινότητας αλλά και του τεχνικού κόσμου, έχουν υποστηρίξει με δημόσιες τεκμηριωμένες τοποθετήσεις τους τόσο την εξαιρετική σημασία του ανασκαφικού ευρήματος όσο και τη δυνατότητα υλοποίησης των ισχυουσών αποφάσεων και τεχνικών μελετών για την κατά χώραν διατήρησή του.

Τονίζουμε ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ο οποίος πρώτος ανακίνησε το θέμα, παρακάμπτοντας τις θεσμικές διαδικασίες, απέφυγε να μας συναντήσει ως επιστημονικό σύλλογο, ενώ του τονίσαμε με την από 21.11.2019 επιστολή μας ότι η όποια απόπειρα ακύρωσης των έως τώρα αποφάσεων θα στραφεί ενάντια όχι μόνο στην τύχη των αρχαιοτήτων του Σταθμού Βενιζέλου, αλλά και στη θέση που έχει η Ελλάδα στον παγκόσμιο πολιτιστικό χάρτη ως ένας από τους βασικούς θεματοφύλακες του Βυζαντινού Πολιτισμού καλώντας τον να αναγνωρίσει αυτή την ευθύνη  απέναντι στην Ιστορία.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, αταλάντευτα προσανατολισμένος στην προστασία, ανάδειξη και απόδοση στην κοινωνία των αρχαιοτήτων:

- καλεί την επιστημονική κοινότητα και τους πολίτες σε εγρήγορση προκειμένου να αποτραπεί η απόπειρα ακύρωσης των έως τώρα αποφάσεων, η οποία θα στραφεί ενάντια στην τύχη των αρχαιοτήτων.
- απαιτεί από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ και την Αττικό Μετρό να εγκαταλείψουν την προσπάθεια πραξικοπηματικής επιβολής τετελεσμένων και  να επιτρέψουν την υλοποίηση της ισχύουσας μελέτης.
- απαιτεί από την πολιτική ηγεσία την τήρηση των διοικητικών ενεργειών που προβλέπονται, ώστε να νομιμοποιηθεί η όποια υπουργική απόφαση, και τη συνεργασία με τα διοικητικά όργανα (από την αρμόδια Εφορεία έως την ίδια την Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων) που έχουν την σχετική από τον Νόμο υποχρέωση και αρμοδιότητα.
- καλεί τα μέλη του ΚΑΣ να ζυγίσουν τις προταθείσες επιλογές (συνενοχή στην πολιτική μεθόδευση που οδηγεί στην καταστροφή αυτού του μνημείου και την τήρηση της νομιμότητας  που εξασφαλίζει τη διατήρηση των αρχαιοτήτων), έχοντας κατά νου ότι τυχόν ψήφιση μίας μελέτης-προϊόντος μεθόδευσης αποτελεί στίγμα στην Ελληνική Αρχαιολογική Κοινότητα, όπως αυτή έχει ανοικτά και σε συλλογικό επίπεδο εκφραστεί με σειρά ψηφισμάτων!

- Προκηρύσσει στάση εργασίας των μελών του την Τετάρτη 18/12 από τις 12:00 έως τη λήξη του ωραρίου προκειμένου να παρευρίσκονται και στη Συνέντευξη τύπου,  που έχει ορίσει την ίδια ημέρα στις 12:00 στο αμφιθέατρο του ΥΠΠΟΑ.

Καλεί τους συναδέλφους από τις Υπηρεσίες της Αττικής σε συγκέντρωση στο ΥΠΠΟΑ την Τετάρτη 18/12 στις 13.00.

Καλεί τα μέλη του να συμμετέχουν στις κατά τόπους συγκεντρώσεις των τοπικών Παραρτημάτων στην Θεσσαλονίκη και σε όλην την επικράτεια.

Καλεί όλα τα Σωματεία του ΥΠΠΟΑ σε κοινή στράτευση για την κατά χώραν διατήρηση του μοναδικού ευρήματος για τη Θεσσαλονίκη.

Καλεί την επιστημονική κοινότητα και τους πολίτες σε εγρήγορση προκειμένου να αποτραπεί η απόπειρα ακύρωσης των έως τώρα αποφάσεων, που στρέφονται ενάντια στην τύχη των αρχαιοτήτων.

Απευθύνει έκκληση στα μέλη του ΚΑΣ να μη συναινέσουν στην καταστροφή του σημαντικού αυτού μνημείου,  έχοντας κατά νου ότι τυχόν ψήφιση μίας μελέτης-προϊόντος μεθόδευσης αποτελεί στίγμα στην Ελληνική Αρχαιολογική Κοινότητα, όπως αυτή έχει ανοικτά και σε συλλογικό επίπεδο εκφραστεί με σειρά ψηφισμάτων.

Η προστασία των αρχαιοτήτων είναι αδιαπραγμάτευτη!


Πηγή: ΣΕΑ 1, ΣΕΑ 2

Δεν υπάρχουν σχόλια