Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

YΠΠΟ: Πρόγραμμα της Microsoft θα μετατρέπει σε εμπειρία την επίσκεψη στην Αρχαία Ολυμπία

Αυτοψία στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας, στο Αρχαιολογικό Μουσείο και στο Μουσείο των Αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων πραγματοποίησε η Λ...

YΠΠΟ: Πρόγραμμα της Microsoft θα μετατρέπει σε εμπειρία την επίσκεψη στην Αρχαία Ολυμπία

Αυτοψία στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας, στο Αρχαιολογικό Μουσείο και στο Μουσείο των Αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων πραγματοποίησε η Λίνα Μενδώνη.

Την Λίνα Μενδωνη συνόδευαν η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας Ερωφίλη Κόλλια και υπηρεσιακοί παράγοντες.

«Με αφορμή την τελετή της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, στον χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, που θα ταξιδέψει στο Τόκιο, αλλά και ενόψει της επικείμενης τουριστικής περιόδου, ήταν επιβεβλημένη η παρουσία μας εδώ» είπε η κ. Μενδώνη, δηλώνοντας ότι «τόσο ο αρχαιολογικός χώρος έκτασης 400 στρεμμάτων, όσο και τα δύο Μουσεία, είναι απολύτως έτοιμα να υποδεχθούν τους επισκέπτες. Οι αρμόδιες υπηρεσίες», σημείωσε, «υπηρετούν με αφοσίωση το έργο που τους έχει ανατεθεί».Κατάργηση αμαξητού δρόμου αντικατάσταση με πεζόδρομο

Σύντομα θα ξεκινήσει η β΄ φάση του έργου της ανάδειξης του Γυμνασίου, του χώρου προπόνησης των αθλητών που συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η ένταξη του συγκεκριμένου έργου στην τρέχουσα χρηματοδοτική περίοδο -ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας 2014-2020- συμφωνήθηκε πριν από λίγες μέρες στην διευρυμένη σύσκεψη, που έγινε στην Πάτρα με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ και της Περιφέρειας, υπό την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού και τον Περιφερειάρχη κ. Νεκτάριο Φαρμάκη. Η α΄ φάση του έργου της ανάδειξης του Γυμνασίου είχε ενταχθεί το 2013 στο ΕΣΠΑ 2007-2013 και ολοκληρώθηκε το 2015.

YΠΠΟ: Πρόγραμμα της Microsoft θα μετατρέπει σε εμπειρία την επίσκεψη στην Αρχαία Ολυμπία
Στοά Γυμνασίου Ολυμπίας
«Η β΄ φάση του έργου», όπως δήλωσε η κ. Μενδώνη, «μπορεί να ολοκληρωθεί σε 18 μήνες, από την ένταξή του, αλλάζοντας ουσιαστικά την εικόνα της εισόδου του αρχαιολογικού χώρου.

Παράλληλα, θα ωριμάσει η μελέτη της γ΄ φάσης ανάδειξης του Γυμνασίου –συνολικού μήκους περίπου 192 μ.- η υλοποίηση της οποίας προϋποθέτει την απομάκρυνση του δρόμου που χωρίζει τον αρχαιολογικό χώρο από το Μουσείο. Η κατάργηση του αμαξητού δρόμου και η αντικατάστασή του με πεζόδρομο και ποδηλατόδρομο δίνει τη δυνατότητα μιας ήπιας ανάπλασης της περιοχής με δυνατότητα θέασης της στοάς του Γυμνασίου».

Χώροι υποδοχής και στάθμευσης τουριστικών λεωφορείων

Στη συνέχεια, η υπουργός πραγματοποίησε συνάντηση με τον δήμαρχο της Αρχαίας Ολυμπίας, κ. Γιώργο Γεωργιόπουλο, τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Χάρη Σπηλιόπουλο, και τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Αρχαίας Ολυμπίας, κ. Παναγιώτη Μαντά. Κατά την διάρκεια της συζήτησης ετέθησαν σημαντικά θέματα που αφορούν στις σχέσεις του Υπουργείου Πολιτισμού με τον Δήμο.

YΠΠΟ: Πρόγραμμα της Microsoft θα μετατρέπει σε εμπειρία την επίσκεψη στην Αρχαία Ολυμπία

Η διευθέτηση χώρων υποδοχής και στάθμευσης των τουριστικών λεωφορείων, των ταξί και των ιδιωτικών αυτοκινήτων των επισκεπτών του αρχαιολογικού χώρου και των Μουσείων είναι επιτακτική ανάγκη και άμεση προτεραιότητα για τον Δήμο, αλλά και για το Υπουργείο Πολιτισμού. Ο δήμαρχος εξέθεσε στην Υπουργό τις ενστάσεις του Δήμου στις παρατηρήσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων επί της κυκλοφοριακής μελέτης και ζητήθηκε η σταδιακή εφαρμογή της.

Τουριστική διαδρομή και αναβάθμιση Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας

Επίσης, συζητήθηκε η εγκεκριμένη από το Υπουργείο Πολιτισμού μελέτη της θεματικής τουριστικής διαδρομής, που προβλέπει την δημιουργία πεζοδρόμου και ποδηλατοδρόμου ως την Ολυμπιακή Ακαδημία, η οποία θα πρέπει να επικαιροποιηθεί σημειακά, δεδομένης της αποκάλυψης και ανάδειξης του αρχαίου Γυμνασίου.

Ο δήμαρχος ζήτησε τη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού στην εκπόνηση του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, που σχεδιάζει η Δημοτική Αρχή, σχετικά με την ανάπλαση του οικισμού, αλλά και ευρύτερα, της Αρχαίας Ολυμπίας. Συζητήθηκε ακόμη η από κοινού δυνατότητα σχεδιασμού και υλοποίησης ενός προγράμματος εκπαίδευσης για τεχνίτες εκμαγείων, καθώς και η αναβάθμιση του Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας, σε συνεργασία με τους εποπτευόμενους πολιτιστικούς οργανισμούς, όπως το Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου, το Εθνικό Θέατρο, η Εθνική Λυρική Σκηνή.

YΠΠΟ: Πρόγραμμα της Microsoft θα μετατρέπει σε εμπειρία την επίσκεψη στην Αρχαία Ολυμπία
Αυτοψία της Λίνας Μενδωνη στην Ολυμπία με τον αρχιφύλακα
και την Έφορο Αρχαιοτήτων
Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αφού ευχαρίστησε τον δήμαρχο για την αγαστή συνεργασία των υπηρεσιών του με τη Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, αναφέρθηκε εκτενώς στη συνεργασία ανάμεσα στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και τη Microsoft, όπως αυτή συμφωνήθηκε ανάμεσα στον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, και τον πρόεδρο της εταιρείας, κ. Μπραντ Σμιθ. Στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της Microsoft πρόκειται να δημιουργηθεί ένα πρόγραμμα για την Αρχαία Ολυμπία, ώστε να αναδεικνύεται η συνολική εμπειρία των επισκεπτών του αρχαιολογικού χώρου.

Τέλος, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού, η Λίνα Μενδώνη σκοπεύει να πραγματοποιήσει ευρεία σύσκεψη και αυτοψία με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, εντός του τρέχοντος μηνός, προκειμένου να εκπονηθεί ένα στρατηγικό σχέδιο συντήρησης και ανάδειξης, κυρίως, των εντός του αρχαιολογικού χώρου μνημείων της ρωμαϊκής περιόδου. Πέρα από την αναγκαιότητα προστασίας και συντήρησης των συγκεκριμένων μνημείων, η παρέμβαση έχει στόχο να επιμηκύνει την παραμονή των επισκεπτών του αρχαιολογικού χώρου, με προφανή την θετική επίπτωση στην τοπική οικονομία.


Πηγή: iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια