Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ταυτοποιήθηκε ο μυστηριώδης «καβαλάρης» από το μολύβδινο φέρετρο που ανακαλύφθηκε στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων

Ερευνητές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Τουλούζης εξετάζουν τη σαρκοφάγο και τον σκελετό του «ιππέα» που ανακαλύφθηκε στον Καθεδρικό Ν...

Ερευνητές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Τουλούζης εξετάζουν τη σαρκοφάγο και τον σκελετό του «ιππέα» που ανακαλύφθηκε στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας των Παρισίων. Το γεγονός ότι τα ανθρώπινα λείψανα - πιθανότατα του Γάλλου αναγεννησιακού ποιητή Joachim du Bellay - ταριχεύτηκαν με πριονισμένο κρανίο υποδεικνύει ότι επρόκειτο για αριστοκράτη. [Credit: © Denis Gliksman/Inrap]
Ερευνητές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Τουλούζης εξετάζουν τη σαρκοφάγο και τον σκελετό του «ιππέα» που ανακαλύφθηκε στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας των Παρισίων. Το γεγονός ότι τα ανθρώπινα λείψανα - πιθανότατα του Γάλλου αναγεννησιακού ποιητή Joachim du Bellay - ταριχεύτηκαν με πριονισμένο κρανίο υποδεικνύει ότι επρόκειτο για αριστοκράτη. [Credit: © Denis Gliksman/Inrap]

Ένας μυστηριώδης «καβαλάρης» που βρέθηκε μέσα σε ένα φέρετρο με μολύβδινη επένδυση κάτω από τα ερείπια του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων ταυτοποιήθηκε τελικά ως ο Γάλλος ποιητής της Αναγέννησης Joachim du Bellay, σύμφωνα με τους ιατροδικαστές.

Τα διατηρημένα λείψανα, που ανακαλύφθηκαν κάτω από το κεντρικό κλίτος της Παναγίας των Παρισίων το 2022, φυλάσσονταν μέσα σε μια σφραγισμένη σαρκοφάγο κοντά σε εκείνα του αρχιερέα Antoine de la Porte κατά τη διάρκεια των ανασκαφών που ακολούθησαν την πυρκαγιά στον καθεδρικό ναό το 2019.

Μια ανάλυση από το εγκληματολογικό ινστιτούτο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Τουλούζης αποκάλυψε ότι ο σκελετός του άνδρα που βρισκόταν μέσα έδειχνε σημάδια οστικής φυματίωσης, χρόνιας μηνιγγίτιδας και προτίμηση στην ιππασία - που του χάρισε το παρατσούκλι του.

Τώρα, αυτές οι λεπτομέρειες οδήγησαν τον Dr. Éric Crubézy, καθηγητή βιολογικής ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο της Τουλούζης ΙΙΙ και διευθυντή ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας, να υποθέσει την ταυτότητα του άνδρα. Τα ευρήματα ανακοινώθηκαν στις 17 Σεπτεμβρίου σε δήλωση του Εθνικού Ινστιτούτου Προληπτικής Αρχαιολογικής Έρευνας (INRAP) της Γαλλίας.


Η μολύβδινη σαρκοφάγος σε σχήμα ανθρώπου ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφής στην Παναγία των Παρισίων μετά την πυρκαγιά του 2019. [Credit: © Denis Gliksman/Inrap]
Η μολύβδινη σαρκοφάγος σε σχήμα ανθρώπου ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφής στην Παναγία των Παρισίων μετά την πυρκαγιά του 2019.
[Credit: © Denis Gliksman/Inrap]

«Ταιριάζει με όλα τα κριτήρια του πορτραίτου», δήλωσε ο Crubézy σε συνέντευξη Τύπου στις 17 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την La Croix. «Είναι επιδέξιος ιππέας, πάσχει και από τις δύο παθήσεις που αναφέρονται σε ορισμένα ποιήματά του, όπως στο «La Complainte du désespéré», όπου περιγράφει «αυτή την καταιγίδα που θολώνει [το] μυαλό του», και η οικογένειά του ανήκε στη βασιλική αυλή και στο στενό περιβάλλον του Πάπα».

«Ταξίδεψε από το Παρίσι στη Ρώμη, πράγμα που δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο όταν έχεις φυματίωση όπως εκείνος. Στην πραγματικότητα, παραλίγο να πεθάνει από αυτήν», πρόσθεσε ο Crubézy.

Γεννημένος στο Anjou της κοιλάδας του Λίγηρα στη δυτική Γαλλία το 1522, ο du Bellay μετακόμισε αργότερα στο Παρίσι και τη Ρώμη, όπου συνέθεσε τα θεμελιώδη έργα του κατά τη διάρκεια της γαλλικής Αναγέννησης, συμπεριλαμβανομένης μιας διάσημης υπεράσπισης της γαλλικής ως καλλιτεχνικής γλώσσας, της οποίας η λογοτεχνία θα μπορούσε να συναγωνιστεί την «ποιότητα και την εκφραστικότητα» της αρχαίας Ελλάδας και της Ρώμης. Μετά από χρόνια κακής υγείας, ο du Bellay πέθανε το 1560 σε ηλικία 37 ετών.

Μετά το θάνατό του, τα λείψανα του ποιητή πιστεύεται ότι θάφτηκαν στην Παναγία των Παρισίων μαζί με εκείνα του συγγενή του και κληρικού Jean du Bellay. Τα λείψανα του Jean βρέθηκαν θαμμένα κάτω από το παρεκκλήσι του κτιρίου, αλλά παρά τις πολυετείς έρευνες, ο τάφος του Joachim du Bellay δεν βρέθηκε ποτέ.


O Joachim du Bellay
O Joachim du Bellay

Μετά την πυρκαγιά του 2019, οι αρχαιολόγοι που εργάζονταν για την αποκατάσταση του καθεδρικού ναού ανακάλυψαν περισσότερους από 100 τάφους θαμμένους κάτω από αυτόν, συμπεριλαμβανομένων των δύο σαρκοφάγων κοντά στο σταυροδρόμι του καθεδρικού ναού, τη διασταύρωση του κυρίως ναού του κτηρίου με το σταυροδρόμι του, το τμήμα του καθεδρικού ναού που σχηματίζει τους «βραχίονες» του σταυρού. Τα ανθρώπινα λείψανα των φέρετρων σφραγίστηκαν πίσω από μόλυβδο για να κρατήσουν μακριά την υγρασία και να αποτρέψουν την αποσύνθεση.

Ωστόσο, δεν είναι όλοι οι αρχαιολόγοι που συμμετείχαν στην ανασκαφή πεπεισμένοι ότι ο σκελετός ανήκει στον du Bellay. Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου, ο Christophe Besnier, επικεφαλής της ανασκαφής και αρχαιολόγος του INRAP, δήλωσε ότι η ανάλυση ισοτόπων υποδεικνύει ότι ο άνδρας μεγάλωσε στην περιοχή του Παρισιού ή της Λυών και όχι στο Anjou. Τα ισότοπα, ή παραλλαγές των στοιχείων με διαφορετικό αριθμό νετρονίων στους πυρήνες τους, καταναλώνονται μέσω της διατροφής και του πόσιμου νερού, πριν εισέλθουν στα δόντια και τα οστά των ανθρώπων. Ο Crubézy απάντησε ότι ο du Bellay μεγάλωσε ζώντας με τον Jean du Bellay, ο οποίος είχε διατελέσει επίσκοπος του Παρισιού.

«Τι περισσότερο μπορούμε να έχουμε;» δήλωσε ο πρόεδρος του INRAP Dominique Garcia σε συνέντευξή του στη Le Monde. «Να βρούμε την οδοντόβουρτσα [του du Bellay] για να ελέγξουμε ότι το DNA ταιριάζει; Η ηλικία και η παθολογία του και μόνο προσφέρουν αξιοσημείωτη στατιστική σταθερότητα».


Πηγή: Live Science

Δεν υπάρχουν σχόλια