Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ουγγαρία: Βρέθηκε ιατρικός εξοπλισμός σε αρχαίο ρωμαϊκό τάφο

Η αρχαιολογική ανασκαφή στην περιοχή Jaszsag της Ουγγαρίας  αποκάλυψε μία συλλογή ιατρικού εξοπλισμού μέσα στον τάφο ενός αρχαίου ρωμαίου γι...

Ουγγαρία: Βρέθηκε ιατρικός εξοπλισμός σε αρχαία ρωμαϊκό τάφο

Η αρχαιολογική ανασκαφή στην περιοχή Jaszsag της Ουγγαρίας  αποκάλυψε μία συλλογή ιατρικού εξοπλισμού μέσα στον τάφο ενός αρχαίου ρωμαίου γιατρού.

Οι ανασκαφές διεξήχθησαν από το Πανεπιστήμιο Eötvös Loránd (ELTE), το Μουσείο Jász και το Ερευνητικό Δίκτυο Eötvös Loránd (ELKH), μετά από μια προκαταρκτική γεωφυσική έρευνα πεδίου με μαγνητόμετρο, που έδειξε αρχαιολογικά χαρακτηριστικά κάτω από την επιφάνεια του εδάφους.

Το μαγνητόμετρο είναι μια συσκευή που καταγράφει χωρικές διακυμάνσεις στο μαγνητικό πεδίο της Γης για να ανιχνεύσει και να χαρτογραφήσει μαγνητικές ανωμαλίες, τεχνουργήματα και χαρακτηριστικά του υπεδάφους.

Η έρευνα οδήγησε στην ανακάλυψη ενός νεκροταφείου της περιόδου των Αβάρων και πολλών μεταλλικών εργαλείων που εναποτέθηκαν σε έναν τάφο, που χρονολογήθηκε στον 1ο αιώνα μ.Χ.,  με βάση την τεχνική του ραδιενεργού άνθρακα. Αυτό τοποθετεί την ταφή σε μια μεταβατική περίοδο, όταν τμήματα της σημερινής Ουγγαρίας ενσωματώθηκαν στη ρωμαϊκή επαρχία της Παννονίας.


Μια πιο προσεκτική εξέταση των εργαλείων αποκάλυψε ότι ήταν ρωμαϊκής προέλευσης και τοποθετήθηκαν στην ταφή ενός Ρωμαίου γιατρού μέσα σε δύο ξύλινα κιβώτια. Τα εργαλεία χρησιμοποιήθηκαν για ιατρικές παρεμβάσεις και περιλαμβάνουν λαβίδες, βελόνες, τσιμπιδάκια και διακοσμημένα νυστέρια από κράμα χαλκού εξοπλισμένα με αντικαταστάσιμες λεπίδες.

Ενδείξεις υπολειμμάτων φαρμάκων εντοπίστηκαν επίσης στην ταφή. Βρέθηκαν δίπλα σε μια πέτρα λείανσης που πιθανότατα χρησιμοποιήθηκε για την ανάμειξη βοτάνων για την παρασκευή φαρμάκων.

Η μελέτη του σκελετού έδειξε ότι ήταν ένας άνδρας ηλικίας μεταξύ 50 και 60 ετών, αν και η αιτία θανάτου παραμένει άγνωστη καθώς τα λείψανα δεν δείχνουν σημάδια τραύματος ή ασθένειας. Η αρχαιολογική ομάδα σχεδιάζει να πραγματοποιήσει μια ισοτοπική ανάλυση του σκελετού για να προσδιορίσει αν ήταν τοπικής καταγωγής.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους: «Μόνο ένα παράδειγμα παρόμοιου ιατρικού σετ εργαλείων έχει ανακαλυφθεί από την ίδια περίοδο και βρέθηκε στην Πομπηία».


Πηγή: Heritage Daily, RTL

Δεν υπάρχουν σχόλια