Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ανακαλύφθηκαν δύο ακόμη θύματα της ηφαιστειακής έκρηξης στην Πομπηία

Ένας αρχαιολόγος καθαρίζει την περιοχή γύρω από τον σκελετό.  Courtesy of the Archaeological Park of Pompeii Οι αρχαιολογικές ανασκαφές στην...

Ένας αρχαιολόγος καθαρίζει την περιοχή γύρω από τον σκελετό. Courtesy of the Archaeological Park of Pompeii
Ένας αρχαιολόγος καθαρίζει την περιοχή γύρω από τον σκελετό. Courtesy of the Archaeological Park of Pompeii

Οι αρχαιολογικές ανασκαφές στην Πομπηία συνεχίζουν να αποκαλύπτουν την τραγική ιστορία της αρχαίας ρωμαϊκής πόλης, με την τελευταία ανακάλυψη να αποκαλύπτει τα σκελετικά λείψανα δύο θυμάτων -ενός άνδρα και μιας γυναίκας- που χάθηκαν κατά την καταστροφική έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ..

Όπως ανέφερε η διεύθυνση του αρχαιολογικού πάρκου, οι σκελετοί ενός άνδρα και μίας γυναίκας βρέθηκαν σε ένα μικρό, προσωρινό υπνοδωμάτιο σε μία έπαυλη, η οποία ήταν υπό ανακατασκευή όταν σημειώθηκε η έκρηξη.

Η γυναίκα ήταν ξαπλωμένη σε ένα κρεβάτι με χρυσά, ασημένια και χάλκινα νομίσματα γύρω της, μαζί με κοσμήματα, μεταξύ των οποίων χρυσά και μαργαριταρένια σκουλαρίκια. Ο άνδρας βρισκόταν στα πόδια του κρεβατιού.


Μια αεροφωτογραφία του δωματίου που δείχνει τη θέση των σκελετών και των αντικειμένων. Courtesy of the Archaeological Park of Pompeii
Μια αεροφωτογραφία του δωματίου που δείχνει τη θέση των σκελετών και των αντικειμένων. Courtesy of the Archaeological Park of Pompeii.

Οι σκελετοί αποκαλύφθηκαν σε ένα μικρό, 2,8 επί 3,5 μέτρα, δωμάτιο μέσα σε ένα σπίτι που βρίσκεται στην περιοχή ανασκαφών του Regio IX, Insula 10. Τα λείψανα της γυναίκας βρέθηκαν ξαπλωμένα σε αυτό που κάποτε ήταν ένα κρεβάτι, περιτριγυρισμένα από έναν μικρό θησαυρό χρυσών, ασημένιων και χάλκινων νομισμάτων, καθώς και κοσμημάτων, συμπεριλαμβανομένων χρυσών και μαργαριταρένιων σκουλαρικιών. Ένα κλειδί ανακαλύφθηκε επίσης κοντά της, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να προσπαθούσε να ανακτήσει τιμαλφή λίγο πριν από τον θάνατό της.

Ο άνδρας, που εκτιμάται ότι ήταν μεταξύ 15 και 20 ετών, βρέθηκε σε μια άλλη γωνία του δωματίου, κοντά σε αυτό που φαίνεται να είναι μια έξοδος. Τραγική ειρωνεία είναι ότι καταπλακώθηκε από την κατάρρευση ενός τοίχου, εγκλωβίζοντάς τον σε έναν πολύ στενό χώρο.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα δύο άτομα κατέφυγαν σε αυτό το μικρό δωμάτιο, πιθανότατα υπνοδωμάτιο, για να γλιτώσουν από την ηφαιστειακή τέφρα και τα θραύσματα βράχων που έπεφταν βροχή για ώρες κατά τη διάρκεια της έκρηξης. Το δωμάτιο ήταν σφραγισμένο από το υπόλοιπο σπίτι, γεγονός που βοήθησε στην προστασία του από τις ελαφρόπετρες που γέμισαν το παρακείμενο μεγάλο σαλόνι. Ωστόσο, το ίδιο αυτό φράγμα εμπόδισε τα θύματα να διαφύγουν όταν οι πυροκλαστικές ροές - θερμά ηφαιστειακά αέρια, λάβα και τέφρα - τελικά τους κατέκλυσαν.

Η κάποτε ακμάζουσα πόλη Πομπηία, κοντά στη Νάπολη, και η γύρω περιοχή θάφτηκαν κάτω από ηφαιστειακή τέφρα όταν ο Βεζούβιος εξερράγη το 79 π.Χ.

Από την έκρηξη του ηφαιστείου σκοτώθηκαν χιλιάδες Ρωμαίοι που δεν είχαν ιδέα ότι ζούσαν στους πρόποδες ενός από τα μεγαλύτερα ηφαίστεια της Ευρώπης, το οποίο όταν εξερράγη έθαψε την πόλη κάτω από ένα παχύ στρώμα τέφρας, διατηρώντας σχεδόν ανέπαφα τα σώματα πολλών από τους κατοίκους και τα κτίριά της.

«Ακόμη και μετά από δύο χιλιετίες, συναντάμε τον πόνο και την αγωνία των ανθρώπων που χάθηκαν και είναι καθήκον μας να τα αντιμετωπίσουμε με ευαισθησία και ακρίβεια», δήλωσε ο Gabriel Zuchtriegel, διευθυντής του Αρχαιολογικού Πάρκου της Πομπηίας, σε μεταφρασμένο βίντεο που συνοδεύει τη δημοσίευση. Σημείωσε επίσης ότι δεν πρόκειται απλώς για μια αρχαιολογική μελέτη, αλλά για έναν τρόπο κατανόησης του ανθρώπινου πόνου που παρατηρήθηκε στην Πομπηία.


Ο σκελετός της γυναίκας βρέθηκε μαζί με νομίσματα και κοσμήματα. Courtesy of the Archaeological Park of Pompeii.
Ο σκελετός της γυναίκας βρέθηκε μαζί με νομίσματα και κοσμήματα. Courtesy of the Archaeological Park of Pompeii.

«Η ευκαιρία να αναλύσουμε τα ανεκτίμητα ανθρωπολογικά δεδομένα για τα δύο θύματα μάς επιτρέπει να ανακτήσουμε έναν σημαντικό αριθμό δεδομένων για την καθημερινότητα των κατοίκων της Πομπηίας» ανέφερε ο διευθυντής του αρχαιολογικού πάρκου, Gabriel Zuchtriegel.

Η Πομπηία, η οποία ανακαλύφθηκε μόλις τον 16ο αιώνα, έχει δει τα τελευταία χρόνια μια έξαρση αρχαιολογικής δραστηριότητας με σκοπό να τεθεί τέλος σε δεκαετίες παρακμής και παραμέλησης. Η ανακάλυψη αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου έργου που αποσκοπεί στην εξασφάλιση και προστασία των μετώπων των ανασκαφών στην Πομπηία, η οποία έχει γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα της Ιταλίας.

Η αρχαιολογική ομάδα χρησιμοποίησε σχολαστικές τεχνικές ανασκαφής σε μικροκλίμακα για να ανακτήσει τους λεπτούς σκελετούς και τα αντικείμενα που βρέθηκαν μαζί τους. Ρίχνοντας γύψο στις κοιλότητες που άφησε το αποσυντεθειμένο οργανικό υλικό, οι αρχαιολόγοι κατάφεραν να ανακατασκευάσουν τα έπιπλα του δωματίου, όπως το κρεβάτι, ένα σεντούκι, έναν πολυέλαιο και ένα τραπέζι με μαρμάρινη επιφάνεια, το οποίο εξακολουθούσε να περιέχει γυάλινα, χάλκινα και κεραμικά σκεύη. Αυτά τα αποτυπώματα στις ηφαιστειακές αποθέσεις επέτρεψαν στους αρχαιολόγους να προσδιορίσουν τις αρχικές θέσεις των αντικειμένων την εποχή της έκρηξης.


Οι αρχαιολόγοι βρήκαν νομίσματα, κοσμήματα και κλειδιά στο μικρό δωμάτιο υπηρεσίας. Courtesy of the Archaeological Park of Pompeii.
Οι αρχαιολόγοι βρήκαν νομίσματα, κοσμήματα και κλειδιά στο μικρό δωμάτιο υπηρεσίας. Courtesy of the Archaeological Park of Pompeii.

Η Πομπηία, που κάποτε ήταν ένα πολυσύχναστο θέρετρο νότια της σημερινής Νάπολης, φιλοξενούσε περίπου 10.000 έως 20.000 ανθρώπους όταν εξερράγη ο Βεζούβιος. Περίπου 2.000 από αυτούς πιστεύεται ότι πέθαναν μέσα σε 20 λεπτά από την επαφή τους με τις πυροκλαστικές ροές.

Καθώς συνεχίζονται οι προσπάθειες έρευνας και αποκατάστασης, το Αρχαιολογικό Πάρκο της Πομπηίας προετοιμάζεται επίσης για νέα έργα εκτός των τειχών της πόλης, συμπεριλαμβανομένων ανασκαφών στις γύρω περιοχές, όπως η Civita Giuliana και η αρχαία Οπλοντίς στο Torre Annunziata.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο E-Journal of Pompeii Excavations στις 12 Αυγούστου.


Πηγή: iefimerida, Archaeology News

Δεν υπάρχουν σχόλια