Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Βρετανία: Βρέθηκε ρωμαϊκή μαρμάρινη προτομή κατά την διάρκεια εργασιών σε πάρκινγκ

Το άγαλμα πιστεύεται ότι είναι 1.800 ετών.  [Credit: Burghley House ] Μία υπέροχη ρωμαϊκή μαρμάτινη προτομή βρέθηκε τυχαία σε χώρο στάθμευση...

Το άγαλμα πιστεύεται ότι είναι 1.800 ετών. [Credit: Burghley House]
Το άγαλμα πιστεύεται ότι είναι 1.800 ετών. [Credit: Burghley House]

Μία υπέροχη ρωμαϊκή μαρμάτινη προτομή βρέθηκε τυχαία σε χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων και οι αρχαιολόγοι έχουν εκπλαγεί για το γεγονός ότι το γλυπτό παραμένει σχεδόν κατάλευκο παρά την ηλικία του, η οποία υπολογίζεται στα 1800 χρόνια.

Στον χώρο στάθμευσης γίνονταν εργασίες, όταν τα μηχανήματα έπεσαν πάνω στην μαρμάρινη προτομή. Η ανακάλυψη έγινε στο Burghley House. Πρόκειται  για την κεφαλή γυναίκας εξαιρετικά καλά διατηρημένη. Βρέθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών σε χώρο στάθμευσης σε μία μεγαλοπρεπή κατοικία του 16ου αιώνα, κοντά στο Stamford, στο Lincolnshire στην Βρετανία, η οποία είναι γνωστό ότι πέρασε ρωμαϊκή κατοχή.


Τυχαία ανακάλυψη από χειριστή εκσκαφέα

Τον Απρίλιο του 2023, ο χειριστής του εκσκαφέα, ο Greg Crawley, ανακάλυψε το κεφάλι ενός γλυπτού. Η μαρμάρινη κεφαλή είχε χρονολογηθεί στον 1ο ή στον 2ο αιώνα μ.Χ. Δύο εβδομάδες μετά την κεφαλή, ανακαλύφθηκε και το μπούστο, το υπόλοιπο μαρμάρινο τμήμα της προτομής, στο οποίο στηριζόταν το κεφάλι.

"Έπαθα ένα πραγματικό σοκ όταν ο κάδος του εκσκαφέα κύλησε πάνω σε αυτό που νόμιζα ότι ήταν μια μεγάλη πέτρα και αποκάλυψε ένα πρόσωπο", θυμήθηκε ο Crawley. "Όταν την σήκωσα, συνειδητοποίησα ότι ήταν το κεφάλι ενός αγάλματος. Δεν μπορούσα να το πιστέψω όταν μου είπαν ότι επρόκειτο για ρωμαϊκό μαρμάρινο άγαλμα. Ήταν ένα εκπληκτικό συναίσθημα να έχω βρει κάτι τόσο παλιό και ξεχωριστό - σίγουρα η καλύτερη ανακάλυψη που έχω κάνει ποτέ".


Ο Greg Crawley, με την κεφαλή του αγάλματος που ανακάλυψε. [Credit: Burghley House]
Ο Greg Crawley, με την κεφαλή του αγάλματος που ανακάλυψε.
[Credit: Burghley House
]

Στο μαρμάρινο κεφάλι βρέθηκε ένας σιδερένιος πείρος, ο οποίος πιθανόν προστέθηκε τον 18ο αιώνα: «ο πείρος μάλλον στερέωνε την κεφαλή στην προτομή ή σε κάποιο βάθρο», εξηγούν οι αρχαιολόγοι. Η προσθήκη του πείρου ήταν μία προσαρμογή που γινόταν από τους Ιταλούς εμπόρους αρχαίων, με σκοπό να κάνουν τα αρχαία ευρήματα πιο ελκυστικά για αγορά από τους  αριστοκράτες που έκαναν περιοδείες.

Εικάζεται ότι, το γλυπτό του Burghley έφτασε εκεί κατά τη διάρκεια μίας από τις δύο περιοδείες που έκανε ο 9ος Κόμης της περιοχής,  στην Ιταλία, κατά το 1760, αγοράζοντας πολλά αρχαία αντικείμενα.  Στο άγαλμα απεικονίζονται τα «όμορφα χαρακτηριστικά μίας κυρίας από τη Ρώμη», ανέφεραν οι αρχαιολόγοι.

Οι επιστήμονες εξηγούν ότι, το πώς μπορεί να θάφτηκαν η προτομή  και η κεφαλή, παραμένει μυστήριο. Οι εξηγήσεις ποικίλλουν, ενώ πιθανολογείται ότι μπορεί να έγινε διάρρηξη στο Burghley House ή, τα αντικείμενα να πετάχτηκαν από κάποιον και στη συνέχεια να καλύφθηκαν απ’ το χώμα.


Το άγαλμα θα εκτίθεται στο Burghley House. [Credit: Burghley House]
Το άγαλμα θα εκτίθεται στο Burghley House. [Credit: Burghley House]

Αδιευκρίνιστος ο χρόνος παραμονής κάτω από τη γη

Αδιευκρίνιστο επίσης παραμένει το χρονικό διάστημα για το οποίο το άγαλμα ήταν κάτω απ’ τη γη, προτού ανακαλυφθεί στα τέλη Απριλίου του 2023, όταν πλέον ο χώρος στάθμευσης είχε σχεδόν ολοκληρωθεί.

Τα αντικείμενα μεταφέρθηκαν αμέσως στην Εφορεία του Burghley, προτού σταλούν σε συντηρητή αρχαιοτήτων για τον καθαρισμό και την ενοποίηση των στοιχείων που βρέθηκαν και απεικονίζουν συνολικά την όμορφη Ρωμαία. Στην συνέχεια έγινε επανασυναρμολόγηση των δύο τμημάτων. Το εύρημα αναφέρθηκε στο Βρετανικό Μουσείο πριν ξεκινήσει η ανακατασκευή του.


Σε έκθεση από τις 16 Μαρτίου 2024

Με την επαναλειτουργία του Burghley House, στις 16 Μαρτίου του 2024, το μοναδικό εύρημα θα διατίθεται προς έκθεση, μαζί με την περιγραφή της αποκάλυψής του. Μαζί του θα εκτεθούν και άλλα γλυπτά που αγόρασε ο 9ος Κόμης του Burghley.


Πηγή: Enikos, Archaeology News

Δεν υπάρχουν σχόλια