Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Βρήκαν το λιοντάρι που βρυχάται 3.000 χρόνια

Το λιοντάρι ύψους 1,3 μέτρου ανακαλύφθηκε  στην πόλη Ταγινάτ της Τουρκίας Ένα γλυπτό λιοντάρι 3.000 ετών που βρυχάται και την πύλη ε...


Το λιοντάρι ύψους 1,3 μέτρου ανακαλύφθηκε
 στην πόλη Ταγινάτ της Τουρκίας
Ένα γλυπτό λιοντάρι 3.000 ετών που βρυχάται και την πύλη ενός μνημειακού συγκροτήματος διακοσμημένου με περίτεχνα πέτρινα ανάγλυφα, εντόπισαν, μεταξύ άλλων, αρχαιολόγοι στην αρχαία πόλη Ταγινάτ της Νοτιοανατολικής Τουρκίας.



Η πύλη του συγκροτήματος παρείχε πρόσβαση στην ακρόπολη της Κουνουλούα, που ήταν πρωτεύουσα του νεοχιττιτικού βασιλείου της Πατίνα (950-725 π.Χ.) και μοιάζει πολύ με την πύλη της ακρόπολης της χιττιτικής πόλης Καρχεμίς, την οποία ανακάλυψε ο Βρετανός αρχαιολόγος Σερ Λέοναρντ Γούλεϊ το 1911.
"Το λιοντάρι, ύψους περίπου 1,3 μ. και μήκους 1,6 μ., βρέθηκε άθικτο σε καθιστή θέση, να βρυχάται, με τα αυτιά πίσω και τα νύχια προτεταμένα", δήλωσε ο Τίμοθι Χάρισον, καθηγητής Αρχαιολογίας Εγγύς Ανατολής στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και διευθυντής του προγράμματος, στο οποίο συμμετέχουν ερευνητές από 12 χώρες και από τουλάχιστον 20 πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα.
Ο καθηγητής συμπλήρωσε ότι σε κοντινή απόσταση βρέθηκε ένα ακόμα τμήμα που αναπαριστά μία ανθρώπινη μορφή πλαισιωμένη από λιοντάρια. "Πρόκειται για μοτίβο που συνηθίζεται στους πολιτισμούς της περιοχής και είναι γνωστό με την ονομασία ο Αρχοντας και τα Ζώα".
"Λιοντάρια, σφίγγες και κολοσσιαία αγάλματα στον τύπο του Άρχοντα και των Ζώων τοποθετούνταν στις πύλες των ακροπόλεων των βασιλικών νεοχιττιτικών πόλεων στη Συρία και την Ανατολία την Εποχή του Σιδήρου, συνεχίζοντας μία αρχαιότερη παράδοση των Χετταίων που τόνιζε τον συμβολικό τους ρόλο ως ζωνών συνόρων, αλλά και τον θεϊκό ρόλο των βασιλιάδων ως φρουρών και φυλάκων της κοινότητας", κατέληξε ο καθηγητής. Οι περίτεχνα διακοσμημένες αυτές πύλες εξυπηρετούσαν την άρχουσα τάξη, νομιμοποιώντας την εξουσία τους.
Η ανακάλυψη στο Ταγινάτ δίνει καινούργιες πολύτιμες πληροφορίες για τον καινοτόμο χαρακτήρα και την πολιτιστική εξέλιξη των κρατών που άκμασαν την Εποχή του Σιδήρου στην Ανατολική Μεσόγειο.




Πηγές: Εφημερίδα "Ἑλευθεροτυπία", "Έθνος"

Δεν υπάρχουν σχόλια