Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Νορβηγία: Γερμανικό πολεμικό πλοίο βρέθηκε 80 χρόνια μετά τη βύθισή του

Ένα γερμανικό πολεμικό πλοίο που βυθίστηκε κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο βρέθηκε στον βυθό της Νορβηγίας, περισσότερο από οχτώ δεκαετίες ...



Νορβηγία: Γερμανικό πολεμικό πλοίο βρέθηκε 80 χρόνια μετά τη βύθισή του

Ένα γερμανικό πολεμικό πλοίο που βυθίστηκε κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο βρέθηκε στον βυθό της Νορβηγίας, περισσότερο από οχτώ δεκαετίες μετά την απώλειά του.

H Statnett, η νορβηγική κρατική εταιρεία ηλεκτρικού δικτύου, βρήκε το χαμένο καταδρομικό KARLSRUHE σε βάθος 488 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Στο πολεμικό πλοίο, μήκος 174 μέτρων, που εξακολουθεί να διακρίνεται η σβάστικα, βυθίστηκε κατά την επίθεση στην πόλη Κρίστιανσαντ τον Απρίλιο του 1940. Κατά την επιχείρησε δέχθηκε πυρά τόσο από τις νορβηγικές δυνάμεις όσο και από βρετανικό υποβρύχιο για να βυθιστεί τελικά από τους ίδιους τους Γερμανούς, σύμφωνα με ανακοίνωση της Statnett.    

Η Νορβηγία ήταν ουδέτερη κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και μέχρι τον Απρίλιο του 1940 όταν ο Χίτλερ διέταξε επίθεση. Γρήγορα ο γερμανικός στρατός κατέλαβε το Όσλο, το Μπέργκεν, το Τροντχάιμ και το Νάρβικ. Με την υποστήριξη των συμμαχικών δυνάμεων ο στρατός της χώρας οργάνωσε την αντίσταση, ωστόσο οι ναζί κατέλαβαν πλήρως την Νορβηγία τον Ιούνιο του 1940. Η χώρα απελευθερώθηκε τον Απρίλιο του 1945.    

«Μπορείτε να διαβάσετε για την κατάληξη KARLSRUHE στα βιβλία της ιστορίας, αλλά κανείς δεν ήξερε πού ακριβώς  βυθίστηκε το πλοίο», ανέφερε ο Frode Kvalø, αρχαιολόγος και ερευνητής στο Νορβηγικό Ναυτικό Μουσείο. «Παράλληλα, ήταν το μόνο μεγάλο γερμανικό πολεμικό πλοίο που χάθηκε κατά τη διάρκεια της επίθεσης στη Νορβηγία και οι συντεταγμένες του παρέμεναν άγνωστες. Μετά από τόσα χρόνια γνωρίζουμε επιτέλους πού βρίσκεται το σημαντικό αυτό ναυάγιο», δήλωσε ο Kvalø και σχολιάζοντας τον οπλισμό του KARLSRUHE υπογράμμισε πως ήταν το μεγαλύτερο και πλέον θηριώδες πλοίο του στόλου που επιτέθηκε στο Κρίστιανσαντ.        

Νορβηγία: Γερμανικό πολεμικό πλοίο βρέθηκε 80 χρόνια μετά τη βύθισή του

Σημάδια του ναυαγίου έγιναν αντιληπτά για πρώτη φορά πριν από τρία χρόνια κατά τη διάρκεια εργασιών επιθεώρησης, όταν το σόναρ εντόπισε το πλοίο 15 μέτρα από υποθαλάσσιο καλώδιο που συνδέει τη Νορβηγία και τη Δανία. Τότε ο επικεφαλής μηχανικός του έργου της εταιρείας, Ole Petter Hobberstad πραγματοποίησε περαιτέρω έρευνες από το πλοίο OLYMPIC TAURUS.   

«Όταν τα αποτελέσματα από το υποβρύχιο τηλεχειριζόμενο όχημα μας έδειξαν πως πρόκειται για καταδρομικό, συνειδητοποιήσαμε πως το πλοίο είχε χαθεί κατά τον πόλεμο. Καθώς τα κανόνια έγιναν ορατά στην οθόνη, καταλάβαμε ότι ήταν ένα τεράστιο πολεμικό πλοίο. Ήμασταν πολύ ενθουσιασμένοι και έκπληκτοι που το ναυάγιο ήταν τόσο μεγάλο», ανέφερε ο Hobberstad.      

Περαιτέρω έρευνα για το πλοίο αποκάλυψε περισσότερα για την κατάληξή του, σύμφωνα με την Statnett. Σε ένα βιβλίο που εκδόθηκε την χρονιά που εισέβαλαν οι Ναζί στη Νορβηγία, ο Γερμανός Υποναύαρχος Otto Schenk είχε αναφερθεί σε πυκνή ομίχλη που επικρατούσε στην περιοχή και στο πώς το KARLSRUHE δέχθηκε πυρά καθώς εισερχόταν σε φιόρδ κοντά στο Κρίστιανσαντ, λίγο πριν χτυπηθεί από βρετανική τορπίλη. Στη συνέχεια βυθίστηκε μετά από εντολή των Γερμανών.    

«Η εύρεση ενός τέτοιου ιδιαίτερου ναυαγίου είναι σπάνια και ιδιαίτερα χαρούμενο γεγονός για εμάς που δουλεύουμε σε υποβρύχιες έρευνες», δήλωσε ο Hobberstad. 


Πηγή: LiFO, με πληροφορίες από CNN

Δεν υπάρχουν σχόλια