Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η πιο αρχαία εβραϊκή Βίβλος πωλήθηκε έναντι 38,1 εκατ. δολαρίων

Δεν καταρρίφθηκε το ρεκόρ που κατέχει ένα αντίγραφο του Συντάγματος των ΗΠΑ του 1787 που πωλήθηκε το 2021 στην τιμή των 43 εκατ. δολαρίων. Η...

Η πιο αρχαία εβραϊκή Βίβλος πωλήθηκε έναντι 38,1 εκατ. δολαρίων

Δεν καταρρίφθηκε το ρεκόρ που κατέχει ένα αντίγραφο του Συντάγματος των ΗΠΑ του 1787 που πωλήθηκε το 2021 στην τιμή των 43 εκατ. δολαρίων.

Η παλαιότερη σχεδόν πλήρης εβραϊκή Βίβλος πωλήθηκε στον οίκο Sotheby’s την Τετάρτη έναντι 38,1 εκατομμυρίων δολαρίων, μια από τις υψηλότερες τιμές για βιβλίο ή ιστορικό έγγραφο που έχει πωληθεί ποτέ σε δημοπρασία.

«Το σφυρί έπεσε μετά από μάχη τεσσάρων λεπτών μεταξύ δύο αποφασισμένων αγοραστών». Αμέσως μετά ο νέος ιδιοκτήτης προχώρησε στη δωρεά του σπάνιου χειρογράφου.

Το βιβλίο του ένατου αιώνα, που είναι γνωστό ως «Codex Sassoon» αποτελεί τον σύνδεσμο μεταξύ των παπύρων της Νεκράς Θάλασσας και της σημερινής Βίβλου. Αποτελούμενη από 24 βιβλία, η Εβραϊκή Βίβλος αποτελεί το θεμέλιο για τον Ιουδαϊσμό καθώς και τον Χριστιανισμό, στον οποίο αυτά τα κείμενα αναφέρονται ως Παλαιά Διαθήκη. Η ανώτερη σύμβουλος του Sotheby’s, Σάρον Λίμπερμαν Μιντζ (Sharon Liberman Mintz) είπε ότι η κατάσταση της Βίβλου είναι εκπληκτική. Από το 1989 ήταν στη συλλογή του Ελβετού τραπεζίτη και συλλέκτη Jacqui Safra και ήταν λίγοι οι ειδικοί που είχαν την ευκαιρία να την μελετήσουν.

«Η εβραϊκή Βίβλος είναι το ιερό, θεμελιώδες κείμενο για τους λαούς σε όλο τον Κόσμο», είπε η Λίμπερμαν Μιντς επικεφαλής της Ιουδαϊκής του Sotheby’s και προσθέτει: «Στο ‘Codex Sassoon’, αποκαλύπτεται μια μνημειώδης μεταμόρφωση στην ιστορία της Εβραϊκής Βίβλου, φέρνοντας στο φως την πλήρη ιστορία της εβραϊκής Βίβλου που δεν είχε παρουσιαστεί ποτέ σε μορφή βιβλίου».


Η πιο αρχαία εβραϊκή Βίβλος πωλήθηκε έναντι 38,1 εκατ. δολαρίων

«Υπάρχουν τρεις αρχαίες εβραϊκές Βίβλοι από αυτήν την περίοδο», σύμφωνα με τον Γιόζεφ Οφέρ, καθηγητή Βιβλικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Bar Ilan του Ισραήλ: ο Codex Sassoon και ο Aleppo Codex του 10ου αιώνα και ο Κώδικας του Λένινγκραντ, από τις αρχές του 11ου αιώνα». Μόνο τα Χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας και μια χούφτα αποσπασματικά πρώιμα μεσαιωνικά κείμενα είναι παλαιότερα και «μια ολόκληρη εβραϊκή Βίβλος είναι σπάνια», προσθέτει ο ίδιος.

Μερικούς αιώνες πριν από τη δημιουργία του Codex Sassoon, Εβραίοι μελετητές γνωστοί ως Μασορίτες άρχισαν να κωδικοποιούν τις προφορικές παραδόσεις με στόχο τον ορθό συλλαβισμό, την προφορά συνεπώς και τον ψαλμό του ιερότερου βιβλίου του Ιουδαϊσμού. Σε αντίθεση με τους κυλίνδρους της Τορά, όπου η εβραϊκή γράφεται μόνο με σύμφωνα -δεν έχει φωνήεντα και σημεία στίξης- αυτά τα χειρόγραφα περιέχουν εκτενείς σημειώσεις που καθοδηγούσαν τους αναγνώστες όσον αφορά τη σωστή εκφορά των λέξεων.

Τον Codex Sassoon αγόρασε ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στη Ρουμανία και Αμερικανός φιλάνθρωπος Άλφρεντ Μόουζες, εκ μέρους των Αμερικανών Φίλων του ANU - Μουσείου Εβραϊκού Λαού, ο οποίος και προχώρησε στη δωρεά της Βίβλου στο Μουσείο, όπως ανακοίνωσε μετά τη δημοπρασία ο Sotheby’s.


Η πιο αρχαία εβραϊκή Βίβλος πωλήθηκε έναντι 38,1 εκατ. δολαρίων


Το Μουσείο, που βρίσκεται στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ και το οποίο είχε παρουσιάσει τον περασμένο Μάρτιο την πολύτιμη Βίβλο στο πλαίσιο παγκόσμιας περιοδείας η οποία διοργανώθηκε πριν από τη δημοπρασία, σε Βρετανία, Ισραήλ και ΗΠΑ, είχε εκφράσει την επιθυμία να αποκτήσει τον Codex Sassoon, αλλά δεν είχε την οικονομική δυνατότητα.

Σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών «το σφυρί έπεσε μετά από μάχη τεσσάρων λεπτών μεταξύ δύο αποφασισμένων αγοραστών».

«Αυτή η Βίβλος γράφτηκε γύρω στο έτος 900, στο Ισραήλ ή τη Συρία», είχε εξηγήσει στο Γαλλικό Πρακτορείο η Σάρον Μιντς, ειδική σε κείμενα του Ιουδαϊσμού στον οίκο Sotheby’s.

Μια απόδειξη πώλησης δείχνει ότι η Βίβλος πωλήθηκε το έτος 1000 και φυλάχτηκε στη συναγωγή της Μακισίν στη βορειοανατολική Συρία έως το 1400 περίπου.


Η πιο αρχαία εβραϊκή Βίβλος πωλήθηκε έναντι 38,1 εκατ. δολαρίων

Το χειρόγραφο εξαφανίζεται στη συνέχεια για περίπου 500 χρόνια και επανεμφανίζεται το 1929 όταν διατέθηκε προς πώληση στον Ντέιβιντ Σόλομον Σασούν -από τον οποίο η Βίβλος πήρε το όνομα της-, γιο ενός Ιρακινού Εβραίου επιχειρηματία, ο οποίος διατηρούσε στο σπίτι του στο Λονδίνο μια τεράστια συλλογή εβραϊκών χειρογράφων. Ο Σασούν είχε ταξιδέψει σε όλη την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική αγοράζοντας παλιά βιβλία και μέχρι τον θάνατό του το 1942, είχε συγκεντρώσει πάνω από 1.200 χειρόγραφα.

Ακόμη και στην εποχή του, το βιβλίο, που γράφτηκε από έναν και μόνο γραφέα, ήταν υψηλής αξίας, καθώς απαιτούσε το δέρμα περισσότερων από 100 ζώων για τα 400 φύλλα περγαμηνής από το οποίο αποτελείται.

Παρά την ελαφρά φθορά από λεκέδες και μικρά σκισίματα, τα οποία έχουν αποκατασταθεί, το κείμενο παραμένει εντυπωσιακά ευανάγνωστο, γραμμένο με τετράγωνα γράμματα παρόμοια με εκείνα στους κυλίνδρους της Τορά που υπάρχουν σήμερα στις συναγωγές.


Πηγή: Καθημερινή, The Huffington Post

Δεν υπάρχουν σχόλια