Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Τάφοι Σκανδιναβών πολεμιστών βρέθηκαν στην Πολωνία

Δύο από τους τάφους που περιείχαν τα σκελετικά κατάλοιπα των πολεμιστών Οι αρχαιολόγοι στην Πολωνία ανακάλυψαν τα σκελετικά λείψανα ...



Τάφοι Σκανδιναβών πολεμιστών βρέθηκαν στην Πολωνία
Δύο από τους τάφους που περιείχαν τα σκελετικά κατάλοιπα των πολεμιστών
Οι αρχαιολόγοι στην Πολωνία ανακάλυψαν τα σκελετικά λείψανα τεσσάρων σκανδιναβών πολεμιστών, σε μια τοποθεσία που απέχει εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από την πατρίδα τους.

Τα σκελετικά κατάλοιπα του 11ου αιώνα ανακαλύφθηκαν σε ένα ιδιόμορφο τόπο ταφής που ονομάστηκε από τους αρχαιολόγους ως "Η Οικία του Θανάτου". Χημική και γενετική ανάλυση των καταλοίπων έδειξε ότι οι τέσσερεις άνδρες προέρχοταν από τη Σκανδιναβία, πιθανότατα από τη Δανία.

Σύμφωνα με τον Δρ. Sławomir Wadyl, αρχαιολόγο του Αρχαιολογικού Μουσείου του Γκντανσκ, οι πολεμιστές θάφτηκαν μαζί με μια πληθώρα από κτερίσματα και όπλα.

Ο αρχαιολόγος δήλωσε στην Πολωνική Υπηρεσία Τύπου (PAP): «Στο κεντρικό τμήμα του νεκροταφείου υπήρχαν τέσσερεις πολύ καλά διακοσμημένοι ταφικοί θάλαμοι. 

Άνδρες, πιθανότατα πολεμιστές, θάφτηκαν σε αυτούς όπως αποδεικνύεται από τα όπλα και τον ιππικό εξοπλισμό που τους συνοδεύει».


Τάφοι Σκανδιναβών πολεμιστών βρέθηκαν στην Πολωνία
Καλλιτεχνική αναπαράσταση του τάφου
που βρέθηκε στο κεντρικό τμήμα του νεκροταφείου
Οι τέσσερεις πολεμιστές αποκαλύφθηκαν στο χωριό Ciepłe στην Ανατολική Πομερανία (ή Pomorze Wschodnie) της βόρειας Πολωνίας.

Οι Δανοί πολεμιστές θάφτηκαν κατά τη διάρκεια της δυναστείας του Οίκου των Πιαστ - την πρώτη πολωνική δυναστεία που κυβέρνησε από τον 10ο αιώνα μέχρι τα τέλη του 14ου αιώνα.

Τάφοι Σκανδιναβών πολεμιστών βρέθηκαν στην Πολωνία
Σπαθί τύπου Z από τον τάφο στο κεντρικό τμήμα του νεκροταφείου
Ο Δρ Wadyl δήλωσε: «Αποδείχθηκε ότι όλοι οι νεκροί που είχαν ταφεί στο κεντρικό τμήμα του νεκροταφείου δεν ήταν από τον Οίκο των Πιαστ, αλλά από τη Σκανδιναβία, πιθανότατα από τη Δανία».

Οι πολεμιστές θάφτηκαν μέσα σε μια μεγάλη νεκρόπολη, που χρονολογείται από τον πολωνικό βασιλιά Μπολέσλαφ Α΄τον Γενναίο (ή Bolesław Chrobry). Παράλληλα, οι αρχαιολόγοι αποκάλυψαν ένα θησαυρό από όπλα, όπως σπαθιά και δόρατα. 

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι τέσσερεις άνδρες ήταν ιππείς, λόγω των πορπών, των αναβολέων και των αγγείων που βρέθηκαν δίπλα τους. Οι αρχαιολόγοι αποκάλυψαν επίσης παλιά νομίσματα, μεταλλικά κτερίσματα, χτένες ακόμη και υπολείμματα ζώων.

Η ίδια η ταφή είναι ενδιαφέρουσα επειδή είναι χαρακτηριστική στην Ανατολική Ευρώπη και τη Σκανδιναβία. Οι πολεμιστές τοποθετήθηκαν μέσα σε ξύλινους θαλάμους, διαστάσεων περίπου 3,5 μ. x 2 μ. Οι θάλαμοι χτίστηκαν σαν ξύλινη καμπίνα, με διασταυρούμενους ξύλινους δοκούς που στοιβάζονταν ο ένας πάνω στον άλλο.

Ο Δρ Wadyl δήλωσε: «Ήταν μια από τις πιο δημοφιλείς μεθόδους οικοδόμησης οικιών τότε, έτσι θα μπορούσαμε να πούμε ότι ήταν μια "Οικία Θανάτου"»

Σε ένα άλλο τμήμα του νεκροταφείου, οι αρχαιολόγοι βρήκαν μια διαφορετική αλλά εξίσου ενδιαφέρουσα ταφική μέθοδο. Οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως δυο μεγάλα φέρετρα που ήταν τοποθετημένα μέσα σε ένα θάλαμο, ο οποίος χτίστηκε από κατακόρυφους, ακονισμένους πόλους καρφωμένους στο έδαφος.


Τάφοι Σκανδιναβών πολεμιστών βρέθηκαν στην Πολωνία
Σχεδιαστική αναπαράσταση σπιρουνιού που βρέθηκε σε έναν από τους τάφους
Σύμφωνα με τον Δρ Wadyl: «Πρόκειται για τους μεγαλύτερους ταφικούς θαλάμους του είδους που γνωρίζουμε στα εδάφη της Πολωνίας αυτή τη στιγμή».

Οι τάφοι πιθανότατα περιβαλλόταν από κάποια μορφή περίφραξης ή από ξύλινη πασσάλωση.


Τάφοι Σκανδιναβών πολεμιστών βρέθηκαν στην Πολωνία
Σχεδιαστική ανακατασκευή ενός αναβολέα που βρέθηκε σε έναν από τους τάφους
Ο Δρ Wadyl πιστεύει ότι οι Δανοί πολεμιστές αποτελούσαν πιθανότατα τμήμα της τοπικής κοινωνικής ελίτ λόγω των περίπλοκων και πλούσιων ταφών τους«Όσοι είχαν ταφεί στο κεντρικό τμήμα του θαλάμου αντιπροσώπευαν την κοινωνική ελίτ της εποχής, όπως μαρτυρεί ο μνημειώδης χαρακτήρας των τάφων τους και των πλούσιων κτερίσματών τους. Μάλλον ανήκαν σε μια ομάδα ελίτ ιππέων, αλλά ο ρόλος τους πιθανώς δεν περιοριζόταν μόνο στον πόλεμο». 

Ο αρχαιολόγος εκτιμά ότι οι άνδρες συνέλεγαν φόρους από τον τοπικό πληθυσμό λόγω ενός συνόλου ζύγισης βαρών που βρέθηκε δίπλα σε δύο από τους νεκρούς.


Πηγή: The Archaeology News Network

Δεν υπάρχουν σχόλια