Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η Επανάσταση ήθελε τραγούδι

Το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων «Φοίβος Ανωγειανάκης» - Κέντρο Εθνομουσικολογίας, στην Πλάκα. Το τραγούδι και οι μουσικοί έπαιξ...

Το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων «Φοίβος Ανωγειανάκης» - Κέντρο Εθνομουσικολογίας, στην Πλάκα.
Το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων «Φοίβος Ανωγειανάκης» - Κέντρο Εθνομουσικολογίας, στην Πλάκα.

Το τραγούδι και οι μουσικοί έπαιξαν τον δικό τους βασικό ρόλο στην Επανάσταση. Ηταν μέσο έκφρασης και επικοινωνίας, αφηγητής κατορθωμάτων, ηρωικών στιγμών, κομμάτι της καθημερινότητας. Σε μια εποχή που ο χρόνος κυλούσε διαφορετικά και ένα τραγούδι διαρκούσε 20 λεπτά, ίσως και περισσότερο.

Να μια ενδιαφέρουσα έκθεση στην Αθήνα, στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων «Φοίβος Ανωγειανάκης» – Κέντρο Εθνομουσικολογίας, στην Πλάκα. «Μια μελωδική γραμμή στις μουσικές του 1821» είναι ο τίτλος της και θα διαρκέσει μέχρι τον Ιούνιο, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να γυρίσει 200 χρόνια πίσω, στην εποχή της Επανάστασης και πιο πριν, την περίοδο της προετοιμασίας της.

Στην οδό Διογένους 1 όπου στεγάζονται οι πλούσιες συλλογές του μουσείου, περίπου 2.000 μουσικά όργανα, χορδόφωνα, μεμβρανόφωνα, αερόφωνα καθώς και αντικείμενα από τον 18ο αιώνα, πολύτιμα αρχεία, μουσική βιβλιοθήκη κ.ά., παρουσιάζεται η επετειακή έκθεση εστιάζοντας στα τραγούδια της Επανάστασης, σε αυτούς που τα τραγούδησαν και όσους τραγουδήθηκαν. Οι επτά ενότητες της έκθεσης που επιμελήθηκε η Βάσω Πολυζώη, προϊσταμένη του μουσείου, σχηματίζουν μια μελωδική εμπειρία με πολλές αφορμές για συγκινήσεις. Για τα τραγούδια που ακούει το κοινό (κάποιοι σιγοτραγουδούν) πραγματοποιήθηκαν νέες ηχογραφήσεις από μια γερή ομάδα μουσικών, οι οποίοι με ζουρνάδες, ταμπουράδες, λύρες, βιολιά, ντέφια και άλλα μουσικά όργανα έδωσαν νέα πνοή στο ηχητικό υλικό. Ακούγονται όμως και κιθάρες, μαντολίνα και πιάνο, σε εκείνο το υλικό που έχει δάνεια από τη μουσική παράδοση της Δύσης. Εδώ φωτίζεται η ανθρώπινη εικόνα των αγωνιστών που τους έχουμε ταυτίσει με το πεδίο της μάχης και τα καριοφίλια. Βοήθημα για τον επισκέπτη είναι το κινητό του τηλέφωνο που του δίνει την ευκαιρία να ακούσει τις μουσικές της Επανάστασης σαρώνοντας τους κωδικούς QR, ανοίγοντας με αυτόν τον τρόπο τις ηχογραφήσεις των τραγουδιών αλλά και κάποιες αφηγήσεις. Για όσους έχουν χρόνο υπάρχει και εκτενέστερη εκδοχή των τραγουδιών στο soundcloud.com/melmo-music.


Πηγή: Γ. Συκκά, Καθημερινή



Δεν υπάρχουν σχόλια