Σφραγιδόλιθος από αχάτη με εγχάρακτο και ιδιαίτερα λεπτομερές σχέδιο, που απεικονίζει σκηνή μάχης. Πρόκειται για ένα από τα κτερίσματα του τ...
Το πρώτο του μεγάλο και πολύμηνο ταξίδι, που θα ξεκινάει το 2025 από την Καλαμάτα, θα φθάνει έως το Λος Αντζελες, έπειτα θα συνεχίζεται για λίγο πίσω στην Αθήνα και τελικά θα ολοκληρώνεται το 2026 στην Πύλο, ετοιμάζεται να κάνει ο «Γρύπας Πολεμιστής», το σπουδαίο εύρημα που το 2015 ανακαλύφθηκε δίπλα στο μυκηναϊκό ανάκτορο του Νέστορος από την αρχαιολογική σκαπάνη των Τζακ Ντέιβις και Σάρον Στόκερ, του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο μιας μεγάλης έκθεσης για τη μυκηναϊκή ταυτότητα της Μεσσηνίας, που διοργανώνεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας (σε συνεργασία με τους δύο Αμερικανούς αρχαιολόγους και υπό την αιγίδα της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα), τα ευρήματα από τον ασύλητο λακκοειδή τάφο του 1.500 π.Χ., τα οποία συνόδευσαν τον επονομαζόμενο και «Πρίγκιπα της Πύλου» στην τελευταία του κατοικία, πρόκειται να παρουσιαστούν, για πρώτη φορά στο σύνολό τους, στο Λος Αντζελες, στο μουσείο Getty Villa (το «παράρτημα» του μουσείου J.P. Getty, που επικεντρώνεται στην αρχαία Ελλάδα, στη Ρώμη και στην Ετρουρία).
Οι λεπτομέρειες της έκθεσης θα οριστικοποιηθούν το επόμενο διάστημα και θα περάσουν από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» από την ΕΦΑ Μεσσηνίας, ο προσωρινός τίτλος της είναι «Πρίγκιπες της Πύλου: Θησαυροί της Εποχής του Χαλκού από τη Μεσσηνία» και θα παρουσιάζει τη διαμόρφωση του υστερομυκηναϊκού πολιτισμού, που κορυφώθηκε στο Βασίλειο της Πύλου με έδρα το ανάκτορο του Νέστορος.
Από τον τάφο του «Γρύπα Πολεμιστή» θα εκτεθούν πολύτιμα ταφικά κτερίσματα, όπως κοσμήματα, καθρέπτες, σφραγιδόλιθοι από ημιπολύτιμους λίθους κ.ά., ένα μικρό μέρος των οποίων είχε παρουσιαστεί το 2018 στη Γερμανία, σε έκθεση για τον μυκηναϊκό πολιτισμό. Η έκθεση «Πρίγκιπες της Πύλου» θα περιλαμβάνει κτερίσματα και από άλλους μυκηναϊκούς τάφους της Μεσσηνίας (π.χ. της Περιστεριάς), όπως όπλα, καθώς και αντικείμενα που τεκμηριώνουν τις επαφές των Μυκηναίων της Μεσσηνίας με την Εγγύς Ανατολή και την Αίγυπτο.
Τα ευρήματα του «Γρύπα Πολεμιστή» θα εκτεθούν για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό τον Φεβρουάριο του 2025, όταν η έκθεση θα παρουσιαστεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Καλαμάτας, ενώ τον Ιούνιο του ιδίου έτους θα ταξιδέψει στο Λος Αντζελες. Επιστρέφοντας το 2026 θα κάνει μια στάση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και έπειτα θα καταλήξει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χώρας στην Πύλο, του οποίου η τρέχουσα ανακαίνιση θα έχει έως τότε ολοκληρωθεί. Οπως λέει στην «Κ» η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, «ο τελικός προορισμός των εκθεμάτων είναι εκεί που βρέθηκαν. Θα αποτελέσουν μέρος της μόνιμης έκθεσης του ανακαινισμένου μουσείου της Χώρας της Πύλου, το οποίο είναι ο φυσικός τους χώρος».
Στις ΗΠΑ θα ταξιδέψει και μία ακόμη έκθεση, την οποία σχεδιάζει το ΕΑΜ και έχει θέμα τη «Δημοκρατία στην κλασική αρχαιότητα».
Με αφορμή τους εορτασμούς για τα 250 χρόνια της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας, η έκθεση θα παρουσιαστεί σε οκτώ πολιτείες τουλάχιστον, ξεκινώντας την περιοδεία της το 2026 από το Tampa Museum of Art στη Φλόριντα.
Πηγή: Ν. Ζώης, Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια