Page Nav

HIDE

Gradient Skin

Gradient_Skin

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :

latest

«Έφυγε» ο αρχαιολόγος Κωστής Ψαράκης

Θλίψη στην επιστημονική κοινότητα, στο Δήμο Χανίων, την αρχαιολογία, ολόκληρη την τοπική κοινωνία και στην οικογένεια του προκάλεσε ο χαμός ...

«Έφυγε» ο αρχαιολόγος Κωστής Ψαράκης

Θλίψη στην επιστημονική κοινότητα, στο Δήμο Χανίων, την αρχαιολογία, ολόκληρη την τοπική κοινωνία και στην οικογένεια του προκάλεσε ο χαμός του Κώστα Ψαράκη. Ο αρχαιολόγος, υπάλληλος του τμήματος παλιάς πόλης του Δήμου Χανίων και για χρόνια αποσπασμένος στην Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων έφυγε από τη ζωή μετά από μάχη με την επάρατη νόσο. Ο θάνατος του Κωνσταντίνου Ψαράκη, το έργο του οποίου αναγνωρίζονταν από όλους, προκάλεσε σοκ στην τοπική κοινωνία.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων σε ανακοίνωσή του, μεταξύ άλλων, αναφέρει: 

Ένας υπέροχος άνθρωπος, ένας καλός φίλος, ένας εξαιρετικός συνάδελφος και συνεργάτης, ένας βαθύς γνώστης του επιστημονικού αρχαιολογικού αντικειμένου, έφυγε από κοντά μας γεμίζοντας για πρώτη φορά τις καρδιές μας με πόνο και θλίψη.

Ο Κωστής Ψαράκης υπήρξε για περισσότερα από τριάντα χρόνια ο χαμογελαστός, σεμνός, αφοσιωμένος, ακάματος Αρχαιολόγος που εργάστηκε στη 13η / 28η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και το Γραφείο Παλιάς Πόλης του Δήμου Χανίων και συνδέθηκε όσο λίγοι με τη μεσαιωνική πολιτιστική κληρονομιά των Χανίων. Πρότυπο ήθους, δε σταμάτησε ποτέ να αγωνίζεται για την προστασία και ανάδειξή της, να τη μελετά, να μεταδίδει τις γνώσεις του σε κάθε πολίτη, να συνδράμει τους νεότερους συναδέλφους, να αντιμετωπίζει εμπόδια και προκλήσεις, να βρίσκει λύσεις, να προσφέρει, με αγάπη στον τόπο, στα μνημεία και στους ανθρώπους. Η ενασχόλησή του, με συνέπεια και θέρμη, με μνημεία σε κάθε γωνιά των Χανίων όπως το Φρούριο Φιρκά, τα Νεώρια, τις αναρίθμητες εκκλησίες και μονές του νομού, αλλά και με το έργο καλλιτεχνών (όπως του Γεωργίου Πολάκη), αποτελεί όχι μόνο την παρακαταθήκη του, αλλά ταυτόχρονα παράδειγμα για όλους μας.

Για όσους τον γνωρίζαμε δεν κάνει εντύπωση η οδύνη με την οποία όλα τα Χανιά αντιμετωπίζουν τον τόσο πρόωρο, αδόκητο χαμό του. Ο πάντα ευγενικός, χαμογελαστός, αισιόδοξος, καλοσυνάτος Αρχαιολόγος, ο πρόθυμος και αποτελεσματικός συνάδελφος, ο αγαπημένος φίλος, θα μας συντροφεύει πάντα στη σκέψη και την καρδιά μας. Συλλυπητήρια στη γλυκιά και υποστηρικτική σύζυγό του Άννα και στα παιδιά του που ανοίγουν τώρα τα φτερά τους ακολουθώντας τα επιστημονικά του βήματα.


«Έφυγε» ο αρχαιολόγος Κωστής Ψαράκης

Ο επίτιμος έφορος Αρχαιοτήτων, αρχαιολόγος Μιχάλης Ανδριανάκης έγραψε μεταξύ άλλων για τον Κώστα Ψαράκη:

«Ο καλός φίλος και για πολλά χρόνια συνεργάτης Κώστας Ψαράκης, μας αποχαιρέτισε χθες, μετά από μια σύντομη, αλλά οδυνηρή για εκείνον και όλους όσους τον γνωρίζαμε, μάχη. Αν και ο ίδιος γνώριζε πως το τέλος ήταν κοντά, προσπάθησε να μην στεναχωρήσει κανέναν με τα “δικά του”.

Ο αρχαιολόγος Κώστας Ψαράκης ήταν μια αθόρυβη προσωπικότητα με πολύ σημαντικό ρόλο τις τελευταίες δεκαετίες στην ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην περιοχή των Χανίων, τόσο από το μετερίζι της 13ης/28ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, όσο στη συνέχεια και από το Γραφείο Παλιάς Πόλης του Δήμου Χανίων.

Ήταν ένα υπόδειγμα ανιδιοτελούς προσφοράς, εργατικότητας και αγάπης στον τόπο, τα μνημεία και τους ανθρώπους. Συνδύαζε την πλήρη επιστημονική γνώση και επάρκεια του αντικειμένου του με ένα εξαιρετικά πρακτικό πνεύμα, που έδινε πάντα λύσεις ακόμη και στα δύσκολα.

Χειρίστηκε πάρα πολλές και σοβαρές υποθέσεις έρευνας αποκατάστασης και διαχείρισης μνημείων, πάντα σε ένα κλίμα συνεργασίας με τους άξιους συναδέλφους του. Ποτέ δεν αρνήθηκε να μεταδώσει τις γνώσεις του, ξεναγώντας -χωρίς αυτό να είναι υποχρέωσή του- στα μνημεία του τόπου, είτε τα παιδιά των σχολείων, είτε επίσημους επισκέπτες, χωρίς ποτέ να βαρυγκομήσει.

Πήρε μέρος σε επιστημονικά συνέδρια και δημοσίευσε άρθρα για τα μνημεία του τόπου, όπως τα νεώρια, ο Φιρκάς, βυζαντινές εκκλησίες στην ύπαιθρο. Σημαντική ήταν η εκτενής εργασία του για το νεότερο Χανιώτη ζωγράφο Γεώργιο Πολάκη, μετά από μια εξαντλητική έρευνα στις εκκλησίες του νομού, από τις λίγες για τη νεότερη εκκλησιαστική ζωγραφική της Κρήτης.’’

Και καταλήγει:

‘’Δούλευε μέχρι σχεδόν την τελευταία ημέρα για δυο συλλογικές μας υποχρεώσεις, σχετικά με το Λιμάνι των Χανιών και το χωριό Στέρνες, που ελπίζω να ολοκληρωθούν σύντομα, χωρίς όμως πια τη φυσική του παρουσία. Μια όμορφη ψυχή όμως με ένα πλατύ χαμόγελο πιστεύω πως θα παρακολουθεί τα πάντα από ψηλά και θα είναι πάντα στη μνήμη όσων τον γνώρισαν και τον αγάπησαν, γιατί ήταν ένας ξεχωριστός άνθρωπος”.


«Έφυγε» ο αρχαιολόγος Κωστής Ψαράκης

Σε συλλυπητήριο μήνυμά του ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, σχετικά με την απώλεια του Κώστα Ψαράκη,  αναφέρει: «Με πολύ μεγάλη λύπη πληροφορηθήκαμε τον χαμό του Κώστα Ψαράκη, εργαζομένου του Δήμου Χανίων.

Ο Κώστας Ψαράκης, ήταν ένας άνθρωπος που ξεχώριζε με το ήθος και την ευγένεια του αλλά και την αφοσίωσή του στη δουλειά του, την οικογένειά του και τον τόπο του. Ένας αρχαιολόγος με βαθιά γνώση του τόπου μας, ένας αθόρυβος εργάτης που αποτελούσε πάντα την αισιόδοξη φωνή για το σύνολο της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Χανίων.

Με μόνιμη έγνοια του την ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος του τόπου που τόσο καλά γνώριζε, φρόντιζε να μεταλαμπαδεύει αυτή την αγάπη και τη γνώση στους επίσημους επισκέπτες και τους μαθητές του Δήμου μας.

Ο αδόκητος χαμός του Κώστα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, στέρησε από όλους εμάς εδώ, στον Δήμο Χανίων, την ευγενική και καλοσυνάτη φυσιογνωμία του, γνωρίζοντας πως άνθρωποι σαν τον Κώστα, ξεχώρισαν στο διάβα τους και χάραξαν ανεξίτηλα όσους είχαν την τύχη και την τιμή να τους συναναστραφούν.

Είμαστε βαθιά συγκλονισμένοι από την απώλεια και εκφράζω από καρδιάς τα ειλικρινή και θερμά μου συλλυπητήρια, στην οικογένεια και τους οικείους του.

Επίσης σε συλλυπητήριο μήνυμά του για την απώλεια του Κώστα Ψαράκη, ο τ. δήμαρχος Τάσος Βάμβουκας αναφέρει : «Θέλω να εκφράσω την θλίψη μου για την απώλεια του αρχαιολόγου Κώστα Ψαράκη, που υπηρετούσε στην τεχνικη υπηρεσία του Δήμου Χανίων.

Ο Κώστας που είχα την ευκαιρία και την χαρά να συνεργαστώ, ήταν ένας γλυκύτατος άνθρωπος, που με ευαισθησία γνώση και αγάπη για την πόλη έπραττε καθημερινά ευσυνείδητα το καθήκον του.

Θα μας λείψεις Κώστα!».


Πηγή: Ναυτεμπορική, ΠατρίςΔεν υπάρχουν σχόλια