Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Επανασυντήρηση ανάγλυφης μαρμάρινης επένδυσης επίκρανου παραστάδας

Εικ. 1 : Διαστάσεις: Μέγιστο  ύψος:  0,38μ      Μέγιστο πλάτος: 0,447μ     Μέγιστο  πάχος:  0,045μ Κεντρικό θέμα του διακόσμου της μαρμάρινη...

Επανασυντήρηση ανάγλυφης μαρμάρινης επένδυσης επίκρανου παραστάδας
Εικ. 1 : Διαστάσεις: Μέγιστο  ύψος:  0,38μ      Μέγιστο πλάτος: 0,447μ     Μέγιστο  πάχος:  0,045μ

Κεντρικό θέμα του διακόσμου της μαρμάρινης ανάγλυφης επένδυσης του επίκρανου παραστάδας, αποτελεί πτηνό, ερωδιός ή πέρδικα ή πελαργός, που σπαράσσει φίδι μεγάλου μήκους. Περιβάλλεται από φυτικές σχηματοποιημένες διακοσμήσεις: διπλούς έλικες, το κεντρικό τμήμα των οποίων απολήγει σε τρίφυλλο, καλύπτοντας το χώρο πάνω από τη ράχη του πτηνού. Τα πλάγια τμήματα των ελίκων ακουμπούν σε ημίφυλλα ακάνθου. Το τριγωνικό κενό που δημιουργείται στους διπλούς έλικες, γεμίζει με τετράφυλλο άνθος με κομβίο στο κέντρο. Η επένδυση επιστρέφεται από ταινία με σειρά όρθιων και ανεστραμμένων σχηματοποιημένων τριφύλλων-πιθανόν φύλλα ελιάς (εικ.1) Η πιθανή χρονολόγησή του κατά τον ανασκαφέα είναι ο 7ος αιώνας μ.Χ.

Το εύρημα προέρχεται από τη Βασιλική Αρχιερέως Πέτρου Φθιωτίδων Θηβών- Νέας Αγχιάλου και βρέθηκε το 1933 στη ΝΑ γωνία του αίθριου μαζί με άλλα επίκρανα με παρόμοιο ή διαφορετικό διάκοσμο. Ήταν τοποθετημένα με προσοχή μεταξύ απλών μαρμάρινων πλακών και έδιναν την εντύπωση ότι πολλά από αυτά δεν είχαν ακόμα χρησιμοποιηθεί και ο τεμαχισμός τους οφείλεται στους καταπεσόντες όγκους κατά την καταστροφή του μνημείου (Σωτηρίου Γ.Α. 1933),  (Σωτηρίου Γ.Α. 1937).


Εργασίες επανασυντήρησης

Το αντικείμενο επανασυντηρήθηκε για τις ανάγκες περιοδικής έκθεσης που θα πραγματοποιηθεί από την Εφορεία μας στον αρχαιολογικό χώρο της Νέας Αγχιάλου.

Η κατάσταση διατήρησής του χαρακτηρίστηκε μέτρια. Έφερε επικαθήσεις βιολογικές, αιθάλης και γεωδών από την πολυετή παραμονή του σε αποθήκη. Ήταν συγκολλημένο από τέσσερα τεμάχια με μαρμαρόκολλα και συνδέσμους ορειχάλκινους. Τα κενά είχαν συμπληρωθεί με γύψο και χρωματιστεί για την αισθητική τους εναρμόνιση (εικ.2). Όλα τα υλικά που είχαν χρησιμοποιηθεί στις συγκολλήσεις και στις συμπληρώσεις παρουσίαζαν φθορές από το πέρασμα του χρόνου (εικ.3,4). Έπρεπε λοιπόν να αντικατασταθούν για την ασφάλεια των συγκολλήσεων και για την αισθητική βελτίωση του αντικειμένου.

Εικ.2: Πριν τη συντήρηση.
Εικ.2: Πριν τη συντήρηση.

Εικ.3: παλιά συμπλήρωση
Εικ.3: Παλιά συμπλήρωση


Εικ.4: παλιά συμπλήρωση
Εικ.4: Παλιά συμπλήρωση

Τεκμηρίωση 

Πριν να ξεκινήσουν οι εργασίες συντήρησης δημιουργήθηκε το δελτίο συντήρησης του αντικειμένου που περιλαμβάνει:


1.Φωτογραφίες πριν και μετά τη συντήρησή του

2. Καταγραφή της κατάστασης διατήρησής του

3. Τα στάδια συντήρησης

4.Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν


Καθαρισμός

Αρχικά αφαιρέθηκαν οι παλιές συμπληρώσεις με καλέμι και σφυρί. Η μαρμαρόκολλα αφαιρέθηκε με νυστέρι επιφανειακά, αλλά και χρήση τροχού στα σημεία που δεν υπήρχε πρόσβαση με  το νυστέρι (εικ.5). 


Εικ.5: Αφαίρεση παλιών συμπληρώσεων
Εικ.5: Αφαίρεση παλιών συμπληρώσεων

Το επόμενο στάδιο ήταν η απομάκρυνση των προαναφερόμενων επικαθήσεων. Αυτές απομακρύνθηκαν με απιονισμένο νερό και μαλακή οδοντόβουρτσα. Σε σημεία που οι επικαθήσεις είχαν πάχος αφαιρέθηκαν με νυστέρι.


Συγκόλληση

Η πάνω αριστερή γωνία του αντικειμένου αποκολλήθηκε, καθώς η παλαιότερη συγκόλληση είχε διαβρωθεί τελείως (εικ.6). Έγινε η επανασυγκόλλησή της με χρήση ράβδων τιτανίου και λευκό τσιμέντο (εικ.7,8).

Εικ.6: Αποκόλληση άνω αριστερής γωνίας
Εικ.6: Αποκόλληση άνω αριστερής γωνίας

Εικ.7: Χρήση ράβδων τιτανίου για την ενίσχυση της συγκόλλησης
Εικ.7: Χρήση ράβδων τιτανίου για την ενίσχυση της συγκόλλησης


Εικ.8: Μετά τη συγκόλληση
 Εικ.8: Μετά τη συγκόλληση

Συμπληρώσεις

Οι επιφάνειες συγκόλλησης σφραγίστηκαν με polyfilla σε μορφή πάστας. Το ίδιο υλικό χρησιμοποιήθηκε και για τις νέες συμπληρώσεις. Η διαμόρφωσή τους έγινε με πολύ λεπτό γυαλόχαρτο (εικ.9,10,11,12).


Εικ.9: Νέες συμπληρώσεις
Εικ.9: Νέες συμπληρώσεις

Εικ.10: Νέες συμπληρώσεις
Εικ.10: Νέες συμπληρώσεις

Εικ.11: Νέες συμπληρώσεις
Εικ.11: Νέες συμπληρώσεις

Εικ.12: Τελική εικόνα μετά τις νέες συμπληρώσεις
Εικ.12: Τελική εικόνα μετά τις νέες συμπληρώσεις

Αισθητική αποκατάσταση

Οι σφραγίσεις και οι συμπληρώσεις χρωματίστηκαν με υδροδιαλυτά ακριλικά χρώματα, ώστε να μπορούν εύκολα να αφαιρεθούν σε μελλοντική επανασυντήρηση. Οι τόνοι που επιλέχθηκαν ήταν τέτοιοι ώστε να εναρμονίζονται πλήρως με την επιφάνεια του αντικειμένου, αλλά την ίδια στιγμή να είναι ευδιάκριτες οι περιοχές πάνω στις οποίες χρησιμοποιήθηκαν, ώστε να μην παραπλανούν, αλλά να ξεχωρίζουν πως πρόκειται για νέες επεμβάσεις (εικ.13,14,15).


μετά τον χρωματισμό των νέων συμπληρώσεων
Εικ. 13: Μετά τον χρωματισμό των νέων συμπληρώσεων

Εικ. 14: Μετά τον χρωματισμό των νέων συμπληρώσεων
Εικ. 14: Μετά τον χρωματισμό των νέων συμπληρώσεων

Εικ.15: Μετά τη συντήρηση
Εικ.15: Μετά τη συντήρηση


Βιβλιογραφία

1. Γ.Α.Σωτηρίου, Περί των εν Ν. Αγχιάλω Ανασκαφών, ΠΑΕ 1933,53, εικ.61

2. Γ.Α.Σωτηρίου, Η βυζαντινή γλυπτική της Ελλάδος κατά τον 7ον  και 8ον αιώνα, ΑΕ 1937, 174, εικ.4


Πηγή: Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας

Δεν υπάρχουν σχόλια