Αν μέχρι σήμερα ο σημαντικότερος αρχαιολογικός χώρος της Βόρειας Ελλάδας, αυτός των Αιγών, (Βεργίνα) ήταν απροσπέλαστος και δυσνόητος για το ευρύ κοινό, με διάσπαρτα μνημεία και χωρίς οργανωμένες διαδρομές, η έγκριση χρηματοδότησης των εργασιών ανάδειξής του από το ΕΣΠΑ έρχεται ν' αλλάξει τα δεδομένα. Η ΙΖ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων προχωρά άμεσα στην ενοποίηση του χώρου και τη δημιουργία αρχαιολογικού πάρκου. 

    Όπως ανακοίνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, οι εργασίες ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου των Αιγών θα χρηματοδοτηθούν από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μακεδονίας- Θράκης 2007-2013», με το ποσό των 1.840.530 ευρώ.


    «Πρόκειται για μια συνολική στρατηγική ενοποίησης ενός χώρου πολυδιασπασμένου, όπου βρίσκεται αλλού το βασιλικό ανάκτορο κι αλλού η νεκρόπολη και όπου δεν γίνεται αντιληπτή από τον επισκέπτη η ενότητά της», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η προϊσταμένη της ΙΖ’ ΕΠΚΑ, Αγγελική Κοτταρίδη. 


    Οι εργασίες που θα γίνουν και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια περιλαμβάνουν- μεταξύ άλλων- τη διαμόρφωση του χώρου, όπου βρίσκονται οι βασιλικοί τάφοι των Τημενιδών, την ανάδειξη του χώρου του Νεκροταφείου των Τύμβων (έκτασης 500 στρεμμάτων), τη δημιουργία γέφυρας και μονοπατιών για τους πεζούς, την κατασκευή σημείων ενδιαφέροντος για τους περιηγητές, την κατασκευή και τοποθέτηση σύγχρονων στεγάστρων, που θα αντικαταστήσουν τις λαμαρινοσκεπές, την παραγωγή εποπτικού υλικού, την τοποθέτηση δικτύου ηλεκτροφωτισμού και την αναβάθμιση του φυσικού τοπίου, με φυτεύσεις δέντρων. 


    «Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα αρχαιολογικό πάρκο περιπάτου, προκειμένου να περιηγείται ο επισκέπτης, να αναπαύεται, να βλέπει τα αξιοθέατα και να ενημερώνεται με τη βοήθεια οπτικοακουστικού υλικού. Έτσι, θα αυξήσουμε και το χρόνο περιήγησης των επισκεπτών στην περιοχή, με στόχο την άνοδο της τουριστικής και οικονομικής κίνησης ενός τόπου, που μαστίζεται από την ανεργία», τονίζει η κ. Κοτταρίδη.
    Ήδη, ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία που κάνουν λόγο για αύξηση της τουριστικής κίνησης στον αρχαιολογικό χώρο των Αιγών το πρώτο εξάμηνο του 2011 κατά 12%, γεγονός που η κ. Κοτταρίδη αποδίδει και στην έκθεση για το Μακεδονικό βασίλειο στο μουσείο Ασμόλεαν, στην Οξφόρδη. 


    Φιλοδοξία της ΙΖ’ ΕΠΚΑ είναι, από την ενοποίηση του αρχαιολογικού χώρου να προκύψει ένα ανοιχτό «Πολυκεντρικό μουσείο», που θα βρίσκεται σε διάλογο με το φυσικό και το ιστορικό περιβάλλον. Τμήμα του ενοποιημένου χώρου θα αποτελέσει και το κεντρικό κτίριο του μουσείου, για την κατασκευή του οποίου (σε αρχιτεκτονική μελέτη του Αλέξανδρου Τομπάζη) η Εφορεία έχει υποβάλει αίτηση για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. 


    Ψηφιακή ενότητα του «Πολυκεντρικού Μουσείου» θα αποτελέσει και το εικονικό μουσείο, που θα είναι αφιερωμένο στην προσωπικότητα και τον οικουμενικό χαρακτήρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η δημιουργία του οποίου είχε ανακοινωθεί στο περασμένο Αρχαιολογικό Συνέδριο για τη Μακεδονία και τη Θράκη. 

    Η δημιουργία του αρχαιολογικού πάρκου στις Αιγές έρχεται να προστεθεί στις εργασίες ανάπλασης και ανάδειξης του Ανακτόρου των Αιγών, που χρηματοδοτήθηκαν πριν από ενάμιση χρόνο από το ΕΣΠΑ, με το ποσό των επτά εκατομμυρίων ευρώ, και σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη.

Πηγή: Εφημερίδα "Αγγελιοφόρος"