Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Άγαλμα της μούσας Τερψιχόρης ανακαλύφθηκε στην αρχαία Στρατονίκεια

Μια σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη: το άγαλμα της μούσας Τερψιχόρης, μιας εμβληματικής μορφής της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας, αναδύθηκε ...

Άγαλμα της μούσας Τερψιχόρης, έργο του γλύπτη Φιλίσκου, ανακαλύφθηκε στην αρχαία Στρατονίκεια

Μια σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη: το άγαλμα της μούσας Τερψιχόρης, μιας εμβληματικής μορφής της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας, αναδύθηκε μετά από 2.175 χρόνια στην αρχαία πόλη Στρατονίκεια, στα Μούγλα της σημερινής Τουρκίας.

Συνεχίζονται οι ανασκαφές στην αρχαία πόλη της Στρατονίκειας, η οποία βρίσκεται στον Προσωρινό Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Σύμφωνα με το τουρκικό Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, αυτό το άγαλμα που ανακαλύφθηκε είναι το μοναδικό αυθεντικό έργο της ελληνιστικής περιόδου που αναπαράγεται συνεχώς κατά τη ρωμαϊκή περίοδο.

Κατά την μυθολογία η Τερψιχόρη, που θεωρείται μια από τις μούσες που γεννήθηκαν από την ένωση του Δία και της Μνημοσύνης, φιλοτεχνήθηκε από τον Φιλίσκο, έναν διάσημο γλύπτη του 1ου αιώνα π.Χ. Ενώ υπάρχουν διάφορες αναπαραγωγές αυτού του κομματιού κατά την Ρωμαϊκή περίοδο σε όλη την περιοχή της Μικράς Ασίας και της Ελλάδας, το άγαλμα που ανακαλύφθηκε πρόσφατα από τη Στρατονίκεια διακρίνεται ως το μοναδικό αυθεντικό έργο του Φιλίσκου από την ελληνιστική εποχή.


Άγαλμα της μούσας Τερψιχόρης, έργο του γλύπτη Φιλίσκου, ανακαλύφθηκε στην αρχαία Στρατονίκεια

Σύμφωνα με τους τούρκους αρχαιολόγους, η αποκάλυψη του αγάλματος στη Στρατονίκεια έχει μεγάλη σημασία καθώς πιστοποιεί την καλλιτεχνική παρουσία του Φιλίσκου στην αρχαία πόλη κατά την ελληνιστική περίοδο.

Κατά τις ανασκαφές στο frigidarium ενός ρωμαϊκού λουτρού στη Στρατονίκεια, βρέθηκε το άγαλμα μαζί με το βάθρο του. Ωστόσο, δεν υπάρχουν το κεφάλι και οι βραχίονες του γλυπτού, τα οποία ακόμη αναζητούνται.

Παλαιότερα, ένα αντίγραφο αυτού του σεβαστού αγάλματος είχε βρεθεί στα ρωμαϊκά λουτρά της αρχαίας πόλης της Πέργης, μαζί με ένα άλλο στη Ρόδο, υπογραμμίζοντας περαιτέρω την ευρεία αντιγραφή του κατά τη ρωμαϊκή περίοδο.

Μετά τις απαραίτητες εργασίες συντήρησης, το γλυπτό θα εκτεθεί στο Μουσείο των Μούγλων παρέχοντας μια σπάνια ματιά στην γλυπτική της ελληνιστικής περιόδου και τις μυθολογικές μούσες που έχουν αιχμαλωτίσει τη φαντασία για αιώνες.


Πηγή: Arkeofili, Daily Sabah

Δεν υπάρχουν σχόλια