Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Απαλλοτριώσεις ύψους 2,5 εκατ. ευρώ αποφάσισε το ΚΑΣ για να σώσει την αρχαία Κυδωνία

Νεκροταφείο που αποκαλύφθηκε στην αρχαία Κυδωνία   Μια σημαντική απόφαση που αφορά στις αρχαιότητες της δυτικής Κρήτης πήρε το Κεντρι...

Νεκροταφείο που αποκαλύφθηκε στην αρχαία Κυδωνία  




Μια σημαντική απόφαση που αφορά στις αρχαιότητες της δυτικής Κρήτης πήρε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), την περασμένη Τρίτη 5 Απριλίου. Πρόκειται για την έγκριση της απαλλοτρίωσης δύο ακινήτων, που βρίσκονται στην περιοχή των Δικαστηρίων της πόλης των Χανίων, όπου έχουν ανακαλυφθεί μερικά από τα σημαντικότερα ευρήματα της αρχαίας Κυδωνίας.

Για παράδειγμα, στον συγκεκριμένο χώρο έχουν βρεθεί ένας εντυπωσιακός θαλαμοειδής οικογενειακός τάφος (1350-1300 π.Χ.), ένα πανέμορφο χάλκινο ξίφος μήκους 0,80 μ. με οστέινη κορυφή λαβής και χρυσά διακοσμητικά στοιχεία (1400-1375 π.Χ.) και η μοναδική στο είδος της σφραγίδα του «Δεσπότη Θηρών» (1420-1400 π.Χ.), που απεικονίζει έναν άνδρα να στέκεται όρθιος πάνω από πολυώροφο κτιριακό συγκρότημα.

Η Κυδωνία βρισκόταν στα σημερινά Χανιά και, σύμφωνα με τον Στράβωνα, ήταν η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης. Ανασκαφές που έγιναν στον παραλιακό λόφο «Καστέλι» και στη συνοικία «Σπλάντζια» έχουν φέρει στο φως ευρήματα από όλες τις χρονολογικές φάσεις του μινωικού πολιτισμού (3650-1070 π.Χ.). Τα περισσότερα ανήκουν στην Υστερομινωική περίοδο (β΄ μισό της 2ης χιλιετίας π.Χ.).

Τα μνημεία που βρέθηκαν κατά τις ανασκαφές στο οικόπεδο Κουκλάκη, το οποίο απαλλοτριώθηκε με την απόφαση του ΚΑΣ, αναφέρονται στο βιβλίο «Χανιά (Κυδωνία). Περιήγηση σε χώρους αρχαίας μνήμης» (2009), έκδοση του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού - ΚΕ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον δίγλωσσο λεύκωμα, που αναφέρεται στην πλούσια ιστορία της πόλης των Χανίων και το οποίο διανέμεται δωρεάν.

Το κόστος της απαλλοτρίωσης θα φτάσει τουλάχιστον τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ, ένα αστρονομικό ποσό, γεγονός που προβλημάτισε πολλά από τα μέλη του Συμβουλίου. Ωστόσο, η σημαντικότητα των μνημείων που ανασκάφτηκαν σ’ αυτό και η ελπίδα ότι κάποτε θα συμπληρώσει έναν επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο, δεν άφησαν μεγάλα περιθώρια επιλογών.









Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια