Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Κρασιά, γαλακτοκομικά και ξενοδοχείο στο Τατόι – Συνεργασία Δημοσίου με ιδιώτες

Το ξενοδοχείο στην εποχή που κατασκευάσθηκε Εταιρεία οινοποιίας θα αναλάβει την παραγωγή κρασιού, κτηνοτροφικές μονάδες θα ασχοληθούν με την...

Κρασιά, γαλακτοκομικά και ξενοδοχείο στο Τατόι – Συνεργασία Δημοσίου με ιδιώτες
Το ξενοδοχείο στην εποχή που κατασκευάσθηκε

Εταιρεία οινοποιίας θα αναλάβει την παραγωγή κρασιού, κτηνοτροφικές μονάδες θα ασχοληθούν με την παραγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων και κυρίως, μια πρότυπη τουριστική επιχείρηση θα προσφέρει φιλοξενία υψηλού επιπέδου.

Όλα αυτά στο Τατόι, όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες για την αποκατάσταση των κτηρίων, που πλαισιώνουν το ανάκτορο, το οποίο, όπως είναι γνωστό, θα μετατραπεί σε μουσείο. Και όλες αυτές τις λειτουργίες –πλην του ανακτόρου φυσικά- θα αναλάβουν ιδιωτικές εταιρείες, στο πλαίσιο της ανάπτυξης συνεργειών του ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα.

«Γιατί ούτε το κράτος μπορεί να κάνει τον ξενοδόχο, τον γεωργό ή τον κτηνοτρόφο, ούτε ο ιδιώτης μπορεί να διαχειριστεί μόνος του ένα τέτοιο πολιτιστικό αγαθό, όπως είναι το πρώην βασιλικό κτήμα στο Τατόι», όπως λέει η υπουργός Πολιτισμού, κυρία Λίνα Μενδώνη.

Εταιρεία Ειδικού Σκοπού δρομολογείται, κατόπιν αυτού, από το υπουργείο Πολιτισμού, έργο της οποίας θα είναι η διαβούλευση, κάθε φορά, με τους ιδιώτες. «Η αποκατάσταση, η ανάδειξη, η αξιοποίηση του κτήματος είναι μία ιδανική περίπτωση για την ανάπτυξη μιας τέτοιας συνεργασίας, όπου ο καθένας θα έχει τον ρόλο του με βάση το θεσμικό πλαίσιο το οποίο θα δημιουργηθεί», προσθέτει η υπουργός.

Πολλά χρόνια πριν, από την θέση της τότε ως Γενική Γραμματέως, είχε προτείνει η ίδια στον Γιάννη Μπουτάρη και επαναβεβαίωσε τώρα την πρόταση, για το θέμα των κρασιών, καθώς στο Τατόι υπήρχε αμπελώνας, από τον οποίο προερχόταν ομώνυμα κρασιά.


Κρασί και βούτυρο

Άγνωστο σήμερα αν η οινοποιία Μπουτάρης ανταποκριθεί στην πρόσκληση, σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, πολλές άλλες εταιρείες κρασιών, που ανθίζουν στην Ελλάδα, θα μπορούσαν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον.


Κρασιά, γαλακτοκομικά και ξενοδοχείο στο Τατόι – Συνεργασία Δημοσίου με ιδιώτες
Μία από τις λίγες φιάλες κρασιού «Τατόι» που έχει διασωθεί

Κρασιά, γαλακτοκομικά και ξενοδοχείο στο Τατόι – Συνεργασία Δημοσίου με ιδιώτες
Η ετικέτα του κρασιού «Τατόι»

Για την ιστορία, στα βαρέλια του Οινοποιείου, που είναι ένα από τα παλαιότερα κτήρια στο Τατόι, αφού κτίσθηκε το 1879-1885, ωρίμαζε ο «Οίνος Δεκελείας» ή «Chateau Decelie». Έβγαινε, μάλιστα, σε τρεις ποικιλίες, μαύρο μπρούσκο, κοινό λευκό και εξαιρετικό.

Μετά τον πόλεμο, ήρθε και δεύτερη ποικιλία, το «Τατόι» με μεγαλύτερη παραγωγή, που πωλούνταν στην Αθήνα σε εξειδικευμένα πρατήρια, ένα από τα οποία του Σπύρου Λάφη βρισκόταν στην οδό Σταδίου 49.

Αν και τα νέα κρασιά, εφ΄ όσον ευοδωθούν βεβαίως τα σχέδια, θα έχουν τις ίδιες ονομασίες, είναι επίσης άγνωστο. Σίγουρα, εξαρτάται και από τις ποικιλίες που θα καλλιεργηθούν.


Κρασιά, γαλακτοκομικά και ξενοδοχείο στο Τατόι – Συνεργασία Δημοσίου με ιδιώτες
Η ετικέτα του κρασιού «Chateau Decelie»

Προτάσεις, εξάλλου, έχουν υπάρξει στο παρελθόν και από γιατρούς κτηνίατρους για την κτηνοτροφική παραγωγή, με τη σύσταση συνεταιρισμού εταιρειών. Η κτηνοτροφία ήταν ιδιαίτερα αναπτυγμένη στο Τατόι, γνωστό μάλιστα στην αθηναϊκή αγορά ήταν το «Βούτυρον Δεκελείας», που παραγόταν στο επίσης πολύ παλιό κτήριο του Βουτυροκομείου (1895- 1898).


Κρασιά, γαλακτοκομικά και ξενοδοχείο στο Τατόι – Συνεργασία Δημοσίου με ιδιώτες
Το Βουτυροκομείο στο Τατόι

Πρόκειται για το παλαιότερο σωζόμενο βουτυροκομείο στην Ελλάδα, ενώ λειτούργησε συνεχώς ως το 1944. Στα κτήρια του Τατοΐου περιλαμβάνονται επίσης το βουστάσιο, το γαλακτοκομείο, το χοιροστάσιο και το ελαιοτριβείο, καθώς στο κτήμα υπήρχε αυτάρκεια από πλευράς παραγωγής προϊόντων.


Το ξενοδοχείο

Όσο για το ξενοδοχείο, «Το Τατόϊον», που είχε κτισθεί πιθανότατα από τον αρχιτέκτονα Σάββα Μπούκη, άρχισε την λειτουργία του 1890-92. Είναι ένα από τα πιο κομψά κτήρια του κτήματος, αλλά πολύ μικρό φυσικά, αφού διαθέτει τρεις χώρους στο ισόγειο (μια αίθουσα και δύο άλλα δωμάτια), και έξι υπνοδωμάτια για τους πελάτες, από τα οποία το ένα είναι στη σοφίτα.


Κρασιά, γαλακτοκομικά και ξενοδοχείο στο Τατόι – Συνεργασία Δημοσίου με ιδιώτες
Ξενοδοχείο «Το Τατόιον»

Για κάποια εποχή, λειτουργούσε ως παράρτημα του ξενοδοχείου «Σεσίλ» της Κηφισιάς, έκλεισε όμως οριστικά το 1936 για να διατεθεί μετά για διάφορες χρήσεις: βασιλική κάβα, κατοικία αξιωματικών κ.ά. Ακριβώς λόγω της ομορφιάς του, πάντως, χρησιμοποιήθηκε συχνά ως σκηνικό ταινιών.

Οποιαδήποτε χρήση του στο μέλλον, ωστόσο, θα πρέπει να γίνει σε συνδυασμό με άλλα κτήρια γύρω του, προκειμένου να δημιουργηθεί «μία υψηλής ποιότητας και αισθητικής τουριστική μονάδα τουριστική», όπως λέει η κυρία Μενδώνη.


Κρασιά, γαλακτοκομικά και ξενοδοχείο στο Τατόι – Συνεργασία Δημοσίου με ιδιώτες
Η Οικία του Δασοφύλακα

Επί του παρόντος, πάντως, προέχει η αποκατάσταση των οικημάτων, που βρίσκεται σε καλό δρόμο. Όπως της λεγόμενης Οικίας του Δασοφύλακα, όπου θα στεγαστεί το πρώτο πληροφοριακό κέντρο για το Τατόι.


Πηγή: Μ. Θερμού, MonoNews



Δεν υπάρχουν σχόλια