Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Βουλγαρία: Ανακαλύφθηκε τμήμα αναθηματικής στήλης με Θράκα ιππέα

[Credit: BTA] Ένα λίθινο αναθηματικό ανάγλυφο που απεικονίζει έναν Θράκα ιππέα βρέθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην αρχαία  Ηράκλεια Σιντ...

Βουλγαρία: Ανακαλύφθηκε τμήμα αναθηματικής στήλης με Θράκα ιππέα
[Credit: BTA]

Ένα λίθινο αναθηματικό ανάγλυφο που απεικονίζει έναν Θράκα ιππέα βρέθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην αρχαία Ηράκλεια Σιντική, που βρίσκεται στη σημερινή νοτιοδυτική Βουλγαρία, στις νότιες πλαγιές του όρους Kozhuh και στην επικράτεια του χωριού Rupite στον δήμο Petrich.

Η αρχαία πόλη Ηράκλεια Σιντική η αλλιώς Ηράκλεια Στρυμόνος (επίσης γνωστή με τα ονόματα Cynthia, Herculaneum Sintica ή Herculaneum Strimonska) ήταν το κέντρο της περιοχής της Σιντικής. Η πόλη καταστράφηκε από τον χειρότερο σεισμό των τελευταίων 388 ετών.

Ο Θράκος ιππέας είναι ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο που απεικονίζεται σε ελληνιστικά και ρωμαϊκά ανάγλυφα στα Βαλκάνια, κυρίως μεταξύ του 3ου αιώνα π.Χ. και του 3ου αιώνα μ.Χ. Αυτά τα μοτίβα αναπαριστούν συνήθως τον μοναχικό ήρωα πάνω στο άλογό του να νικάει έναν κάπρο ή παρόμοιο θηρίο.


Βουλγαρία: Ανακαλύφθηκε τμήμα αναθηματικής στήλης με Θράκα ιππέα

Ο καθηγητής Lyudmil Vagalinski δήλωσε στο Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτουμε ένα τόσο καλοφτιαγμένο αναθηματικό ανάγλυφο».

«Ένα άλλο κομμάτι τερακότα από την ίδια περίοδο βρέθηκε πριν από λίγες ημέρες, μαζί με νομίσματα, οστέινες βελόνες και μια αναθηματική στήλη που απεικονίζει την Άρτεμη, κάτι που δείχνει ότι οι Θράκες κατάφεραν σταδιακά να αυξήσουν την παρουσία τους στην πόλη», είπε ο Vagalinski.

Η Ηράκλεια Σιντική είναι μια από τις λίγες αρχαίες πόλεις που εντοπίζονται στην περιοχή γύρω από τον Στρυμόνα.

Μετά την τυχαία ανακάλυψη μιας μεγάλης λατινικής επιγραφής το 2002, ο καθηγητής Georgi Mitrev ανακάλυψε την Ηράκλεια Σιντική κοντά στο χωριό Rupite. Η επιγραφή είναι μια επιστολή του αυτοκράτορα Γαλέριου και του Καίσαρα Μαξιμίνου Β΄ το 308 μ.Χ., στην οποία οι ηγεμόνες απευθύνονταν στους κατοίκους της πόλης ως απάντηση στο αίτημά τους να αποκαταστήσουν τα χαμένα δικαιώματα της πόλης. Το 2005 ο καθηγητής Georgi Mitrev δημοσίευσε άλλη μία επιγραφή που αναφέρει τον Guy Lucius τον Σκωτσέζο και τον Ηράκλειο. Με αυτό αποδεικνύει πειστικά ότι η συγκεκριμένη αρχαία πόλη ταυτίζεται με την Ηράκλεια Σιντική.

Από το 2007, οι αρχαιολογικές ανασκαφές στην Ηράκλεια Σιντική συνεχίζονται από τον καθηγητή Ludmil Vagalinski (NAIM-BAS) και το Ιστορικό Μουσείο Πετρίτσι.


Πηγή: ArkeoNews

Δεν υπάρχουν σχόλια