Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Το Λούβρο "πήγε" με δώρα στο Δίον

Ο Μ. Αλέξανδρος νικά τον Δαρείο στην μάχη της Ισσού (ρωμαϊκό ψηφιδωτό) Περιοδεία στους αρχαιολογικούς χώρους του Δίου, της Βεργίνας κα...



Ο Μ. Αλέξανδρος νικά τον Δαρείο
στην μάχη της Ισσού (ρωμαϊκό ψηφιδωτό)
Περιοδεία στους αρχαιολογικούς χώρους του Δίου, της Βεργίνας και της Πέλλας πραγματοποίησε τις προηγούμενες μέρες η διευθύντρια του Τμήματος Ελληνικών και Ρωμαϊκών Αρχαιοτήτων του Μουσείου του Λούβρου, κ. Σοφί Ντεσάμπ, εν όψει της έκθεσης για τη Μακεδονία και τον Μέγα Αλέξανδρο που θα φιλοξενηθεί το φθινόπωρο και τον χειμώνα στο Παρίσι.
Στην Πέλλα, στις Αιγές, στο Δίον, στα Στάγειρα και στην Αμφίπολη ξεναγήθηκαν, μεταξύ άλλων, οι ξένοι δημοσιογράφοι και δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από τα ευρήματα που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη, πολλά εκ των οποίων -650 στον αριθμό- θα ταξιδέψουν μέχρι το Λούβρο και θα προστεθούν σε άλλα που διαθέτει το Μουσείο (κάπου 300).  


«Γνωρίζαμε τον Μέγα Αλέξανδρο. Και πώς αλλιώς, αφού αποτελεί ένα μύθο. Η έκθεση αυτή όμως και η περιήγησή μας στη Μακεδονία ήταν η αποκάλυψη μιας άγνωστης περιοχής, πλούσιας σε θησαυρούς, που συνδέονται με τη ζωή και τη δράση του», κατέγραψε η Γαλλίδα δημοσιογράφος της «Λε Μοντ», Φλοράνς Εβά, όταν μέρος αποστολής εκπροσώπων γαλλικών ΜΜΕ βρέθηκε στην Ελλάδα προκειμένου να ενημερωθεί εν όψει της... επέλασης του Μακεδόνα στρατηγού στο Παρίσι -στην έκθεση «Αρχαία Μακεδονία. Στο βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου», που, σε συνεργασία με το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και με τις αρμόδιες Εφορείες Αρχαιοτήτων, θα πραγματοποιηθεί από τις 13 Οκτωβρίου έως και τις 2 Ιανουαρίου 2012, στο Λούβρο.

Γκραβούρα που δώρισε η διευθύντρια του Λούβρου 
στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Δίου

Στο Δίον η κυρία Ντεσάμπ προσέφερε δύο γκραβούρες, αντίγραφα χαρακτικών έργων της εποχής του Ναπολέοντα, που έχουν αναφορά στον Μέγα Αλέξανδρο και συμβολίζουν τη γοητεία που άσκησε ο ελληνισμός στον γαλλικό πολιτισμό. Τα δύο έργα αναρτήθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Δίου. Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Δίου-Ολύμπου, Μ. Τσιμήτρη και η διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου του Δίου, Εύα Αλβανού, καλωσόρισαν τη ιστορικό τέχνης, που συνοδευόταν από τον πρόξενο της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη Κριστιάν Τιμονιέ και ομάδα Γάλλων δημοσιογράφων.

Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση στον Λούβρο περιλαμβάνει συνολικά εννέα ενότητες, απλωμένες σε 1.100 τ.μ., ενώ θα συμπεριληφθούν και οι τέσσερις «Μαγεμένες», συντηρημένες για πρώτη φορά. Επίσης, η έκθεση, όπως υπογράμμισε η διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου, Πολυξένη Βελένη, «θα πλαισιώνεται από παράλληλες δράσεις (ένα διεθνές συνέδριο, μια συναυλία με μουσική, διαλέξεις, αλλά και ένα ντοκιμαντέρ από κοινού με το Λούβρο, το κανάλι ARTE και την ΕΡΤ), ενώ θα συνοδεύεται από έναν κατάλογο με κείμενα 87 συγγραφέων, ξένων και Ελλήνων. Ειδικά η ελληνική εκπροσώπηση στον κατάλογο αυτόν είναι αντιπροσωπευτική του σημαντικού δυναμικού της Αρχαιολογίας που υπάρχει στη Μακεδονία».

Έπειτα από δύο χρόνια συστηματικής έρευνας, η προετοιμασία της περιοδικής έκθεσης βρίσκεται στο τελικό στάδιο: Η μουσειογραφική μελέτη με τις εννέα μεγάλες θεματικές ενότητες που θα αναπτύσσεται στην κεντρική αίθουσα του κορυφαίου μουσείου (1.100 τ. μ.) όπως και ο ογκώδης κατάλογος, στον οποίο υπογράφουν 87 Ελληνες και Γάλλοι επιστήμονες, έχουν ολοκληρωθεί. Μεγάλη μακέτα της Πέλλας κατασκευάζει ειδικά για την έκθεση αθηναϊκό γραφείο με το οποίο συνεργάζεται το Λούβρο, ενώ γαλλικό τηλεοπτικό συνεργείο ξεκίνησε τα γυρίσματα ντοκιμαντέρ (52΄) με τίτλο «Αλέξανδρος ο Μέγας».



Όπως διευκρίνισε σε σπαστά ελληνικά η διευθύντρια του Τμήματος Ελληνικών και Ρωμαϊκών Αρχαιοτήτων του Λούβρου, Σοφί Ντεκά -η οποία εμπνεύστηκε την ιδέα της έκθεσης-, «έχει μεγάλη σημασία ότι για πρώτη φορά ενώνονται σύνολα. Βάσει συμφωνιών, στις πρώτες ανασκαφές του στρατού της Ανατολής μοιράστηκαν τα ευρήματα, χωρίζοντας ωστόσο ταφικά σύνολα. Για παράδειγμα, στο Λούβρο είχαμε τρία πλακίδια επίχρυσα πάνω σε πηλό, που απεικονίζουν έναν ηνίοχο πάνω σε άρμα, και διαπιστώσαμε ότι άλλο ένα υπήρχε στο Λούβρο και προέρχονται από ταφική κλίνη του 5ου αιώνα». Η ίδια υπογράμμισε ότι «η έκθεση αναδεικνύει τη σημασία του βασιλείου της Μακεδονίας, μας βοηθά να αποκαλύψουε τα βήματα του Αλεξάνδρου στην Ελλάδα, την καθημερινότητά του και να φωτίσουμε με λεπτομέρειες την προσωπικότητά του».


Πηγή: Γ. Σωτηροπούλου, Εφημερίδα "Αγγελιοφόρος", Εφημερίδα "Έθνος", Γ. Μυρτσιώτη, Εφημερίδα "Καθημερινή"
Πηγή εικόνων: Εφημερίδα "Έθνος", Βικιπαίδεια

Δεν υπάρχουν σχόλια