Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ερευνα του FBI για την εξαφάνιση αρχαίων θησαυρών από το Βρετανικό Μουσείο

Το FBI διεξάγει έρευνα που αφορά την πώληση σε Αμερικανούς αγοραστές εκατοντάδων θησαυρών του Βρετανικού Μουσείου. Σύμφωνα με το BBC, η αμερ...

Ερευνα του FBI για την εξαφάνιση αρχαίων θησαυρών από το Βρετανικό Μουσείο

Το FBI διεξάγει έρευνα που αφορά την πώληση σε Αμερικανούς αγοραστές εκατοντάδων θησαυρών του Βρετανικού Μουσείου.

Σύμφωνα με το BBC, η αμερικανική υπηρεσία βοήθησε επίσης στην επιστροφή των 268 αντικειμένων, τα οποία το μουσείο ισχυρίζεται ότι του ανήκουν και πουλήθηκαν σε συλλέκτη στην Ουάσιγκτον.

Το Βρετανικό Μουσείο ανακοίνωσε πέρυσι ότι αρχαίοι πολύτιμοι λίθοι, κοσμήματα και άλλα αντικείμενα από τη συλλογή του είχαν εξαφανιστεί, κλαπεί ή καταστραφεί. 

Εχει ανακοινώσει επίσης ότι από τα 1.500 αντικείμενα που εκτιμά ότι έχουν κλαπεί, 626 έχουν μέχρι στιγμής ανακτηθεί και άλλα 100 έχουν βρεθεί, αλλά δεν έχουν ακόμη επιστραφεί.

Η συντριπτική πλειονότητα των αντικειμένων που το μουσείο εκτιμά ότι έχουν κλαπεί ήταν μη καταγεγραμμένα, ενώ εξακολουθεί να αναζητάει τρόπο για να αποδείξει ότι προέρχονται από τη συλλογή του.


Ποιος κατηγορείται

Ο ανώτερος επιμελητής Πίτερ Χιγκς κατηγορείται από το Βρετανικό Μουσείο για κλοπή, καταστροφή, λιώσιμο και πώληση αρχαίων αντικειμένων. Ο ίδιος αρνείται τους ισχυρισμούς.

Το μουσείο εκτιμά ότι ο επιμελητής, ο οποίος έχει απολυθεί, έκλεβε για τουλάχιστον μία δεκαετία, πουλώντας κυρίως μη καταγεγραμμένα αντικείμενα, τα οποία αφαιρούσε από τις αποθήκες του μουσείου.

Το μουσείο εκτιμά επίσης ότι έχει πουλήσει αντικείμενα σε τουλάχιστον 45 αγοραστές στο eBay, τα οποία δεν έχει ακόμη εξετάσει.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι το μοναδικό μέρος όπου εικάζεται ότι έχουν καταλήξει τα αντικείμενα που πουλήθηκαν.

Αγοραστές έχουν εντοπιστεί σε διάφορες πόλεις, μεταξύ των οποίων σε Αμβούργο, Κολωνία, Παρίσι και Χονγκ Κονγκ.


Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια