Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Νέο άγαλμα Μοάι ανακαλύφθηκε στο Νησί του Πάσχα

Ένα νέο άγαλμα Μοάι ανακαλύφθηκε στο  Rapa Nui , μια περιοχή της Χιλής ευρύτερα γνωστή ως Νησί του Πάσχα. Το άγαλμα, μικρότερο σε μέγεθος απ...

Νέο άγαλμα Μοάι ανακαλύφθηκε στο Νησί του Πάσχα

Ένα νέο άγαλμα Μοάι ανακαλύφθηκε στο Rapa Nui, μια περιοχή της Χιλής ευρύτερα γνωστή ως Νησί του Πάσχα.

Το άγαλμα, μικρότερο σε μέγεθος από τα περισσότερα αγάλματα του νησιού, ανακαλύφθηκε θαμμένο σε μια αποξηραμένη κοίτη λίμνης.

Αυτή η περιοχή δεν είναι συνήθως προσβάσιμη αλλά είχε στεγνώσει πιθανότατα λόγω των καιρικών συνθηκών που σχετίζονται με το κλίμα, επιτρέποντας στους αρχαιολόγους να επιχειρήσουν μια ανασκαφή.

Στο Νησί του Πάσχα, υπάρχουν σχεδόν 1.000 μνημειώδη αγάλματα που σώζονται γνωστά ως Μοάι, τα οποία έχτισαν οι πρώτοι άνθρωποι του Rapa Nui. Το ψηλότερο άγαλμα Μοάι στο νησί έχει ύψος 10 μέτρα και τα αγάλματα ζυγίζουν 3 έως 5 τόνους κατά μέσο όρο, ενώ υπάρχουν και μερικά που ζυγίζουν έως και 80 τόνους.

«Την στιγμή που οι περισσότεροι νόμιζαν ότι δεν υπήρχε τίποτα άλλο να ανακαλυφθεί στο νησί, βρέθηκε ένα νέο άγαλμα Μοάι»σύμφωνα με τον Salvador Atan Hito, αντιπρόεδρο του Ma'u Henua.

Το Ma'u Henua είναι ο οργανισμός που είναι υπεύθυνος για το εθνικό πάρκο του νησιού, το οποίο φιλοξενεί τους αυτόχθονες πληθυσμούς του Rapa Nui.


Ένα νέο άγαλμα Μοάι ανακαλύφθηκε πρόσφατα στο Nησί του Πάσχα. [Credit: Good Morning America]
Ένα νέο άγαλμα Μοάι ανακαλύφθηκε πρόσφατα στο Nησί του Πάσχα.
[Credit: Good Morning America]

«Για τους ανθρώπους του Rapa Nui, είναι μια πολύ, πολύ σημαντική ανακάλυψη», είπε ο Salvador Atan Hito, ο οποίος επιβλέπει την τοποθεσία. «Επειδή είναι εδώ στη λίμνη και κανείς δεν ξέρει ότι υπάρχει – ακόμη και οι πρόγονοι, οι παππούδες μας, δεν ξέρουν για αυτό».

Ο Terry Hunt, καθηγητής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα που ειδικεύεται στην περιοχή του Rapa Nui, πρόσθεσε, «νομίζουμε ότι γνωρίζουμε όλα τα αγάλματα Μοάι, αλλά μετά εμφανίζεται ένα νέο. Δεν έχουν βρεθεί αγάλματα Μοάι στην αποξηραμένη κοίτη ή σε μια περιοχή που ήταν παλιά λίμνη, οπότε αυτό είναι το πρώτο».

Οι αρχαιολόγοι βρίσκονται τώρα σε αποστολή για να δουν τι άλλο μπορούν να βρουν στην τοποθεσία, αναζητώντας στοιχεία για αγάλματα Μοάι καθώς και εργαλεία που μπορεί να χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία τους.

«Έχουν κρυφτεί από τα ψηλά καλάμια που αναπτύσσονται στον πυθμένα της λίμνης και η αναζήτηση με εργαλεία που μπορουν να ανιχνεύσουν τι βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια του εδάφους μπορεί να μας πει αν υπάρχουν περισσότερα αγάλματα Μοάι στα ιζήματα του πυθμένα της λίμνης», εξήγησε ο Hunt. «Όταν υπάρχει ένα άγαλμα Μοάι στη λίμνη, πιθανότατα υπάρχουν περισσότερα».


Πηγή: ArkeoNews

Δεν υπάρχουν σχόλια