Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Κέλυφος-ασπίδα στη Μικρή Δοξιπάρα

Την κατασκευή ενός θολωτού κελύφους για την προστασία και ανάδειξη του ταφικού τύμβου της Μικρής Δοξιπάρας-Ζώνης ενέκρινε το Κεντρικό Αρχαιο...

Την κατασκευή ενός θολωτού κελύφους για την προστασία και ανάδειξη του ταφικού τύμβου της Μικρής Δοξιπάρας-Ζώνης ενέκρινε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.


Βάσει της προμελέτης, που ομόφωνα εγκρίθηκε, όλα τα ευρήματα θα είναι "θαμμένα" κάτω από τύμβο του οποίου μόνο η όψη από τη δυτική πλευρά θα είναι ορατή (ο επισκέψιμος χώρος έκθεσης του τύμβου θα είναι 1.380 τ.μ.).
Παράλληλα θα δημιουργηθούν τέσσερα κτίρια συνοδευτικών λειτουργιών (φυλάκιο, εκδοτήριο, ηλεκτρο-μηχανοστάσιο, πολλαπλών χρήσεων, τουαλέτες, καφέ, αίθουσα εργαστηρίων) και χώρος στάθμευσης με δυνατότητα να φιλοξενήσει 50 αυτοκίνητα και τέσσερα λεωφορεία (βοηθητικοί χώροι συνολικά 520 τ.μ.).

Ρήγμα
Λόγω του ότι στο υπέδαφος υπάρχει ρήγμα (το οποίο διατρέχει το κτίριο) κρίθηκε σκόπιμη η εκπόνηση γεωτεχνικής μελέτης, το πόρισμα της οποίας δεν έχει επισήμως κατατεθεί. Οι αρχικές εκτιμήσεις, πάντως, δείχνουν ότι το έδαφος είναι δομήσιμο αλλά χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. 
Η δόμηση θα χρειαστεί να γίνει βάσει συγκεκριμένων απαιτήσεων και περιορισμών ώστε το κτίριο να είναι σε θέση να αντεπεξέλθει, ακόμη κι αν συντελεστεί εδαφική μετακίνηση (θα χρησιμοποιηθεί, πιθανότατα, σύστημα υψίπεδων πεδιλοδοκών στη δόμηση και κατάλληλοι αρμοί διαστολής για τα κτίρια).

Πρόταση για περίφραξη
Μεταξύ άλλων, υπήρξε πρόταση να γίνει περίφραξη του χώρου του ταφικού τύμβου της Μικρής Δοξιπάρας-Ζώνης.

Δείτε μια παρουσίαση του ταφικού τύμβου στο ακόλουθο video:



Πηγή: Εφημερίδα 'Εθνος
Πηγή εικόνων: Zouzounews Blog

Δεν υπάρχουν σχόλια