Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Το Περού ανακτά ανεκτίμητο χειρόγραφο των Ίνκας

Συντηρητής της Περουβιανής Εθνικής Βιβλιοθήκης παρουσιάζει το ανεκτίμητο χειρόγραφο με τις αναμνήσεις των αρχαίων ηγετών των Ίνκας στη Λί...

Το Περού ανακτά ανεκτίμητο χειρόγραφο των Ίνκας
Συντηρητής της Περουβιανής Εθνικής Βιβλιοθήκης παρουσιάζει το ανεκτίμητο χειρόγραφο με τις αναμνήσεις των αρχαίων ηγετών των Ίνκας στη Λίμα. Το χειρόγραφο επιστράφηκε από συλλέκτες της Βραζιλίας.
Το Περού παρουσίασε ένα ανεκτίμητο χειρόγραφο που περιέχει απομνημονεύματα των αρχηγών των Ίνκας. Το χειρόγραφο είχε εξαφανιστεί από τη Λίμα κατά την χιλιανή κατοχή στην διάρκεια του Πολέμου του Ειρηνικού, 1879-84 (γνωστός και ως Πόλεμος του Νιτρικού Κάλιου).

Το χειρόγραφο - που ονομάζεται "Αναμνήσεις από την Περουβιανή μοναρχία ή περίγραμμα της ιστορίας των Ίνκας" - γράφτηκε τη δεκαετία του 1830 από τον Justo Apu Sahuaraura Inca (1775-1853), απόγονος του αυτοκράτορα Inca Huayna Capac (1493-1525).

«Η αξία του εγγράφου από το 1838 είναι ανυπολόγιστη. Θεωρείται εξαιρετικά σπάνιο έγγραφο, δεν έχουμε άλλο παρόμοιο», δήλωσε στο AFP ο Gerardo Trillo, διευθυντής της Προστασίας Συλλογών στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Λίμα για το χειρόγραφο που βρέθηκε στη Βραζιλία.



Ο Sahuaraura ήταν μέλος της αυτόχθονης αριστοκρατίας στην παλιά πρωτεύουσα των Ίνκας και αφιέρωσε το χρόνο του για να διατηρήσει τη μνήμη της αρχαίας αυτοκρατορίας, η οποία διήρκεσε 100 χρόνια μεταξύ του 15ου και του 16ου αιώνα και κάλυπτε μια τεράστια περιοχή από το νότο της Κολομβίας μέχρι την κεντρική Χιλή.

Ο συγγραφέας αυτοχαρακτηρίστηκε ως "ο τελευταίος απόγονος της αυτοκρατορίας των Ίνκας".

Το Περού ανακτά ανεκτίμητο χειρόγραφο των Ίνκας

Στο χειρόγραφο καταγράφεται η ιστορία των Ίνκας μέχρι την άφιξη στη Νότια Αμερική των ισπανών αποικιοκρατών.

Το κείμενο περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τον Ιnca Garcilaso de la Vega, γιο του Ισπανού κατακτητή και γυναίκας από την αριστοκρατία των Ίνκας, που θεωρείται το πρώτο άτομο μεικτής φυλής στην ιστορία της Αμερικής.

Το χειρόγραφο περιλαμβάνει επίσης καταγραφές της ισπανικής κατάκτησης της πόλης Cusco, καθώς και ένα χρονολόγιο των Ίνκας.

«Πρόκειται για ένα πολύ σπάνιο και παράξενο χειρόγραφο και φέρει χρωματιστά φύλλα, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους διαφορετικούς Ίνκας», δήλωσε ο Trillo.

Το Περού ανακτά ανεκτίμητο χειρόγραφο των Ίνκας



Το χειρόγραφο κλάπηκε από την Εθνική Βιβλιοθήκη κατά τη χιλιανή κατοχή της Λίμα το 1881-83, στην διάρκεια του Πολέμου του Ειρηνικού (1879-84) όπου το Περού και η Βολιβία στράφηκαν εναντίον της Χιλής.

Η Χιλή επέστρεψε περισσότερα από 4.500 βιβλία που μεταφέρθηκαν από την Εθνική Βιβλιοθήκη του Περού κατά τη διάρκεια της κατοχής.

Ωστόσο, το χειρόγραφο αυτό αποκτήθηκε το 1970 από βραζιλιάνους ιδιώτες συλλέκτες, οι οποίοι συμφώνησαν τον περασμένο Νοέμβριο να επιστραφεί στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους.

«Χρειάστηκε μια δεκαετία διαπραγμάτευσης για να επιστραφεί το συγκεκριμένο χειρόγραφο», δήλωσε ο Gerardo Trillo.




Δεν υπάρχουν σχόλια