Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Παγκόσμια Ημέρα Αρχαιολογίας - 21 Οκτωβρίου 2023

Γιορτάζεται κάθε χρόνο το τρίτο Σάββατο του Οκτωβρίου, με στόχο την ενημέρωσή του κοινού, για την επιστήμη της Αρχαιολογίας και τη συνεισφορ...

Παγκόσμια Ημέρα Αρχαιολογίας - 21 Οκτωβρίου 2023


Γιορτάζεται κάθε χρόνο το τρίτο Σάββατο του Οκτωβρίου, με στόχο την ενημέρωσή του κοινού, για την επιστήμη της Αρχαιολογίας και τη συνεισφορά της στην προστασία, τη διατήρηση και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης.

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Αρχαιολογίας γνωρίζουμε καλύτερα τα μολύβδινα ελάσματα της Δωδώνης.

Τα ελάσματα της Δωδώνης εγγράφηκαν πρόσφατα στον Κατάλογο “Μνήμη του Κόσμου” της Unesco.

Πρόκειται για τμήματα από εύθραυστα, λεπτά φύλλα μολύβδου, πάνω στα οποία χαράσσονταν τα ερωτήματα των προσκυνητών του μαντείου, αλλά και η χρησμοδότηση που λάμβαναν.

Τα πρώτα πινάκια ήρθαν στο φως κατά την διάρκεια των ανασκαφών του Κωνσταντίνου Καραπάνου στην Δωδώνη το 1876-77. Ο κύριος όγκος τους, ωστόσο, αποκαλύφτηκε στη διάρκεια των συστηματικών ανασκαφών του Δημήτριου Ευαγγελίδη (1929-1935, 1952-1959) και του Σωτήρη Δάκαρη (1959-1996). 

Η μεγάλη πλειονότητα του είναι γραμμένη από απλούς ανθρώπους ή από εκπροσώπους τους, δίνοντας με τον τρόπο αυτό προσωπική φωνή σε εκατοντάδες απλούς και καθημερινούς ανθρώπους που δεν είχαν τη δυνατότητα έκφρασης σε άλλα μέσα. Από αυτή την αδιαμεσολάβητη φωνή γινόμαστε μάρτυρες για τα άγχη, τις αγωνίες και τα καθημερινά προβλήματα του αρχαίου ελληνικού κόσμου, που ελάχιστα διαφέρουν από τα αντίστοιχα σημερινά.

Στη  συντριπτική τους πλειοψηφία αυτά τα ιδιωτικά ερωτήματα δεν περιλαμβάνουν αναγνωριστικά στοιχεία, ενώ πολλές φορές παραλείπεται ακόμα και το όνομα του προσώπου που κατέθεσε το ερώτημα. Μόλις σε εννέα περιπτώσεις οι ίδιοι οι προσκυνητές δηλώνουν την καταγωγή τους. Μία από τις υποθέσεις που μπορούμε να διατυπώσουμε σήμερα για αυτήν την πρακτική είναι ότι οφείλεται στην πεποίθηση τους για άμεση και προσωπική επαφή με τις μαντικές θεότητες της Δωδώνης -κυρίως τον Δία και τη Διώνη- και επομένως η δήλωση προσωπικών στοιχείων ήταν περιττή. 

Από τις 4.361 αναγνωσμένες χρηστήριες επιγραφές της Δωδώνης η προέλευση των προσώπων που κατέθεσαν το ερώτημά τους στο μαντείο μπορεί να προσδιοριστεί σήμερα στις 830. Οι περισσότεροι από αυτούς προέρχονται, όπως είναι φυσικό, από την Ήπειρο αλλά και τις γειτονικές περιοχές της Ακαρνανίας και της Θεσσαλίας. Έχουν επίσης αναγνωριστεί  Μακεδόνες, Βιωτοί, Αθηναίοι, Ευβοείς, Κερκυραίοι, Ιλλυριοί αλλά και κάτοικοι πόλεων της Πελοποννήσου, της Ιταλίας και της Σικελίας. 

Πριν από 6 χρόνια το Μουσείο Ακρόπολης φιλοξένησε μερικά από τα χιλιάδες ερωτήματα που οι αρχαίοι επισκέπτες του Μαντείου της Δωδώνης χάρασσαν πάνω στα ελάσματα και να αναδείξουμε τη μοναδική τους αξία στην περιοδική έκθεση «Δωδώνη. Το μαντείο των ήχων».


Πηγή: ΥΠΠΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια