Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Πιθανά αποτυπώματα Νεάντερταλ βρέθηκαν σε ιταλικό ηφαίστειο

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι το διάσημο "Mονοπάτι του Διαβόλου" (Ciampate del Diavolo), κατά μήκος του ηφαιστείου Roccamon...



Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι το διάσημο "Mονοπάτι του Διαβόλου" (Ciampate del Diavolo), κατά μήκος του ηφαιστείου Roccamonfina στη νότια Ιταλία, έγινε από Νεάντερταλ.

Περίπου 81 αποτυπώματα από τουλάχιστον πέντε άτομα φαίνονται χαραγμένα στην πετρωμένη λάβα και λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία του βράχου, οι ειδικοί πιστεύουν ότι η συγκεκριμένη ομάδα ατόμων  ζούσε «πριν την ύπαρξη του είδους μας».

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, συγκρίνοντας το μέγεθος και το σχήμα, τα αποτυπώματα ταιριάζουν με αυτά ενός ανθρωποειδούς στο Sima de los Huesos: το «λάκκο των οστών» στην Atapuerca, στη βόρεια Ισπανία.

Η ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι τα αποτυπώματα έγιναν ώρες ή ημέρες μετά την έκρηξη του ηφαιστείου πριν από περίπου 50.000 χρόνια.

Οι επιστήμονες βασιζόμενοι στην απόσταση μεταξύ κάθε αποτυπώματος και στο γεγονός ότι η πυκνή συλλογή θερμού αερίου και ηφαιστειακών υλικών, φτάνει σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 570 βαθμών Κελσίου την στιγμή της έκρηξης, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η λάβα ήταν ακόμα μαλακή αλλά όχι τόσο καυτή για να περπατήσει κάποιος πάνω της με αργό ρυθμό.

Το Roccamonfina είναι ένα ηφαίστειο με ακτίνα δράσης περίπου 9,5 χιλιομέτρων και βρίσκεται κατά μήκος της βόρειας ακτής της Καμπανίας, σε απόσταση 60 χιλιομέτρων περίπου στα βορειοδυτικά του όρους Σόμα και του Βεζούβιου.

Το ηφαίστειο παραμένει ανενεργό για περισσότερο από 50.000 χρόνια, αλλά η τέφρα από την τελευταία έκρηξή του διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση στην περιοχή.

Η επιστημονική ομάδα διαπίστωσε ότι τα αποτυπώματα έγιναν ώρες ή ημέρες μετά την έκρηξη του ηφαιστείου πριν από περίπου 50.000 χρόνια
[Credit: Mauro Fermariello / Science Photo Library]
Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν για πρώτη φορά τα 67 αποτυπώματα το 2001 με ανηφορική και κατηφορική κατεύθυνση. Βρίσκονται στην κορυφή του ηφαιστείου της Roccamonfina και μετά από περαιτέρω έρευνα, εντοπίστηκαν και άλλα 14 ίχνη - σύνολο 81 αποτυπώματα.

Τα αποτυπώματα εκτιμάται ότι δημιουργήθηκαν από ομάδα Νεάντερνταλ που περπατά με ταχύτητα 3,5 μέτρων περίπου το δευτερόλεπτο, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Έχουν ανακαλυφθεί πολλά αντικείμενα στην γύρω περιοχή που οδηγούν τους ειδικούς να πιστεύουν ότι αυτή η μυστηριώδης ομάδα Νέαντερνταλ επισκεπτόταν συχνά την περιοχή - πιθανότατα για συλοογή πετρωμάτων προκειμένου να κατασκευάσει λίθινα εργαλεία.

«Τα νέα δεδομένα παρέχουν επίσης κάποιες ενδείξεις για τη διερεύνηση νέων υποθέσεων σχετικά με την παρουσία των παλαιολιθικών ανθρώπων στην περιοχή Roccamonfina, αν και η συγκεκριμένη ταυτότητα της ομάδας παραμένει αδιευκρίνιστη», γράφουν οι ερευνητές στο Journal of Quaternary Science.

«Πόσα και ποια είδη ήταν παρόντα εκείνη την εποχή στην Ευρώπη είναι, πράγματι ένα ζήτημα, που εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο ανοικτής συζήτησης».

Δεν υπάρχουν σχόλια