Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Μια ρωμαϊκή πόλη χάνεται πάλι στη λήθη

Ο αρχαιολογικός χώρος των Αλλιάνων Η αρχαία ρωμαϊκή πόλη των Αλλιάνων του 2 ου αι. μ.Χ. στεκόταν κάποτε περήφανη κάτω από τον γαλάζ...


Ο αρχαιολογικός χώρος των Αλλιάνων

Η αρχαία ρωμαϊκή πόλη των Αλλιάνων του 2ου αι. μ.Χ. στεκόταν κάποτε περήφανη κάτω από τον γαλάζιο ουρανό.  Αλλά όπως και οι υπόλοιποι αρχαιολογικοί θησαυροί της περιοχής, βρίσκεται τώρα σκεπασμένη με χώμα.

Η πόλη των Αλλιάνων, με ιστορία περίπου 2000 χρόνων, ήταν η αγαπημένη πόλη των Ρωμαίων λόγω των λουτρών και του φυσικού κάλους της ευρύτερης περιοχής.  Αποτελεί μια από τις αρχαιότερες εγκαταστάσεις λουτρών και spa παγκοσμίως. Βρίσκεται κοντά στην πόλη Bergama στην ανατολική Τουρκία, ανακαλύφθηκε το 1998 και εκτιμάται ότι το 75% δεν έχει ακόμα ανασκαφεί.

Η διαδικασία επιχωμάτωσης (πάνω) και
οι κολώνες του ρωμαϊκού spa αναδύονται μέσα
από το νερό (κάτω)
Ωστόσο, σήμερα τα καλοδιατηρημένα ερείπια της βρίσκονται στον δρόμο ενός υδατοφράγματος, το οποίο θα πλημμυρίσει την περιοχή για να δημιουργήσει μια τεχνητή λίμνη. Το φράγμα του Yortnali θα υδροδοτεί χιλιάδες στρέμματα αγροτικής γης και οι αγρότες που ζουν κοντά στην τουρκική ακτή υποστηρίζουν με σθένος την κατασκευή του έργου. Τούρκοι αξιωματούχοι σημειώνουν ότι η κάλυψη των Αλλιάνων με χώμα πριν πλημμυρίσει η περιοχή θα προστατεύσει τον αρχαιολογικό χώρο. Η επιχωμάτωση του ξεκίνησε στα μέσα Σεπτεμβρίου και ολοκληρώθηκε μόλις πριν λίγες μέρες. Η απόφαση πάρθηκε από το τοπικό δημοτικό συμβούλιο, τον περασμένο Αύγουστο, ερχόμενο αντιμέτωπο με αρχαιολόγους και ακτιβιστές. «Η μέθοδος που ακολουθείται είναι ξεπερασμένη και θα καταστρέψει παρά θα προστατέψει τον αρχαιολογικό χώρο. Τα θερμά νερά της περιοχής θα προκαλέσουν χημικές αντιδράσεις που θα καταστρέψουν μέταλλα, μωσαϊκά ακόμα και τους πέτρινους τοίχους που μέχρι τώρα έχουν διατηρηθεί πάρα πολύ καλά» επισημαίνει ο İlker Ertuğrul, μέλος του επιμελητηρίου αρχιτεκτόνων της Κωνσταντινούπολης.  Ο Nadine Moeller, αρχαιολόγος του πανεπιστήμιου του Σικάγο, αναφέρει ότι «…οτιδήποτε οργανικό θα αποσυντεθεί, αλλά κτίσματα από λάσπη ή πέτρινοι τοίχοι θα παραμείνουν και μπορούν ανά πάσα στιγμή να ανασκαφούν με τις σωστές τεχνικές». Ωστόσο η ολοκλήρωση του έργου δεν έχει ακόμα εξασφαλιστεί καθώς εκκρεμεί δικαστική απόφαση ανάμεσα στους υποστηρικτές του έργου και αντιπάλους.
Μια νύμφη αποκόπτεται
από το φυσικό της περιβάλλον 

Το περιοδικό Archaeology Magazine είχε ανακηρύξει την πόλη των Αλλιάνων ανάμεσα στους δέκα (10) παγκοσμίως απειλούμενους για καταστροφή αρχαιολογικούς χώρους καθώς οι προτάσεις που έγιναν από την διεθνή επιστημονική κοινότητα για περικύκλωση του αρχαιολογικού με φράγμα ή μετεγκατάσταση σημαντικών κτιρίων, όπως των θερμικών spa, απορρίφθηκαν χωρίς συζήτηση από την τουρκική κυβέρνηση.










Πηγή: 

Δεν υπάρχουν σχόλια