Η τρίμορφη Εκάτη. [Credit: Batman University] Η τρίμορφη θεά Εκάτη, που χρονολογείται στην ελληνιστική περίοδο βρέθηκε στην αρχαία πόλη Κελέ...
Η τρίμορφη Εκάτη. [Credit: Batman University] |
Η τρίμορφη θεά Εκάτη, που χρονολογείται στην ελληνιστική περίοδο βρέθηκε στην αρχαία πόλη Κελένδερις, που βρίσκεται στα παράλια της Κιλικίας Τραχείας στη Μικρά Ασία.
Οι ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν στην αρχαία πόλη στην περιοχή Aydıncık της Μερσίνας, διενεργήθηκαν από αρχαιολογική ομάδα με επικεφαλής τον Προϊστάμενο του τμήματος Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Batman, Δρ. Mahmut Aydın.
Οι ανασκαφές συνεχίζονται εδώ και 36 χρόνια στην αρχαία Κελένδερις, όπου έχουν βρεθεί ρωμαϊκό λουτρό, ωδείο καθώς και βασιλική με ψηφιδωτά.
[Credit: Batman University] |
Η ανασκαφική ομάδα εργάζεται για την πλήρη αποκάλυψη του ρωμαϊκού ωδείου. Στις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν τη φετινή περίοδο, ένα εκπληκτικό εύρημα ανακαλύφθηκε στις πίσω από το ωδείο.
Το άγαλμα, που έχει μήκος περίπου 20 εκατοστά και έχει τρία κεφάλια, απεικονίζει την θεά Εκάτη, η οποία συσχετιζόταν ποικιλοτρόπως με τα σταυροδρόμια, τις εισόδους, το φως, τη μαγεία, τη γνώση των φαρμακευτικών και δηλητηριωδών βοτάνων, τα φαντάσματα και τη νεκρομαντεία.
Δηλώνοντας ότι η τρίμορφη Εκάτη βρέθηκε στο στρώμα όπου βρέθηκαν και κεραμικά, ο Δρ Mahmut Aydın δήλωσε σχετικά: «Όταν εξετάζουμε ποια είναι η Εκάτη και την σχέση της με την αρχαία Κελένδερη, βρίσκουμε ότι υπάρχει ναός αφιερωμένος σε εκείνη στην αρχαία πόλη Λάγινα στα Μούγλα της Καρίας και ότι η Κελένδερις συγκαταλέγεται στις πόλεις που συμμετείχαν στις αγώνες που διοργανώνονταν κάθε πέντε χρόνια προς τιμήν της σύμφωνα με επιγραφή που έχει βρεθεί. Γνωρίζουμε επίσης ότι η Κελένδερις ήταν από τις πόλεις που σεβάστηκαν το ιερό της Εκάτης και δήλωσαν ότι δεν θα του επιτεθούν. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό ότι η μορφή της Εκάτης βρέθηκε σε αυτήν την ανασκαφική περιοχή. Το εύρημα, ηλικίας περίπου 2.300 έως 2.400 ετών, ανήκει στην ελληνιστική περίοδο».
«Είναι ένα έργο με νόημα. Ξέραμε ότι η πόλη ήταν συνδεδεμένη με τον Ναό της Εκάτης στη Λάγινα, ότι ήταν μια πόλη που τη σεβόταν και συμμετείχε στους αγώνες της, αλλά δεν είχαμε κάποια απόδειξη γι'αυτό. Φέτος, βλέπουμε τους κρίκους της αλυσίδας να αλληλοσυμπληρώνονται».
Σύμφωνα με τον Ησίοδο, η Εκάτη ήταν κόρη του Τιτάνα, Πέρση και της νύμφης Αστερίας και είχε εξουσία στον ουρανό, τη γη και τη θάλασσα. [Credit: Batman University] |
Η Εκάτη, θεά της μαγικής τέχνης στον κάτω κόσμο, ήταν το μοναδικό παιδί των Τιτάνων, Πέρση και Αστερίας. Από γλωσσολογικής άποψης το όνομά της φαίνεται ότι είναι ελληνικό και σχετίζεται πιθανώς με το επίθετο εκατηβόλος που αποδιδόταν στον Απόλλωνα. Υπάρχουν τίτλοι της όπως το άγγελος και το φωσφόρος. Με τον δεύτερο τίτλο πολλές φορές ονομάζεται «φορέας του φωτός». Από τους γονείς της κληρονόμησε δυνάμεις πάνω στη γη, τη θάλασσα και τον ουρανό. Βοήθησε τη θεά Δήμητρα στην αναζήτηση της Περσεφόνης και μετά την επανένωσή τους έγινε συνοδός της Περσεφόνης και σύντροφος του Άδη. Ήταν στενά συνδεδεμένη με τα Ελευσίνια μυστήρια. Η Εκάτη συνήθως απεικονιζόταν σε σχέδια πάνω σε αγγεία κρατώντας 2 πυρσούς. Σε αγάλματα μερικές φορές απεικονιζόταν σε τριπλή μορφή. Άλλο όνομα με το οποίο ήταν γνωστή είναι Περσηίς.
Η τρίμορφη Εκάτη θα παραδοθεί στο Μουσείο της Σελεύκειας μετά την εξέτασή της και τις εργασίες συντήρησης.
Πηγή: Arkeofili
Δεν υπάρχουν σχόλια