Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αρχαίο αγγείο των Μάγια που αγόρασε Αμερικανίδα για 4 δολάρια επέστρεψε στο Μεξικό

Η Anne Lee Dozier αγόρασε το αγγείο στα δεξιά για 4 δολάρια - και αποδείχθηκε ότι ήταν ένα αρχαίο κειμήλιο των Μάγια. [Credit: Esteban Mocte...

Η Anne Lee Dozier αγόρασε το αγγείο στα δεξιά για 4 δολάρια - και αποδείχθηκε ότι ήταν ένα αρχαίο κειμήλιο των Μάγια. [Credit: Esteban Moctezuma Barragán, πρέσβη του Μεξικού στις ΗΠΑ].
Η Anne Lee Dozier αγόρασε το αγγείο στα δεξιά για 4 δολάρια - και αποδείχθηκε ότι ήταν ένα αρχαίο κειμήλιο των Μάγια. [Credit: Esteban Moctezuma Barragán, πρέσβη του Μεξικού στις ΗΠΑ].

Η Anna Lee Dozier αγόρασε ένα κεραμικό αγγείο σε κατάστημα μεταχειρισμένων ειδών στο Maryland, αλλά τώρα θα βρίσκεται στο κεντρικό μουσείο της Πόλης του Μεξικού.

Το Μεξικό ανέκτησε ένα χαμένο αρχαίο αγγείο των Μάγια χάρη σε μια Αμερικανίδα που αγόρασε το αντικείμενο για λιγότερο από 5 δολάρια σε ένα κατάστημα μεταχειρισμένων ειδών.

Η Anne Lee Dozier έλαβε πρόσφατα έκφραση ευγνωμοσύνης από την πρεσβεία του Μεξικού στην πόλη της, την Ουάσινγκτον, για τον ρόλο της στην επανένωση του αγγείου ηλικίας 1.200 έως 1.800 ετών με τη μητέρα πατρίδα.

«Ένας πολύτιμος μάρτυρας της ιστορίας των Μάγια επιστρέφει στην πατρίδα του... χάρη στη γενναιοδωρία της Anne Lee Dozier», έγραψε ο πρεσβευτής του Μεξικού στις ΗΠΑ, Esteban Moctezuma Barragán, στο X. «Αυτό το ιστορικό κόσμημα θα επανενταχθεί στη συλλογή του Εθνικού Μουσείου Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Μεξικού για να διατηρηθεί η πλούσια πολιτιστική μας κληρονομιά».

Η Dozier αγόρασε το εν λόγω αγγείο περίπου το 2019 στο 2A Thrift Store στο Clinton του Maryland, όπου βρισκόταν σε ένα ράφι εκκαθάρισης δίπλα στο ταμείο.

Η Dozier θεώρησε ότι το αγγείο ήταν παλιό - αλλά όχι πάνω από τρεις δεκαετίες. Συνήγορος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Christian Solidarity Worldwide, ενδιαφέρθηκε για το αγγείο επειδή είχε εργαστεί με κοινότητες ιθαγενών στο Μεξικό και για την Dozier φάνηκε ότι το κομμάτι είχε κάποιο δεσμό με τη χώρα.

«Σκέφτηκα ότι θα ήταν απλώς ένα ωραίο πραγματάκι για να το πάρω σπίτι και να το βάλω στο ράφι και να μου θυμίζει το Μεξικό», δήλωσε η Dozier -που πλήρωσε μόλις 4 δολάρια για το αγγείο.

Στη συνέχεια, η Dozier ταξίδεψε στην Πόλη του Μεξικού τον Ιανουάριο σε ένα ταξίδι εργασίας, επισκέφθηκε το Εθνικό Μουσείο Ανθρωπολογίας και είδε άλλα αγγεία των Μάγια που εκτίθενται εκεί, τα οποία είχαν εκπληκτική ομοιότητα με αυτό που είχε στο σπίτι της. Δεν ήταν απόλυτα πεπεισμένη ότι είχε ένα αυθεντικό αγγείο των Μάγια στο σπίτι της, αλλά ανέφερε το εύρημά της από το κατάστημα μεταχειρισμένων ειδών σε έναν υπάλληλο του μουσείου, ο οποίος με τη σειρά του της συνέστησε να καλέσει τη μεξικανική πρεσβεία.

Τελικά, η Dozier έστειλε φωτογραφίες του αγγείου μαζί με μια περιγραφή των διαστάσεών του. Το Εθνικό Μουσείο Ανθρωπολογίας απάντησε ότι όντως είχε ένα αυθεντικό κειμήλιο - ένα κειμήλιο που το Μεξικό ήθελε πίσω.

«Έλαβα ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έλεγε: "Συγχαρητήρια - είναι αληθινό και θα το θέλαμε πίσω"», δήλωσε η Dozier.


Η Anne Lee Dozier, στη μέση, στέκεται δίπλα στον πρεσβευτή του Μεξικού στις ΗΠΑ, Esteban Moctezuma Barragán, δεξιά, σε μια τελετή κατά την οποία η Dozier επέστρεψε ένα αρχαίο αγγείο των Μάγια στο Μεξικό. [Credit: Ευγενική προσφορά του πρέσβη του Μεξικού στις ΗΠΑ Esteban Moctezuma Barragán]
Η Anne Lee Dozier, στη μέση, στέκεται δίπλα στον πρεσβευτή του Μεξικού στις ΗΠΑ, Esteban Moctezuma Barragán, δεξιά, σε μια τελετή κατά την οποία η Dozier επέστρεψε ένα αρχαίο αγγείο των Μάγια στο Μεξικό. [Credit: Esteban Moctezuma Barragán, πρέσβη του Μεξικού στις ΗΠΑ ]

Ο Barragan δήλωσε στο X ότι το αγγείο χρονολογείται μεταξύ 200 και 800 μ.Χ. Οι ιστορικοί θεωρούν γενικά ότι η συγκεκριμένη περίοδος ήταν το αποκορύφωμα του πολιτισμού των Μάγια, ο οποίος παρακμάζει μετά από ξηρασία, εσωτερικές διαμάχες και τελικά την ευρωπαϊκή κατάκτηση, μεταξύ άλλων παραγόντων.

Λεπτομέρειες σχετικά με το πώς ακριβώς το αγγείο κατέληξε σε ένα κατάστημα μεταχειρισμένων ειδών στο Maryland δεν ήταν σαφείς. Παρ' όλα αυτά, το πολιτιστικό ινστιτούτο του Μεξικού στην Ουάσινγκτον σηματοδότησε την ανάκτηση του αγγείου σε μια τελετή τη Δευτέρα.

Η Dozier σε συνέντευξή της στον τοπικό θυγατρικό σταθμό του CBS WUSA μετά την τελετή, αστειεύτηκε ότι ήταν ενθουσιασμένη που απέκλεισε την πιθανότητα ένας από τους τρεις νεαρούς γιους της να καταστρέψει κατά λάθος το αγγείο στο σπίτι της οικογένειάς τους.

Ωστόσο, φρόντισε επίσης να δηλώσει στον σταθμό ότι χάρηκε που το αγγείο προοριζόταν «να επιστρέψει στη θέση που του αξίζει και εκεί που ανήκει».

«Είμαι ενθουσιασμένη που έπαιξα ρόλο στην ιστορία του επαναπατρισμού του», δήλωσε η Dozier. «Το να το επιστρέψω αισθάνομαι πολύ καλύτερα απ' ό,τι θα αισθανόμουν αν το έβαζα προς πώληση στο διαδίκτυο και έπαιρνα ένα σωρό χρήματα».

Η ίδια δήλωσε: «Είναι πραγματικά σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι μερικά από αυτά τα πράγματα, ειδικά με τέτοια ιστορική και πολιτιστική αξία για μια ολόκληρη χώρα και έναν ολόκληρο λαό - δεν μπορείς πραγματικά να τα κοστολογίσεις».


Πηγή: Guardian

Δεν υπάρχουν σχόλια