Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ανακατασκευή της σκηνής του αρχαίου θεάτρου της Ιεράπολης Φρυγίας

Άποψη του θεάτρου. Οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν νέο πλάνο εργασιών ανακατασκευής της σκηνής (1800 ετών) του θεάτρου στην αρχαία πόλη ...


Άποψη του θεάτρου.

Οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν νέο πλάνο εργασιών ανακατασκευής της σκηνής (1800 ετών) του θεάτρου στην αρχαία πόλη της Ιεράπολης Φρυγίας, κοντά στο σημερινό Denizli της Τουρκίας.


«Ο εφοδιασμός του απαραίτητου εξοπλισμού για την ανακατασκευή έχει ολοκληρωθεί» σημείωσε ο Hasim Yildiz, αρχαιολόγος υπεύθυνος για τις εργασίες. «Οι εργασίες είναι προγραμματισμένες να ολοκληρωθούν τον Ιούλιο του 2012. Όταν ολοκληρωθούν οι σήραγγες και είσοδοι του θεάτρου θα έχουν την αρχική τους μορφή ακριβώς όπως είχαν κατασκευασθεί. Ο πρώτος στόχος είναι να ολοκληρωθεί το πρώτο επίπεδο της σκηνής. Μετά τις ενισχύσεις των τοιχίων, θα τοποθετηθούν κατάλληλα η βάση, οι στήλες και τα ανάγλυφα.»

Η κατασκευή της θεατρικής σκηνής εκτιμάται ότι ξεκίνησε το 60 π.Χ. και τελείωσε μετά από 150 χρόνια. Την περυσινή χρονιά μια κατασκευαστική εταιρεία επιλέχθηκε από διαγωνισμό και ανακοινώθηκε αμέσως από τις αρχές ότι το αρχαίο θέατρο της Ιεράπολης θα ήταν το πρώτο που θα ανακατασκευαζόταν στην Τουρκία. 

Ένα από τα τρία αρχαία θέατρα

Άποψη του θεάτρου.
Το αρχαίο θέατρο της Ιεράπολης είναι το ένα από τα τρία αρχαία θέατρα της Ανατολής μαζί με αυτά της Πέργης στην Αττάλεια και του Αϊδινίου στο Sultanhisar. Το θέατρο έχει χωρητικότητα 12000 θέσεων και βρίσκεται κοντά στις διάσημες φυσικές πισίνες του Pamukkale. Η χρηματοδότηση του έργου θα γίνει από το τουρκικό Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.

Η ανακατασκευή θα γίνει από ομάδα αρχαιολόγων του Πανεπιστημίου του
Pamukkale και θα στοιχίσει περισσότερο από 1 εκ. τουρκικές λίρες.

Λίγα λόγια για την αρχαία πόλη
Η Ιεράπολη Φρυγίας ήταν αρχαία πόλη που βρισκόταν στη συμβολή του ποταμού Λύκου στο ποταμό Μαίανδρο, περίπου 10 χλμ. βόρεια της Λαοδίκειας. Η Ιεράπολη της Φρυγίας ήταν η πατρίδα του αρχαίου Έλληνα στωικού φιλόσοφου Επίκτητου. Υπήρξε κέντρο της λατρείας της θεάς Κυβέλης, στην οποία και ήταν αφιερωμένο ιερό. Ήταν επίσης ονομαστή για τις πλούσιες θέρμες της (ιαματικά λουτρά). Η πόλη αυτή υπήρξε έδρα αρχαιότατης χριστιανικής κοινότητας, καθώς και επισκοπική έδρα.

Δίπλα στο σημερινό Pamukkale, βρίσκονται τα ερείπια της Ιεράπολης τα οποία ονομάζονται «Παμπούκ καλεσί» (= φρούριο βάμβακος) από τη λευκότητα των αποθεμάτων (αλάτων) των πηγών. Γερμανοί αρχαιολόγοι που ανέλαβαν ανασκαφές στη περιοχή των ερειπίων αυτών από το 1887 απεκάλυψαν το αρχαίο θέατρο της πόλης, ερείπια λουτρώνων, αψίδων και άλλων αρχαίων κτισμάτων. Σ΄αυτά επίσης περιλαμβάνονται το περίφημο πλουτώνειο άντρο, ερείπια χριστιανικών ναών, αρχαία νομίσματα κ.ά..


Δεν υπάρχουν σχόλια