Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Θετικά μηνύματα για την αναστήλωση του Μεγάλου Θεάτρου της Γόρτυνας

Άποψη αρχαιολογικού χώρου Γόρτυνας Θετικά είναι τα μηνύματα για την ανάδειξη του Μεγάλου Θεάτρου Γόρτυνας, όπως αποκαλύφθηκε κατά τη δι...

Άποψη αρχαιολογικού χώρου Γόρτυνας


Θετικά είναι τα μηνύματα για την ανάδειξη του Μεγάλου Θεάτρου Γόρτυνας, όπως αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του προέδρου της Κίνησης Των Πολιτών “ΤΟ ΔΙΑΖΩΜΑ” Σταύρου Μπένου στο Δήμο Γόρτυνας και στην αρχαία πόλη. 


Ο πρώην Υπουργός Πολιτισμού, που έφτασε στο χώρου του Μεγάλου Αρχαίου Θεάτρου συνοδευόμενος από το Δήμαρχο Γόρτυνας Νίκο Σχοιναράκη, τον αντιπεριφερειάρχη Ευριπίδη Κουκιαδάκη, την ειδική σύμβουλο του Πρωθυπουργού Βαγγελιώ Σχοιναράκη και την διευθύντρια της ΚΓ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Αθανασία Κάντα, έκανε γνωστό πως, αν οι εργασίες-ανασκαφές που πραγματοποιούν αυτήν την περίοδο οι αρχαιολόγοι, δείξουν πως το μνημείο σώζεται σε μεγάλο βαθμό και είναι σε καλή κατάσταση, τότε θα προχωρήσει άμεσα η εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών για την ανάδειξη και αποκατάστασή του.

«Αν τα στοιχεία που θα προκύψουν συνηγορούν πως το μνημείο σώζεται στο μεγαλύτερο μέρος του, τότε η εταιρεία «ΤΟ ΔΙΑΖΩΜΑ», με δικούς το πόρους θα αναθέσει αμέσως την μελέτη αποκατάστασης ώστε να μην χαθεί καθόλου χρόνος. Αυτός είναι ο στόχος μας» - ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μπένος, τονίζοντας παράλληλα πως αν το Μεγάλο Θέατρο δεν έχει υποστεί μεγάλες φθορές, τότε με την ανασκαφή και αναστύλωσή του θα έρθει στην επιφάνεια ένα από το πιο σημαντικά μνημεία παγκοσμίως.

Παράλληλα όπως έγινε γνωστό από την αρχαιολόγο κα Νικολούδη υπάρχουν ελπίδες μήπως κατά τη διάρκεια των ανασκαφών βρεθούν και κάποια γλυπτά, ανάλογα με το άγαλμα του ταύρου με την Ευρώπη που φυλάσσεται σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο και το οποίο όπως αναφέρουν ιστορικοί βρισκόταν πάνω στην σκηνή του Μεγάλου Θεάτρου.

Η σύμβουλος του Πρωθυπουργού, κ. Βαγγελιώ Σχοιναράκη εξέφρασε την εκτίμηση πως το μνημείο δύναται να αναστυλωθεί και μάλιστα ανέφερε πως στόχος της Πολιτείας είναι το εν λόγω έργο να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ μέσα στο 2012, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η χρηματοδότηση και η ολοκλήρωσή του. «Η ανάδειξη του Μεγάλου Θεάτρου της Γόρτυνας θα αποτελέσει γέφυρα για την ανάδειξη και της υπόλοιπης περιοχής, η οποία είναι παγκοσμίως η πιο πυκνοδομημένη σε αρχαιολογικό πλούτο» - σχολίασε η πρώην Νομάρχης Ηρακλείου.

Από την μεριά του ο Δήμαρχος Γόρτυνας, αφού ευχαρίστησε θερμά όλους όσους έδωσαν το παρών στην «επίσκεψη εργασίας» και ειδικά τον κ. Μπένο και «ΤΟ ΔΙΑΖΩΜΑ», για την προσφορά τους στην ανάδειξη της αρχαίας κληρονομιάς της Γόρτυνας, επισήμανε πως «η αναστήλωση του Μεγάλου Θεάτρου σε συνάρτηση με την δημοπράτηση του Μουσείου Μεσαράς που πρόκειται να γίνει στις 23 Αυγούστου 2011, σηματοδοτούν ένα καλύτερο αύριο για τον Δήμου μας. Οι προσπάθειες όλων μας έχουν απώτερο στόχο την αξιοποίηση και προβολή της αρχαία πολιτιστικής μας κληρονομιάς, η οποία αποτελεί παρακαταθήκη για το μέλλον αυτού του τόπου. Η Γόρτυνα πρέπει να πάρει την θέση που της οφείλει η ίδια η ιστορία στην επετηρίδα του αρχαίου πολιτισμού» - δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Σχοιναράκης.



Εν τω μεταξύ, την πρώτη της επίσημη επίσκεψη στο παλιό νομαρχιακό μέγαρο έκανε η πρώην νομάρχης, με την ιδιότητα της ειδικής συμβούλου του πρωθυπουργού, Ευαγγελία Σχοιναράκη.


Η κ. Σχοιναράκη, συνοδευόμενη από τον πρόεδρο του συλλόγου "ΔΙΑΖΩΜΑ", Σταύρο Μπένο συνάντησε τον Περιφερειάρχη, από κοινού με τον οποίο παραχώρησαν συνέντευξη τύπου με θέμα την ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων της Κρήτης, αρχής γενομένης από το μεγάλο θέατρο της Γόρτυνας και το αρχαίο θέατρος της Απτέρας.



Η επίσκεψη εργασίας στην Κρήτη είχε διπλό σκοπό:
-  να διαπιστωθεί επί τόπου η σημερινή κατάσταση των μνημείων.
-  να συνεχισθεί με εντονότερους ρυθμούς η αδιάκοπη προσπάθεια για την ανάδειξή τους.
Μετά τη σημερινή επίσκεψη στη Γόρτυνα, σειρά έχει, αύριο, η επίσκεψη στο αρχαίο θέατρο της Απτέρας, ενώ θα παραχωρηθεί συνέντευξη τύπου στα Χανιά.


Πηγή: CretaLive.gr
Πηγή εικόνας: Βικιπαίδεια

Δεν υπάρχουν σχόλια