Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν παγοπέδιλο 1.000 ετών από κόκκαλο ζώου στην Τσεχία

[Credit : Lenka Kratochvílová, Czech Radio] Το εύρημα χρονολογείται σε μια εποχή που τα παγοπέδιλα χρησιμοποιούνταν κυρίως για πρακτικούς σκ...

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν παγοπέδιλο 1.000 ετών από κόκκαλο ζώου στην Τσεχία
[Credit : Lenka Kratochvílová, Czech Radio]

Το εύρημα χρονολογείται σε μια εποχή που τα παγοπέδιλα χρησιμοποιούνταν κυρίως για πρακτικούς σκοπούς.

Ένα παγοπέδιλο από κόκκαλο ζώου ανακαλύφθηκε σε πόλη της Τσεχίας. Αρχαιολόγοι από το Μουσείο Comenius βρήκαν το τεχνούργημα 1.000 ετών κατά τη διάρκεια ανασκαφών σε ένα υπόγειο στην πόλη Přerov, περίπου 250 χιλιομετρα ανατολικά της Πράγας.

Το λείο κομμάτι του οστού ξεχώρισε αμέσως ο Zdeněk Schenk, αρχαιολόγος του μουσείου. Όπως είπε στο περιοδικό Smithsonian, είναι κωνικό και έχει μια «μύτη» στη μία πλευρά, ενώ σε κάθε άκρο έχει μια μικρή τρύπα. Μέσα από τις τρύπες είχαν περαστεί δερμάτινα λουριά τα οποία στερέωναν το παγοπέδιλο σε ένα παπούτσι ή ένα έλκηθρο.

Ο Schenk πιστεύει ότι το τεχνούργημα χρονολογείται είτε στα τέλη του 10ου είτε στις αρχές του 11ου αιώνα.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η περιοχή φιλοξενούσε ένα «πολύ σημαντικό φρούριο», όπως λέει ο αρχαιολόγος στη Ruth Fraňková του Radio Prague International. Αυτό το φρούριο «ήταν το προπύργιο του Πολωνού βασιλιά Μπολέσλαφ Α΄ του Γενναίου, ο οποίος είχε καταλάβει τη Μοραβία εκείνη την εποχή».

Μιλώντας στο Radio Prague International, ο Zdeněk Schenk, δήλωσε: «Αντί να κάνουν πατινάζ, περπατούσαν στην παγωμένη επιφάνεια με τη βοήθεια ενός ή δύο ραβδιών. Θα προσάρμοζαν επίσης τα πτερύγια σε έλκηθρα για να μεταφέρουν ένα φορτίο αγαθών στο παγωμένο νερό».

Παρόμοια παραδείγματα οστέινων παγοπέδιλων από βοοειδή ή άλογα έχουν βρεθεί στο παρελθόν στο Přerov και σε μέρη της Ευρώπης, με ένα παρόμοιο παράδειγμα να έχει βρεθεί στην περιοχή της πρόσφατης ανακάλυψης το 2009.


Πηγή: Στ. Νικήτας, The Huffington Post, Heritage Daily

Δεν υπάρχουν σχόλια