Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

«Σε Δεύτερη Χρήση»: Μια αρχαιολογική και ανθρωπολογική επισκόπηση της ανακύκλωσης και επανάχρησης στον ελληνικό κόσμο

Τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται μια διαρκής προτροπή για «πράσινους τρόπους σκέψης» (Think Green) που περιλαμβάνουν την ανακύκλωση, επ...

«Σε Δεύτερη Χρήση»: Μια αρχαιολογική και ανθρωπολογική επισκόπηση της ανακύκλωσης και επανάχρησης στον ελληνικό κόσμο

Τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται μια διαρκής προτροπή για «πράσινους τρόπους σκέψης» (Think Green) που περιλαμβάνουν την ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση, μείωση απορριμμάτων και επαναπροσδιορισμού της ιδιότητας μιας ποικιλίας αντικειμένων, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «δευτερογενής χρήση» τους. Επιπλέον, οι μεταβαλλόμενες μορφές διαχείρισης του τοπίου (φυσικού και ανθρωπογενούς) και των τοπικά διαθέσιμων φυσικών πόρων αποτυπώνουν τους τρόπους με τους οποίους διάφορες πολιτισμικές ομάδες έδρασαν διαχρονικά. Όλες αυτές οι πρακτικές που χρησιμοποιούνται για να επαναπροσδιορίσουν και να επεκτείνουν τη διάρκεια ζωής και χρήσης αντικειμένων και τόπων, είναι φορείς ποικίλλων νοημάτων που αντανακλούν την ψυχοσύνθεση, την ατομική και συλλογική ταυτότητα, τη μνήμη, τη λατρεία και την ιδεολογία. 

Η διεθνής επιστημονική συνάντηση με τίτλο «Σε Δεύτερη Χρήση»: μια αρχαιολογική και ανθρωπολογική επισκόπηση της ανακύκλωσης και επανάχρησης στον ελληνικό κόσμο» απευθύνεται σε νέους ερευνητές (υποψήφιους διδάκτορες, νέους διδάκτορες, μεταδιδάκτορες) διαφόρων πεδίων των Ανθρωπιστικών Επιστημών (αρχαιολόγους ιστορικούς, λαογράφους, εθνοαρχαιολόγους, κ.ά.) που μελετούν οποιαδήποτε έκφανση της δευτερογενούς χρήσης στον ελληνικό κόσμο, υπό την ευρεία του έννοια, από την προϊστορική εποχή έως τα νεότερα χρόνια. Αναζητούνται θεματικοί ή/και διεπιστημονικοί τρόποι ανάλυσης (π.χ. διαχρονικοί, τοπικοί ή υπερτοπικοί) διαφόρων εκφάνσεων «δευτερογενούς χρήσης», όπως αυτές εντοπίζονται στον υλικό πολιτισμό, το φυσικό τοπίο ή τους φυσικούς πόρους, και παρέχουν πληροφορίες σχετικές με ανθρώπους, κοινωνικές ομάδες ή κοινότητες. 

Η συνάντηση διεξάγεται στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος TRAASH του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο υποστηρίζεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.) στο πλαίσιο της Δράσης «1η Προκήρυξη ερευνητικών έργων ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. για την ενίσχυση των μελών ΔΕΠ και Ερευνητών/τριών και την προμήθεια ερευνητικού εξοπλισμού μεγάλης αξίας» (Αριθμός Έργου: 2452). 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το TRAASH βλέπε εδώ

Δείτε εδώ το πλήρες Πρόγραμμα.

Οι συνεδρίες θα είναι προσβάσιμες από τους παρακάτω συνδέσμους:


Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου 2021 (Session 1)

Meeting link: 

https://uoa.webex.com/uoa/j.php?MTID=mae5512f706e5a5c59509abb94d21c7d6

Meeting number: 188 556 1141

Password: pgJUhgRE858


Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου 2021 (Sessions 2 and 3)

Meeting link:

https://uoa.webex.com/uoa/j.php?MTID=md204dae6660d98d3ee7645f2dcafd695

Meeting number: 188 976 9163

Password: szHGtJ7jB33


Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου 2021 (Sessions 4 and 5)

Meeting link: 

https://uoa.webex.com/uoa/j.php?MTID=mc4c5a70994eb723e1c6d128aadaefe46

Meeting number: 188 678 1728

Password: m3vVraBC23C


Δηλώστε εδώ την συμμετοχή σας. 


Επιστημονική Επιτροπή:

Ευρυδίκη Κεφαλίδου, Αναπλ. Καθ. Κλασικής Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ

Νικόλας Δημάκης, Επίκ. Καθ. Κλασικής Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ

Δρ. Μερκούρης Γεωργιάδης, MSCA Υπότροφος, ICAC


Γραμματειακή υποστήριξη: 

Παρασκευή Μότσιου, Υποψ. Διδ. Κλασικής Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ



Πηγή: ΕΚΠΑ


.





Δεν υπάρχουν σχόλια