Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Hλιακό ρολόι 2000 ετών βρέθηκε στην Λαοδίκεια

Ένα μαρμάρινο ηλιακό ρολόι της Ελληνιστικής εποχής ανακαλύφθηκε στην αρχαία πόλη της Λαοδικείας της Φρυγίας, στη σημερινή νότια Τουρκί...

Hλιακό ρολόι 2000 ετών βρέθηκε στην Λαοδίκεια

Ένα μαρμάρινο ηλιακό ρολόι της Ελληνιστικής εποχής ανακαλύφθηκε στην αρχαία πόλη της Λαοδικείας της Φρυγίας, στη σημερινή νότια Τουρκία.

Με προσανατολισμό προς το νότο, το ηλιακό ρολόι δείχνει εποχές, μήνες και ώρες, δήλωσε ο Celal Şimşek, επικεφαλής αρχαιολόγος στο πανεπιστήμιο του Παμούκκαλε στο Ντενιζλί, ενώ αναφερόμενος σε αυτό το χαρακτήρισε "μοναδικό".



Το ηλιακό ρολόι διακοσμείται με φυλλώματα και τα ονόματα των εποχών στα ελληνικά, αλλά λείπει η βελόνα της σκιάς, γνωστή ως γνώμονας.

Hλιακό ρολόι 2000 ετών βρέθηκε στην Λαοδίκεια

Hλιακό ρολόι 2000 ετών βρέθηκε στην Λαοδίκεια

Γνωστή ως Λαοδίκεια η εν Φρυγία (στη Φρυγία) η αρχαία πόλη της Μικράς Ασίας, ήταν κτισμένη στο σημείο που ο ποταμός Λύκος συμβάλλει με τον ποταμό Μαίανδρο. Είναι το σημερινό Εσκί Ισάρ. Παλαιότερα ονομαζόταν Διόσπολις, "Πόλη του Δία" και μετά Ροαί. Λαοδίκεια ονομάσθηκε από τον Αντίοχο Β΄ προς τιμή της συζύγου του. Η πόλη καταστράφηκε από σεισμό το 66 π.Χ. και την ανοικοδόμησε ο Μάρκος Αυρήλιος. 

Η πόλη βρίσκεται σε λόφο ανάμεσα στις στενές κοιλάδες των μικρών ποταμών Ασωπού και Κάπρου, που εκβάλλουν τα νερά τους στον Λύκο.



Ανάμεσα στα σπάνια, σε μεγάλο βαθμό διατηρημένα κτίρια της πόλης βρίσκονται το μεγαλύτερο αρχαίο στάδιο στη Μικρά Ασία, όπως επίσης θέατρο και αγορά.




Δεν υπάρχουν σχόλια