Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Μαρμάρινη γυναικεία κεφαλή αγάλματος βρέθηκε στην Ρώμη

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν την κεφαλή ενός μαρμάρινου αγάλματος στις ανασκαφές που διενεργούνται στην Piazza Augusto Imperatore της Ρώμης. Η κεφ...

Μαρμάρινη γυναικεία κεφαλή αγάλματος βρέθηκε στην Ρώμη

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν την κεφαλή ενός μαρμάρινου αγάλματος στις ανασκαφές που διενεργούνται στην Piazza Augusto Imperatore της Ρώμης. Η κεφαλή βρέθηκε κοντά στην γωνία της οδού Via di Ripetta κοντά στον Τίβερη.

Η ανακάλυψη έγινε κατά τη διάρκεια εργασιών αναδιαμόρφωσης της πλατείας που δημιουργήθηκε το 1937 από το φασιστικό καθεστώς για τον καλωπισμό του Μαυσωλείου του Αυγούστου.

Το Μαυσωλείο είναι ένας μεγάλος τάφος που χτίστηκε από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Αύγουστο το 28 π.Χ. μετά τη νίκη του στη Ναυμαχία του Ακτίου. Η κατασκευή είναι κυκλική σε κάτοψη και έχει διάμετρο 90 μέτρα επί 42 μέτρα ύψος, ενώ αρχικά καλυπτόταν  καλυμμένη από κωνική στέγη με ένα τεράστιο μπρούτζινο άγαλμα του Αυγούστου.

Η αποκατάσταση του μαυσωλείου ήταν μέρος της μεγάλης αναδιάρθρωσης της Ρώμης από τον Μουσολίνι για να συνδέσει τις φιλοδοξίες του ιταλικού φασισμού με την παλιά δόξα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Ο Μουσολίνι έβλεπε τον εαυτό του ως στενά συνδεδεμένο με τα επιτεύγματα του Αυγούστου, θεωρώντας τη δική του προσωπικότητα ως «αναγεννημένο Αύγουστο», έτοιμο να ξεκινήσει μια νέα εποχή ιταλικής υπεροχής.

Τον Ιανουάριο του 2017, οι ιταλικές αρχές ανακοίνωσαν την χορηγία της Telecom Italia (τώρα ο Όμιλος TIM) για το έργο αποκατάστασης του Μαυσωλείου του Αυγούστου, επιτρέποντάς του να ανοίξει στο κοινό για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1970.


Μαρμάρινη γυναικεία κεφαλή αγάλματος βρέθηκε στην Ρώμη
[Credit: ANSA]

Οι αρχαιολόγοι που ανασκάπτουν στην Piazza Augusto Imperatore βρήκαν μία γυναικεία μαρμάρινη κεφαλή που από τη ρωμαϊκή περίοδο. Το κεφάλι έχει γυναικεία χαρακτηριστικά σαφώς καθορισμένα με λεπτομέρειες όπως κυματισμούς μαλλιών, χείλη, μύτη και μάτια να διατηρούνται ακόμη σε καλή κατάσταση.

Ο Roberto Gualtieri, δήμαρχος της Ρώμης, δήλωσε: «Η Ρώμη συνεχίζει να επιστρέφει πολύτιμες μαρτυρίες του παρελθόντος της: μια υπέροχη μαρμάρινη κεφαλή, ανέπαφη, μόλις βρέθηκε κατά τη διάρκεια των συνεχιζόμενων εργασιών στην Piazza Augusto Imperatore που επιμελήθηκε η Sovrintendenza Capitolina ai Beni Culturali. Οι αρχαιολόγοι και οι αναστηλωτές είναι τώρα απασχολημένοι με τον καθαρισμό και τη μελέτη του ευρήματος».


Πηγή: Heritage Daily, ANSA

Δεν υπάρχουν σχόλια