Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Σεισμός αποκαλύπτει ένα γιγάντιο κεφάλι φιδιού των Αζτέκων στην Πόλη του Μεξικού

Ένας σεισμός μεγέθους 7,6 Ρίχτερ αποκάλυψε ένα γιγάντιο γλυπτό φιδιού των Αζτέκων στην Πόλη του Μεξικού. [Credit: LANCIC;UNAM] Οι ερευνητές ...

Ένας σεισμός μεγέθους 7,6 Ρίχτερ αποκάλυψε ένα γιγάντιο γλυπτό φιδιού των Αζτέκων στην Πόλη του Μεξικού. [Credit: LANCIC;UNAM]
Ένας σεισμός μεγέθους 7,6 Ρίχτερ αποκάλυψε ένα γιγάντιο γλυπτό φιδιού των Αζτέκων στην Πόλη του Μεξικού. [Credit: LANCIC;UNAM]

Οι ερευνητές συντηρούν ένα σπάνιο κεφάλι φιδιού κατασκευασμένο από τους Αζτέκους που εξακολουθεί να διατηρεί τα ζωγραφισμένα του χρώματα εδώ και εκατοντάδες χρόνια.

Ένας σεισμός πέρυσι αποκάλυψε μια μεγάλη έκπληξη κάτω από την νομική σχολή στη σύγχρονη Πόλη του Μεξικού: ένα γιγάντιο, πολύχρωμο κεφάλι φιδιού από την Αυτοκρατορία των Αζτέκων.

Το κεφάλι φιδιού χρονολογείται πριν από περισσότερα από 500 χρόνια, όταν οι Αζτέκοι έλεγχαν την περιοχή, η οποία εκείνη την εποχή ήταν μέρος της ακμάζουσας πρωτεύουσας Tenochtitlan. Το γλυπτό ανακαλύφθηκε μετά από σεισμό 7,6 Ρίχτερ που έπληξε την Πόλη του Μεξικού στις 19 Σεπτεμβρίου 2022. Το σεισμικό γεγονός προκάλεσε ζημιές και αλλαγές στην τοπογραφία, αποκαλύπτοντας το κεφάλι του φιδιού κάτω από ένα κτίριο που ήταν μέρος της νομικής σχολής στο Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Μεξικού, σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Ινστιτούτου Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Μεξικού (INAH).

Οι Αζτέκοι έχτισαν ναούς και πυραμίδες και λάτρευαν μια σειρά από θεότητες, συμπεριλαμβανομένου του Quetzalcoatl, ο οποίος συχνά απεικονιζόταν ως φίδι. Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν αυτό το γλυπτό τον απεικονίζει, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους.

Το γλυπτό φίδι έχει μήκος 1,8 μέτρα, πλάτος 0,85 μέτρα και ύψος 1 μέτρο και ζυγίζει περίπου 1,2 τόνους, ανέφερε η INAH. Διάφορα χρώματα — συμπεριλαμβανομένου του κόκκινου, του μπλε, του μαύρου και του λευκού — διατηρούνται στο γλυπτό.


Το φίδι άνω των 500 ετών έχει ζωγραφισμένα λέπια. [Credit: LANCIC;UNAM]
Το φίδι άνω των 500 ετών έχει ζωγραφισμένα λέπια. [Credit: LANCIC;UNAM]

Το χρώμα διατηρήθηκε στο 80% περίπου της επιφάνειας του γλυπτού. Για να διατηρηθεί, μια ομάδα του INAH σήκωσε το κεφάλι φιδιού από το έδαφος με έναν γερανό και κατασκεύασε έναν θάλαμο υγρασίας γύρω από το γλυπτό. Αυτός ο θάλαμος επιτρέπει στο γλυπτό να χάσει την υγρασία σταδιακά, με το χρώμα του να διατηρείται, σύμφωνα με τη δήλωση της María Barajas Rocha, συντηρήτρια στο INAH που εργάστηκε εκτενώς στο γλυπτό.

Ενώ άλλα γλυπτά με κεφάλι φιδιού έχουν βρεθεί στο Tenochtitlan, αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα διατηρημένα χρώματά του, δήλωσε η Erika Robles Cortés, αρχαιολόγος του INAH.


Εδώ βλέπουμε τους ζωγραφισμένους κυνόδοντες του γιγαντιαίου φιδιού από την Αυτοκρατορία των Αζτέκων. [Credit: LANCIC;UNAM]
Εδώ βλέπουμε τους ζωγραφισμένους κυνόδοντες του γιγαντιαίου φιδιού από την Αυτοκρατορία των Αζτέκων. [Credit: LANCIC;UNAM]

«Χάρη στο πλαίσιο στο οποίο ανακαλύφθηκε αυτό το έργο, αλλά κυρίως χάρη στην εκπληκτική παρέμβαση των συντηρητών με επικεφαλής τη María Barajas, κατέστη δυνατό να σταθεροποιηθούν τα χρώματα για τη διατήρησή του σε όλο σχεδόν το γλυπτό, το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό, γιατί τα χρώματα μας βοήθησαν να συλλάβουμε την προ-ισπανική τέχνη από άλλη οπτική γωνία», δήλωσε ο Robles Cortés στο Live Science.

«Το τεράστιο μέγεθος του γλυπτού είναι εντυπωσιακό, καθώς και η τέχνη του», αλλά η επιβίωση των χρωμάτων είναι αξιοσημείωτη, είπε η Frances Berdan, ομότιμη καθηγήτρια ανθρωπολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Μπερναρντίνο, η οποία δεν συμμετείχε στην ανασκαφή. «Η επιβίωση των μαύρων, λευκών, κόκκινων, κίτρινων και μπλε χρωμάτων είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα – αποκτά κανείς μια καλή εικόνα της οπτικής επίδρασης τέτοιων γλυπτών όπως ήταν τοποθετημένα στο κέντρο της πόλης», είπε η Berdanο στο Live Science.


Ένας σεισμός αποκάλυψε το γλυπτό φιδιού κάτω από την νομική σχολή στην Πόλη του Μεξικού. [Credit: LANCIC;UNAM]
Ένας σεισμός αποκάλυψε το γλυπτό φιδιού κάτω από την νομική σχολή στην Πόλη του Μεξικού. [Credit: LANCIC;UNAM]

Εκτός από τα διατηρημένα χρώματά του, το μέγεθος του κεφαλιού είναι αξιοσημείωτο, δήλωσε ο Bertrand Lobjois, αναπληρωτής καθηγητής ανθρωπιστικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Μοντερέι στο Μεξικό, ο οποίος δεν συμμετέχει στην ανασκαφή. «Την πρώτη φορά που είδα αυτό το κεφάλι φιδιού, έμεινα έκθαμβος από τις διαστάσεις του», δήλωσε σχετικά.

Ο Lobjois επαίνεσε επίσης το έργο συντήρησης που επέτρεψε στα χρώματα να επιβιώσουν, σημειώνοντας ότι «η διαδικασία συντήρησης μας επιτρέπει να εκτιμήσουμε τη νατουραλιστική προσέγγιση της εικονογράφησης» που χρησιμοποιούσαν οι Αζτέκοι καλλιτέχνες.

Αυτή η εργασία βρίσκεται σε εξέλιξη και θα συνεχιστεί στον χώρο και τον επόμενο χρόνο.


Πηγή: Live Science

Δεν υπάρχουν σχόλια