Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αρχαιολογικό Μουσείο Ερέτριας: Πήλινο Ειδώλιο Κένταυρου

Χρονολογείται στην Υποπρωτογεωμετρική Ι περίοδο (900-875 π.Χ.)  Το πήλινο ειδώλιο ύψους 0,36μ αναπαριστά μια μυθική μορφή, έναν Κένταυρο. Εί...

Αρχαιολογικό Μουσείο Ερέτριας: Πήλινο Ειδώλιο Κένταυρου

Χρονολογείται στην Υποπρωτογεωμετρική Ι περίοδο (900-875 π.Χ.) 

Το πήλινο ειδώλιο ύψους 0,36μ αναπαριστά μια μυθική μορφή, έναν Κένταυρο. Είναι η πρώτη τρισδιάστατη απεικόνιση του γνωστού μυθικού όντος στην αρχαία ελληνική τέχνη.

Οι κένταυροι στην αρχαιότητα ήταν σοφοί, συνήθως δάσκαλοι ηρώων. 

Μισός άνθρωπος, μισός άλογο, έχει έξι δάχτυλα στο δεξί χέρι και αμυχή κάτω από το αριστερό γόνατο. Έχει ταυτιστεί με τον κένταυρο Χείρωνα, τον οποίο  σύμφωνα με τη μυθολογία ο Ηρακλής σε μια μάχη εναντίον των Κενταύρων πλήγωσε χωρίς τη θέληση του με ένα βέλος που αστόχησε. 

Το ειδώλιο συγκολλήθηκε από δύο κομμάτια που βρέθηκαν σε ξεχωριστούς τάφους στο νεκροταφείο της Τούμπας στο Λευκαντί. Έχει υποστηριχθεί η άποψη ότι είχε τοποθετηθεί ως κτέρισμα σε δύο νεκρούς που είχαν κάποια σχέση, πιθανόν τη σχέση μαθητή και δασκάλου ή συγγενική. 

Η διακόσμηση του είναι ανάλογη της ευβοϊκής κεραμικής της ίδιας περιόδου, ωστόσο η τεχνική της κατασκευής και το εικονογραφικό περιεχόμενο του φανερώνουν ισχυρές ανατολικές επιδράσεις.

Επισκεφτείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο Ερέτριας, το οποίο συγκεντρώνει ευρήματα από την πόλη και  τα νεκροταφεία της Ερέτριας, την Αμάρυνθο και το από Λευκαντί, που χρονολογούνται από την Νεολιθική εποχή έως τα πρώτα Ρωμαϊκά χρόνια. 


Ωράριο Λειτουργίας: Καθημερινά εκτός Τρίτης 08:30-15:30

1η Απριλίου - 31η Οκτωβρίου: Κανονικό εισιτήριο 3 ευρώ, μειωμένο εισιτήριο 2 ευρώ

1η Νοεμβρίου - 31 Μαρτίου:  Γενική είσοδος 2 ευρώ

Πληροφορίες: 22290 62206-60665

https://www.efaeuv.gr/ 


Πηγή: ΥΠΠΟΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια