Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Τουρκία: Το Τσατάλ Χουγιούκ παρουσιάζει ένα υπερσύγχρονο Κέντρο Επισκεπτών

Το Τσατάλ Χουγιούκ (Çatalhöyük) στην κεντρική Τουρκία, ένας φημισμένος χώρος ανασκαφών που έφεραν στο φως ευρήματα της νεολιθικής εποχής, πρ...

Τουρκία: Το Τσατάλ Χουγιούκ παρουσιάζει ένα υπερσύγχρονο Κέντρο Επισκεπτών

Το Τσατάλ Χουγιούκ (Çatalhöyük) στην κεντρική Τουρκία, ένας φημισμένος χώρος ανασκαφών που έφεραν στο φως ευρήματα της νεολιθικής εποχής, προσκαλεί τους επισκέπτες να ταξιδέψουν στο παρελθόν και να εξερευνήσουν έναν αστικό οικισμό, η ανακάλυψη του οποίου έχει προσφέρει μια νέα κατανόηση της ιστορίας.

Ο αρχαιολογικός χώρος του Τσατάλ Χουγιούκ, που περιλαμβάνεται στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, ρίχνει φως σε μια κοινωνία που αναπτύχθηκε πριν από περίπου 9.000 χρόνια. Τέχνεργα, σπίτια από πλίνθινα τούβλα και κτιριακοί σχηματισμοί που θεωρείται ότι ήταν ναοί προσφέρουν λεπτομερείς πληροφορίες για τη ζωή, τις πεποιθήσεις και την κοινωνική εξέλιξη των πρώτων κατοίκων του οικισμού.

Η σημαντικότητα του Τσατάλ Χουγιούκ οφείλεται στην παλαιότητά του και στην αξιοσημείωτη διατήρηση των κτιρίων που σχετίζονταν με τις πολιτισμικές και κοινωνικές δραστηριότητες εντός του οικισμού, γεγονός που εξασφάλισε ανεκτίμητες πληροφορίες για την εξέλιξη της κοινωνίας, την κοινωνική οργάνωση και τις πολιτισμικές πρακτικές. Ο εξαιρετικά προηγμένος σχεδιασμός του οικισμού –με σπίτια χτισμένα σε ομάδες, με κοινούς τοίχους και πρόσβαση μέσω ανοιγμάτων στην οροφή– καταδεικνύει μια εξελιγμένη κατανόηση του αστικού σχεδιασμού και της βιώσιμης διαβίωσης, καθιστώντας αυτόν τον αρχαιολογικό χώρο πολύ σημαντικό από ακαδημαϊκή και ιστορική σκοπιά.

Η Τουρκία εγκαινίασε ένα υπερσύγχρονο κέντρο πληροφόρησης και επισκεπτών στο Τσατάλ Χουγιούκ στο Ικόνιο, έναν από τους παλαιότερους και σημαντικότερους οικισμούς στον κόσμο. Το Κέντρο Πληροφόρησης και Επισκεπτών του Τσατάλ Χουγιούκ, που αναμένεται να ενισχύσει την προβολή του χώρου και να τονώσει τον τουρισμό της περιοχής του Ικονίου, προαναγγέλλει μια νέα εποχή εξερεύνησης και εκτίμησης αυτού του αρχαιολογικού θησαυρού.

Το Κέντρο Πληροφόρησης και Επισκεπτών του Τσατάλ Χουγιούκ, που βρίσκεται μέσα στον αρχαιολογικό χώρο, είναι μια συμβολική πύλη, με μεγάλη πολιτισμική σημασία, σε έναν κόσμο γεμάτο αρχαιολογικά θαύματα. Το Κέντρο έχει εμβαδόν 28.500 τ.μ. και βρίσκεται σε μια Ειδική Περιοχή Έργου, σύμφωνα με το Σχέδιο Ζωνών, που προσανατολίζονται στη διατήρηση. Στόχος του κέντρου είναι να παρέχει ολοκληρωμένες πληροφορίες για την πλούσια κληρονομιά αυτού του Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, εξασφαλίζοντας διευρυμένη πρόσβαση στον αρχαιολογικό χώρο από επισκέπτες που προέρχονται από κάθε σημείο του πλανήτη.

Αυτό το συνεργατικό έργο, το οποίο υποστηρίζεται από τον Μητροπολιτικό Δήμο του Ικονίου, τον Οργανισμό Ανάπτυξης Μεβλανά και το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, συμβολίζει τη δέσμευση της Τουρκίας να διαφυλάξει και να μοιραστεί την κληρονομιά του Τσατάλ Χουγιούκ με βιώσιμο τρόπο. Το κέντρο προσφέρει μια ολοκληρωμένη και καθηλωτική εμπειρία στους επισκέπτες που επιθυμούν να διαλευκάνουν τα μυστήρια αυτού του αρχαίου πολιτισμού, αποδεικνύοντας πώς η βιωσιμότητα και η διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μπορούν να συνδυαστούν με επιτυχία.


Η μεγαλύτερη ξύλινη δημόσια βιβλιοθήκη της Τουρκίας

Η Τουρκία παρουσιάζει το Κέντρο Πληροφόρησης και Επισκεπτών του Τσατάλ Χουγιούκ, έναν μοναδικό διαδραστικό χώρο που περιλαμβάνει 4.500 τ.μ. εσωτερικού εκθεσιακού χώρου. Το κέντρο προσφέρει μια ολοκληρωμένη κατανόηση του Τσατάλ Χουγιούκ και της γύρω περιοχής, των χώρων ανασκαφής, καθώς και των θεματικών της ζωής και του θανάτου κατά τη νεολιθική εποχή. Με εκθέματα που παρουσιάζονται με τη χρήση τελευταίας τεχνολογίας, διαδραστικές οθόνες και συναρπαστικές εγκαταστάσεις πολυμέσων, το κέντρο προσκαλεί τους επισκέπτες να βυθιστούν στον αινιγματικό κόσμο του Τσατάλ Χουγιούκ, αποκαλύπτοντας το σύνθετο παρελθόν του οικισμού και τις περίπλοκες κοινωνικές σχέσεις μεταξύ των αρχαίων κατοίκων του.

Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός του κέντρου είναι μοναδικός, καθώς κατασκευάστηκε εξολοκλήρου από ξύλο, εκτός από την οροφή, αποτελώντας τη σημαντικότερη ξύλινη κατασκευή της Τουρκίας. Εκτός από τους εκθεσιακούς χώρους, το συγκρότημα περιλαμβάνει γραφεία, κατάστημα αναμνηστικών ειδών, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, πύργο παρατήρησης και καφετέρια. Διαθέτει επίσης έναν μεγάλο χώρο στάθμευσης που μπορεί να φιλοξενήσει έως και 151 οχήματα.

Το Κέντρο Πληροφόρησης και Επισκεπτών του Τσατάλ Χουγιούκ έχει σχεδιαστεί για να ικανοποιεί τα ιστορικά και αρχαιολογικά ενδιαφέροντα των επισκεπτών, και παράλληλα να εξυπηρετεί τις κοινωνικές τους ανάγκες, προσκαλώντας τους λάτρεις της ιστορίας και τους φιλοπερίεργους ανθρώπους να ξεκινήσουν ένα καθηλωτικό ταξίδι στο χρόνο στο Τσατάλ Χουγιούκ.


Πηγή: ΕΜΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια