Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αναμένοντας την ολοκλήρωση των έργων πολιτισμού

Οι εργασίες προχωρούν εντατικά πια, αλλά περπατώντας στην πόλη αναρωτιέσαι τι θα αλλάξει στα εργοτάξια έργων πολιτισμού στην Αθήνα, ...


Αναμένοντας την ολοκλήρωση των έργων πολιτισμού

Οι εργασίες προχωρούν εντατικά πια, αλλά περπατώντας στην πόλη αναρωτιέσαι τι θα αλλάξει στα εργοτάξια έργων πολιτισμού στην Αθήνα, πότε θα απομακρυνθούν τα ικριώματα, τι θα γίνει την επόμενη τριετία. 

Στο επιβλητικό κτίριο της οδού Μαυρομιχάλη 6, κοντά στην Ακαδημίας, εκεί όπου κτίστηκε το 1882 η κατοικία του Γερμανού αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ και το 1912 το οίκημα αγοράστηκε από τον Κεφαλλονίτη τραπεζίτη και συλλέκτη Διονύσιο Π. Λοβέρδο, όλα δείχνουν έτοιμα. Αυτός ο χώρος, που η αρχιτεκτονική του αποτελεί συγκερασμό αρχαιοπρεπών στοιχείων και σύγχρονων ευρωπαϊκών τάσεων της εποχής του, θα στεγάσει το παράρτημα του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου. Η πρόσοψη, που κοσμείται από κεφαλές Καρυατίδων, είναι ακόμη καλυμμένη με προστατευτικά, όμως η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έχει δηλώσει ότι ο στόχος είναι το Μέγαρο Τσίλλερ - Λοβέρδου να ανοίξει τον Αύγουστο του 2020.

Το εσωτερικό του, με τις οροφογραφίες, τις τοιχογραφίες, τα τζάκια και την ξυλόγλυπτη σκάλα έχει αποκατασταθεί, αλλά μάλλον υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες, καθώς το κτίριο δεν έχει παραδοθεί από τη Γενική Διεύθυνση Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων στο Βυζαντινό Μουσείο. Αν δεν υπάρξει άλλη καθυστέρηση, εδώ θα παρουσιαστεί η συλλογή Λοβέρδου, από τις σημαντικότερες συλλογές έργων μεταβυζαντινής θρησκευτικής τέχνης στην Ελλάδα.

Στην Πλάκα, λίγα βήματα από τον σταθμό «Μοναστηράκι», το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού ετοιμάζεται για διοικητική μεταφορά στα κτίρια της οδού Κλάδου και μέσα στο κτιριακό συγκρότημα του τετραγώνου, στο κτίριο Η΄. Αναμένεται η ρευματοδότηση των χώρων ώστε να προχωρήσει η μεταφορά, ενώ το 2021 θα παραδοθεί η πρώτη κτιριακή ενότητα των εκθεσιακών χώρων, που περιλαμβάνει το τζαμί Τζισδαράκη, καθώς και τρία κτίρια του οικοδομικού τετραγώνου Aρεως - Βρυσακίου - Κλάδου και Αδριανού. Στο τζαμί θα παρουσιαστεί η ιστορία του μνημείου και του μουσείου καθώς και ενδεικτικά έργα των συλλογών του και στα κτίρια Γ1 και Γ2 και Ε΄ του οικοδομικού τετραγώνου, ενότητες με θέμα την καταγωγή των Ελλήνων και τη διασκέδαση. Το 2023, με το τέλος της προγραμματικής σύμβασης, υπολογίζεται να λειτουργήσουν όλα τα κτίρια του μουσείου.

Στην Πατησίων, το Ακροπόλ Παλάς θα έπρεπε ήδη να είναι ανοιχτό, ωστόσο η σταδιακή λειτουργία του μετατίθεται για το φθινόπωρο, ενώ μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020 θα νομοθετηθεί ο τρόπος που θα λειτουργήσει ο νέος φορέας. Τα εγκαίνια της ανακαινισμένης Εθνικής Πινακοθήκης σχεδιάζονται για τις 25 Μαρτίου 2021. Όσο για το ΕΜΣΤ, ανοίγει τον Φεβρουάριο. Μακάρι να μην έχουμε νέες καθυστερήσεις· η πόλη έχει πλέον ανάγκη να δει ολοκληρωμένα τα έργα.


Πηγή: Γ. Συκκά, Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια