Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Βυζαντινή εκκλησία αποκαλύφθηκε στο Ντιγιαρμπακίρ

Οι ανασκαφές που ξεκίνησαν το 2021 όταν  βρέθηκε  ένα νόμισμα της περιόδου του Βυζαντινού Αυτοκράτορα Αναστάσιου Α'  κατά τη διάρκεια επ...

Βυζαντινή εκκλησία αποκαλύφθηκε στο Ντιγιαρμπακίρ

Οι ανασκαφές που ξεκίνησαν το 2021 όταν βρέθηκε ένα νόμισμα της περιόδου του Βυζαντινού Αυτοκράτορα Αναστάσιου Α'  κατά τη διάρκεια επιφανειακής έρευνας συνεχίζονται από τη Διεύθυνση του Μουσείου του Ντιγιαρμπακίρ στην περιοχή İnkaya του Ντιγιαρμπακίρ.

Κατά την φετινή ανασκαφική περίοδο αποκαλύφθηκαν τα κατάλοιπα ενός κτηρίου αποκαλύφθηκαν στην περιοχή όπου βρέθηκαν αντικείμενα όπως νομίσματα, λύχνοι και θραύσματα στηλών. Πολλοί τάφοι βρέθηκαν σε διαφορετικούς χώρους μέσα στο κτήριο, το οποίο θεωρείται ότι πρόκειται για μία βυζαντινή εκκλησία από την αρχιτεκτονική του.

Οι αρχαιολόγοι είχαν αποκαλύψει τμηματικά το εν λόγω κτήριο σε προηγούμενες ανασκαφικές περιόδους. Μόλις φέτος όμως διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για βυζαντινή εκκλησία. Ο  Müjdat Zengingöl, αναπληρωτής διευθυντής του Μουσείου Ντιγιαρμπακίρ, δήλωσε ότι αυτή η εκκλησία πιθανότατα υπέστη ζημιές μετά τη χρήση της από τον 5ο μέχρι και τον 7ο αιώνα μ.Χ. και χρησιμοποιήθηκε ως νεκροταφείο μέχρι τον 13ο αιώνα.


Βυζαντινή εκκλησία αποκαλύφθηκε στο Ντιγιαρμπακίρ

Μέχρι στιγμής, 46 τάφοι ενηλίκων, παιδιών, ανδρών και γυναικών έχουν βρεθεί στον χώρο της εκκλησίας, που πιστεύεται ότι είναι μια από τις παλαιότερες βυζαντινές εκκλησίες στο Ντιγιαρμπακίρ.

Ο αρχαιολόγος Kemal Atak, υπεύθυνος της ανασκαφής, δήλωσε ότι οι ανασκαφές ξεκίνησαν στην περιοχή από το νόμισμα του Βυζαντινού αυτοκράτορα Αναστάσιου Α', το οποίο χρονολογείται μεταξύ 491-518 μ.Χ., που βρέθηκε στην περιοχή.

Δηλώνοντας ότι η ίδρυση της εκκλησίας χρονολογείται στον 5ο και 6ο αιώνα μ.Χ., ο Atak αναφέρει ότι αυτά τα κατάλοιπα των εκκλησιών μοιάζουν περισσότερο με ανάλογα παραδείγματα εκκλησιών στη Συρία.


Βυζαντινή εκκλησία αποκαλύφθηκε στο Ντιγιαρμπακίρ

«Η εκκλησία είναι μονόκλιτη και αργότερα μεγεθύνθηκε με προσθήκες. Τώρα έχουμε εντοπίσει τους τοίχους που περιβάλλουν την εκκλησία. Ο ναός έχει ορθογώνια κάτοψη, μήκους 25 μέτρων και πλάτους 15 μέτρων. Στο εσωτερικό του ναού υπάρχουν μεταλλικοί σταυροί και μοτίβα σταυρού σχεδιασμένα σε αρχιτεκτονικούς λίθους. Η αρχιτεκτονική του μας προσφέρει ένα σχέδιο βασιλικής: ένα ορθογώνιο κτίριο με αψίδα. Αυτή η εκκλησία αντιπροσωπεύει τα πρώτα παραδείγματα όταν κοιτάμε τα ευρήματα και το αρχιτεκτονικό σχέδιο».

Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι η αψίδα του ναού είναι πολύ στενή, και ίσως το κτήριο ήταν παλαιότερα ένας μικρός ναός χτισμένος ως παρεκκλήσι και αργότερα, καθώς αυξανόταν ο πληθυσμός, μετατράπηκε σε μεγάλο ναό κάνοντας προσθήκες.


Πηγή: Arkeofili

Δεν υπάρχουν σχόλια