Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Μουσεία: Κατακόρυφη πτώση στα έσοδα

Τρόπους για να αναπληρώσει τα χαμένα έσοδα του καλοκαιριού και να συνεχίσει το πρόγραμμα αναβάθμισής του αναζητεί το Ταμείο Αρχαιολογικών Πό...

Μουσεία: Κατακόρυφη πτώση στα έσοδα

Τρόπους για να αναπληρώσει τα χαμένα έσοδα του καλοκαιριού και να συνεχίσει το πρόγραμμα αναβάθμισής του αναζητεί το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων λόγω της χαμηλής επισκεψιμότητας των αρχαιολογικών χώρων εξαιτίας του κορωνοϊού, και γι’ αυτό στρέφεται στο Ταμείο Ανάκαμψης. 

Το ΤΑΠΑ έχει υποβάλει πρόταση για την ένταξη των δαπανών που αφορούν την υποδομή και τον εξοπλισμό των πωλητηρίων του στις δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν από τον «κουμπαρά» των 32 δισεκατομμυρίων ευρώ που αντιστοιχούν στην Ελλάδα από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. «Το ΤΑΠΑ είναι από τους φορείς του Δημοσίου που άμεσα χάνουν έσοδα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού», σημειώνει στην «Κ» ο πρόεδρος του ταμείου, Παναγιώτης Νταής, «και γι’ αυτό ελπίζουμε ότι θα ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης η αναβάθμιση των πωλητηρίων, μια καθαρά αναπτυξιακή δράση που προτείνουμε»

Το «παράθυρο» του Ταμείου Ανάκαμψης είναι ένα από τα εργαλεία που εκτιμά ο κ. Νταής ότι θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει το ΤΑΠΑ για να αναπληρώσει τα έσοδα που χάθηκαν φέτος λόγω της μειωμένης τουριστικής κίνησης. Είναι σχεδόν βέβαιο, όμως, ότι θα χρειαστεί κι άλλα. 

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του ΤΑΠΑ για την επισκεψιμότητα τους θερινούς μήνες, φαίνεται ότι η κίνηση ήταν «ελάχιστη» το δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου, μετά το πρώτο, δειλό άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων. Η κίνηση διαμορφώθηκε μόλις στο 5% της αντίστοιχης περιόδου του 2019, με αποτέλεσμα η επίσκεψη σε έναν αρχαιολογικό χώρο, όπως η Ακρόπολη, να θεωρείται σχεδόν ιδιωτική. 

Το άνοιγμα των μουσείων στις 15 Ιουνίου, μας λέει ο πρόεδρος του ΤΑΠΑ, «σήκωσε» τα νούμερα και μέσα στον Ιούλιο η επισκεψιμότητα κυμάνθηκε περίπου στο 25% έως 30% σε σχέση με την περυσινή περίοδο. Τα στοιχεία του Αυγούστου είναι ακόμη υπό επεξεργασία, αλλά η εκτίμηση του κ. Νταή είναι ότι στο τέλος Οκτωβρίου «θα μιλάμε περίπου για το 1/3 της περυσινής επισκεψιμότητας».

Τι σημαίνει αυτό για τα έσοδα του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων; Αθροίζοντας τα έσοδα των εισιτηρίων καθώς και έσοδα από άλλες πηγές του ΤΑΠΑ, σημειώνει ο κ. Νταής, το άθροισμα καλύπτει μόλις το 25% των περυσινών εσόδων. 

Ο ίδιος εκτιμά ότι το κλείσιμο της χρονιάς ίσως καταφέρει να αγγίξει το 50% των περυσινών εσόδων, τα οποία είχαν φτάσει στα 135 εκατομμύρια ευρώ.

Η εικόνα επιβεβαιώνει τις αρχικές προβλέψεις για ένα δύσκολο καλοκαίρι για τα ταμεία των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων. Όπως είναι γνωστό, οι πόροι του ΤΑΠΑ τροφοδοτούν το υπουργείο και τις υπηρεσίες του με φρέσκο χρήμα. Για να αντιμετωπιστεί η κακή χρονιά του τουρισμού, από αυτή την πλευρά, το ταμείο θα προσπαθήσει να μειώσει τις λειτουργικές δαπάνες του αλλά και να εντάξει ορισμένες από τις δαπάνες του, σε συνεννόηση με τα συναρμόδια υπουργεία, στο νέο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης.


Πηγή: Σ. Ιωαννίδης, Καθημερινή


Δεν υπάρχουν σχόλια