Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αποκαλύφθηκε το μεγαλύτερο ρωμαϊκό ψηφιδωτό που έχει βρεθεί στο Λονδίνο εδώ και 50 χρόνια

Το ψηφιδωτό εκτιμάται ότι διακοσμούσε το δάπεδο μιας μεγάλης τραπεζαρίας που οι Ρωμαίοι ονόμαζαν τρικλίνιο. [Credit: MOLA/Andy Choppin ] Οι ...

Το ψηφιδωτό εκτιμάται ότι διακοσμούσε το δάπεδο μιας μεγάλης τραπεζαρίας που οι Ρωμαίοι ονόμαζαν τρικλίνιο. [Credit: MOLA/Andy Choppin]
Το ψηφιδωτό εκτιμάται ότι διακοσμούσε το δάπεδο μιας μεγάλης τραπεζαρίας που οι Ρωμαίοι ονόμαζαν τρικλίνιο. [Credit: MOLA/Andy Choppin]

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τo μεγαλύτερο ψηφιδωτό που έχει βρεθεί ποτέ στο Λονδίνο εδώ και μισό αιώνα. Τα δύο εξαιρετικά διακοσμημένα πάνελ είναι διακοσμημένα με μεγάλα, πολύχρωμα λουλούδια, γεωμετρικά σχέδια και περίτεχνα μοτίβα σε ένα μοναδικό ύφος. Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι το ψηφιδωτό διακοσμούσε το δάπεδο μιας ρωμαϊκής τραπεζαρίας.

Το εύρημα του Μουσείου Αρχαιολογίας του Λονδίνου (MOLA) ήρθε στο φως κατά τη διάρκεια ανασκαφών στο πλαίσιο κατασκευαστικού έργου ανάπλασης κοντά στο Shard στο Southwark.

Η Antonietta Lerz, επικεφαλής της ανασκαφής, δήλωσε σχετικά: «Αυτό είναι ένα μοναδικό εύρημα για το Λονδίνο. Ήταν προνόμιο για εμένα να εργάζομαι σε έναν τόσο μεγάλο χώρο όπου η ρωμαϊκή αρχαιολογία δεν διαταράσσεται σε μεγάλο βαθμό από μεταγενέστερη δραστηριότητα - όταν οι πρώτες λάμψεις των χρωμάτων άρχισαν να αναδύονται μέσα από το χώμα όλοι στο χώρο ήταν ενθουσιασμένοι».

Το ψηφιδωτό αποτελείται από δύο πάνελ, με το μεγαλύτερο να απεικονίζει μεγάλα, πολύχρωμα λουλούδια που περιβάλλονται από ζώνες αλυσοειδών  πλοχμών.

Υπάρχουν επίσης άνθη λωτού και πολλά διαφορετικά γεωμετρικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου ενός σχεδίου γνωστού και ως ο Κόμπος του Σολομώντα, το οποίο αποτελείται από δύο πλεγμένους βρόχους.


Αποτελείται από δύο εξαιρετικά διακοσμημένα πάνελ που αποτελούνται από μικρά, χρωματιστούς ρόμβους τοποθετημένους μέσα σε αλυσιδωτούς πλοχμούς. [Credit: MOLA/Andy Choppin]
Αποτελείται από δύο εξαιρετικά διακοσμημένα πάνελ που αποτελούνται από μικρά, χρωματιστούς ρόμβους τοποθετημένους μέσα σε αλυσιδωτούς πλοχμούς[Credit: MOLA/Andy Choppin]

Ο Δρ David Neal, αρχαιολόγος και ειδικός στα ρωμαϊκά ψηφιδωτά, απέδωσε αυτό το σχέδιο στην «ομάδα Acanthus» - μια ομάδα ψηφιθετών που εργάζονταν στο Λονδίνο και ανέπτυξαν το δικό τους μοναδικό τοπικό ύφος.

Το ψηφιδωτό μπορεί να χρονολογηθεί στα τέλη του 2ου έως τις αρχές του 3ου αιώνα μ.Χ. ενώ έχουν εντοπιστεί ίχνη ενός προγενέστερου ψηφιδωτού κάτω από αυτό που είναι ορατό σήμερα, στοιχείο που υποδεικνύει ότι ο συγκεκριμένος χώρος ανακαινίστηκε με τα χρόνια.

Η ρωμαϊκή οικία βρισκόταν στα περίχωρα του ρωμαϊκού Londinium, μια περιοχή με κέντρο τη βόρεια όχθη του Τάμεση που αντιστοιχεί περίπου στο σύγχρονο City του Λονδίνου.


Το πλήρες αποτύπωμα του κτηρίου εξακολουθεί να αποκαλύπτεται, αλλά τα τρέχοντα ευρήματα υποδηλώνουν ότι επρόκειτο για ένα πολύ μεγάλο κτηριακό συγκρότημα. [Credit: MOLA/Andy Choppin]
Το πλήρες αποτύπωμα του κτηρίου εξακολουθεί να αποκαλύπτεται, αλλά τα τρέχοντα ευρήματα υποδηλώνουν ότι επρόκειτο για ένα πολύ μεγάλο κτηριακό συγκρότημα. [Credit: MOLA/Andy Choppin]

Εκπρόσωπος του MOLA πρόσθεσε ότι ο χώρος, τον οποίο διακοσμούσε το ψηφιδωτό θα περιείχε ανάκλιντρα, όπου οι συνδαιτημόνες θα είχαν ξαπλώσει για φαγητό και ίσως αποτελούσε μέρος ρωμαϊκού κτηρίου που λειτουργούσε ως πολυτελές ξενοδοχείο για αγγελιοφόρους και αξιωματούχους της αυτοκρατορίας που ταξίδευαν από και προς το ρωμαϊκό Λονδίνο.

Οι ανασκαφές αποτελούν μέρος του έργου ανάπλασης Liberty of Southwark, το οποίο θα περιλαμβάνει οικίες, χώρους εργασίας, καταστήματα και εστιατόρια.

Τα ψηφιδωτά θα καταγραφούν προσεκτικά και θα αξιολογηθούν από μια ομάδα ειδικών συντηρητών πριν μεταφερθούν εκτός του αρχαιολογικού χώρου, για να μπορέσουν να πραγματοποιηθούν εργασίες συντήρησης. Επί του παρόντος καθορίζονται τα μελλοντικά σχέδια για τη δημόσια έκθεση των ψηφιδωτών.


Πηγή: The Archaeology News Network




Δεν υπάρχουν σχόλια