Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ρωσία: Εντοπίστηκε τεράστια αρχαία νεκρόπολη με εκατοντάδες κοσμήματα και αντικείμενα

Άποψη από τα δυτικά της συλλογικής ταφής 10. [Credit:  Ρωσική Ακαδημία Επιστημών] Αρχαιολόγοι από το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας της Ρωσικής Ακα...

Άποψη από τα δυτικά της συλλογικής ταφής 10. [Credit: Ρωσική Ακαδημία Επιστημών]
Άποψη από τα δυτικά της συλλογικής ταφής 10.
[Credit: 
Ρωσική Ακαδημία Επιστημών]

Αρχαιολόγοι από το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών ανακάλυψαν μία νεκρόπολη που χρονολογείται από τον 4ο έως τον 3ο αιώνα π.Χ.

Η ανακάλυψη έγινε κατά τη διάρκεια εργασιών κατασκευής ενός νέου αυτοκινητόδρομου στο Κουμπάν, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή του Βόρειου Καυκάσου στη νότια Ρωσία.

Οι ανασκαφές αποκάλυψαν μια νεκρόπολη σε μία αρχαία πεδιάδα που περιείχε ορθογώνιους ταφικούς λάκκους. Αυτοί οι λάκκοι είχαν επένδυση από επίπεδες πλάκες ή μάργα ή ψαμμίτη. Συνολικά εντοπίστηκαν 22 τάφοι. Ωστόσο, πολλοί από τους τάφους είχαν συληθεί ή καταστραφεί κατά την αρχαιότητα.


Γενική άποψη της νεκρόπολης μετά τις ανασκαφές.  [Credit: Ρωσική Ακαδημία Επιστημών]
Γενική άποψη της νεκρόπολης μετά τις ανασκαφές. 
[Credit: Ρωσική Ακαδημία Επιστημών]

Άποψη ταφής αλόγου από τα δυτικά. [Credit: Ρωσική Ακαδημία Επιστημών]
Άποψη ταφής αλόγου από τα δυτικά. [Credit: Ρωσική Ακαδημία Επιστημών]

Ένας από τους τάφους, που πήρε το αριθμό 19 από τους αρχαιολόγους, περιείχε τους σκελετούς ενός άνδρα και μιας γυναίκας. Στο ίδιο σημείο βρέθηκαν αφιερώματα από τους συγγενείς, τα οποία περιλάμβαναν χάλκινα δαχτυλίδια, ένα δόρυ και μια σιδερένια άκρη.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών από τους αρχαιολόγος βρέθηκε ένας τάφος με τα λείψανα πέντε ατόμων θαμμένα. Μαζί τους είχαν ταφεί ως αφιερώματα πολλαπλές λόγχες, ασημένια διακοσμητικά αντικείμενα, σιδερένια μαχαίρια και χάλκινοι δακτύλιοι, εκ των οποίων ο ένας έχει διακοσμηθεί με την εικόνα ενός ναού.


Άποψη από τα νοτιοδυτικά της ταφής 15. [Credit: Ρωσική Ακαδημία Επιστημών]
Άποψη από τα νοτιοδυτικά της ταφής 15. [Credit: Ρωσική Ακαδημία Επιστημών]

Ευρήματα από ταφές Νο 10 και Νο 15. [Credit: Ρωσική Ακαδημία Επιστημών]
Ευρήματα από ταφές Νο 10 και Νο 15. [Credit: Ρωσική Ακαδημία Επιστημών]

Μόνο ένας από τους τάφους δεν είχε σημάδια ότι είχε συληθεί ή είχε υποστεί ζημιές. Σε αυτόν οι αρχαιολόγοι εντόπισαν έναν αμφορέα, ένα μαύρο γυαλιστερό κύπελλο, χάλκινα και σιδερένια δαχτυλίδια και ένα χάλκινο βραχιόλι.

Στην ευρύτερη περιοχή της νεκρόπολης καταγράφηκαν πολυάριθμοι αμφορείς και επιτραπέζια σκεύη, ανάμεσα τους κανάτες και κύπελλα. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, η πλειονότητα αυτών των αντικειμένων έφτασε στην νεκρόπολη από την αρχαία ελληνική πόλη της Παφλαγονίας, την Ηράκλεια την Ποντική. Στη συνέχεια αυτά τα αντικείμενα πιθανότατα χρησιμοποιήθηκαν σε επιτύμβιες γιορτές για να τιμηθούν οι νεκροί.


Πηγή: Enikos, Archaeology News

Δεν υπάρχουν σχόλια