Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Στο φως το "άγνωστο" μινωικό ανάκτορο στο Οροπέδιο

Έγιναν σημαντικές ανακοινώσεις αναφορικά με την τελευταία αρχαιολογική ανακάλυψη στον Άγιο Παντελεήμονα Πλάτης, όπου η αρχαιολογική σκαπάνη ...

Στο φως το "άγνωστο" μινωικό ανάκτορο στο Οροπέδιο

Έγιναν σημαντικές ανακοινώσεις αναφορικά με την τελευταία αρχαιολογική ανακάλυψη στον Άγιο Παντελεήμονα Πλάτης, όπου η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως άγνωστο Μινωικό οικισμό προγενέστερο της εκρήξεως της Σαντορίνης.

Με μεγάλη επιτυχία και τη συμμετοχή πλήθους κόσμου και σημαντικών προσωπικοτήτων καλεσμένων του Δημάρχου Οροπεδίου Γιάννη Στεφανάκη και του γνωστού καθηγητή Νίκου Σταμπολίδη από την επιστήμη, την πολιτική, την επιχειρηματικότητα αλλά και το εξωτερικό, πραγματοποιήθηκαν στο Οροπέδιο Λασιθίου οι σημαντικές τριήμερες εκδηλώσεις που οργάνωσε ο Δήμος με στόχο την ανάδειξη της πλούσιας αρχαιολογικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου. Ο Δήμαρχος Οροπεδίου Γιάννης Στεφανάκης είχε μιλήσει από τον περασμένο Φεβρουάριο στην εκπομπή Ελεύθερο Σημείο της Κρήτη TV με τον Λευτέρη Συμβουλάκη για την αρχαιολογική σκαπάνη λέγοντας ότι θα ήταν σπουδαία καθώς υπήρχε ένα μινωικό ανάκτορο που το είχαν φέρει στο φως οι Βρετανοί στις αρχές του προηγούμενου αιώνα όμως το κατάχωσαν και έσκισαν και τα σχέδια για να μη βρεθεί ποτέ. Τελικά όμως με ενέργειες του Δήμου Οροπεδίου αναζητήθηκαν και βρέθηκαν και σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού δόθηκε πράσινο φως για την ανάδειξη του άγνωστου μινωικού ανακτόρου.


Η αρχαιολογική ανακάλυψη

Οι εκδηλώσεις με τίτλο «Κλιματική αλλαγή, περιβάλλον και προστασία των πολιτιστικών στοιχείων. Προβολή ανασκαφικών δραστηριοτήτων στο λίκνο του Μινωικού Πολιτισμού» περιελάμβαναν διάφορες δράσεις ενώ έγιναν και σημαντικές ανακοινώσεις αναφορικά με την τελευταία αρχαιολογική ανακάλυψη στον Άγιο Παντελεήμονα Πλάτης, όπου η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως άγνωστο Μινωικό οικισμό προγενέστερο της εκρήξεως της Σαντορίνης.

Να σημειώσουμε ότι η αρχαιολογική ανασκαφή χρηματοδοτείται πλήρως από το Δήμο Οροπεδίου στο πλαίσιο του Μνημονίου συνεργασίας που έχει υπογραψει ο Δήμος με την Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη.


Στο φως το "άγνωστο" μινωικό ανάκτορο στο Οροπέδιο

Το περασμένο Σάββατο, ο Δήμαρχος Οροπεδίου κ. Γιάννης Στεφανάκης, παρουσία Αντιδημάρχων και στελεχών του Δήμου και με τη βοήθεια των αρχαιολόγων ξενάγησε τους φιλοξενούμενους επισκέπτες στο χώρο όπου ανακαλύφθηκαν τα σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα. 

Ανάμεσα στους προσκεκλημένους η σύζυγος του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, Γεωργία Σαμαρά, η κ.Εμπειρίκου, η κ.Γουλανδρή, ο Δ/ντής του Μουσείου Ακροπόλεως και μέλος του Κ.Α.Σ, καθηγητής κ. Νίκος Σταμπολίδης που έχει προσφέρει τα μέγιστα με τις γνώσεις του στο Οροπέδιο και στην Κρήτη, ο Αρχιτέκτονας ερευνητής κ. Μιχάλης Λεφαντζής,  που συνέβαλε καθοριστικά στην ανακάλυψη και αναστήλωση του τύμβου Καστά στην Αμφίπολη,ο Δρ. Πουλτσίδης και σπουδαίες προσωπικότητες εκπρόσωποι του Ελληνικού και διεθνούς Πολιτισμου πού στην καρδιά του καλοκαιριού  άφησαν για λίγο τη θάλασσα με αντάλλαγμα την  αύρα του τόπου ανατροφής, κατά το μύθο, του ίδιου του Θεού Δια στην δροσερή σκιά  των βουνών του οροπεδίου Λασιθίου.


Ξενάγηση και στο Δικταίον Άντρον

Οι Έλληνες και ξένοι προσκεκλημένοι του Δήμου Οροπεδίου στις εκδηλώσεις έμειναν εντυπωσιασμένοι και από ιερό σπήλαιο γέννησης του Δία το Δικταίον Άντρον όπου την ξενάγηση ανέλαβε ο ίδιος ο Δήμαρχος.

Οι επισκέπτες δήλωσαν μαγεμένοι από την ομορφιά του τοπίου, τους  αρχαιολογικούς χώρους, και εντυπωσιασμένοι από το μέγεθος της  συνολικής αναπτυξιακής  προοπτικής του συνόλου του Δήμου αφού ήδη η περιοχή του Οροπέδιου Λασιθίου αποτελεί το δεύτερο πιο τουριστικό αρχαιολογικό προορισμό της Κρήτης μετά την Κνωσό, με χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.


Στο φως το "άγνωστο" μινωικό ανάκτορο στο Οροπέδιο


Γ. Στεφανάκης: Στόχος να φέρουμε στο φως όλες τις αρχαιότητες

Ο Δήμαρχος Οροπεδίου κ. Γιάννης Στεφανάκης σε δηλώσεις του τόνισε ότι,  η Δημοτική αρχή έχει στόχο σταδιακά να ανασκαφούν να συντηρηθούν και να αναδειχθούν και άλλα Μινωικά ευρήματα περιμετρικά του Οροπεδίου.

Ως παράδειγμα ανέφερε τις αρχαιότητες του μεγάλου ανακτόρου της περιοχής της Πλάτης αλλά και άλλων αρχαίων δομών και οικισμών  πού μελετήθηκαν - μετά από γεωφυσικές έρευνες που χρηματοδότησε ο Δήμος,  σε όλα τα χωριά, της περιοχής, γεγονός που επιβεβαιώνει την λειτουργία του συνόλου πλέον του Οροπεδίου σαν φυσική και ιδεολογική  καρδιά του Μινωικού πολιτισμού.

«Θα είμαστε αρωγοί σε κάθε προσπάθεια για να κάνουμε το Οροπέδιο Λασιθίου πρότυπο κέντρο ανάπτυξης στα ορεινά της Κρήτης».

Οι επισκέπτες Καθηγητές, καθώς και οι υψηλοί προσκεκλημένοι από το χώρο της πολιτικής, του πολιτισμού και της οικονομίας, δήλωσαν αρωγοί στην υλοποίηση ενός συνολικού σχεδίου μέσα από τη συνεργασία Δήμου, Υπουργείου Πολιτισμού, παγκόσμια γνωστών μουσείων  φορέων και επιχειρηματικών ομίλων ώστε να καθιερωθεί το Οροπέδιο ως ιδανικό πρότυπο, οικολογίας, πολιτισμού,  τουρισμού και μεγάλης οικονομικής ανάπτυξης, στα ορεινά της Κρήτης.


Πηγή: NeaKriti

Δεν υπάρχουν σχόλια