Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ο πολιτισμός αναβαθμίζεται παρά την κρίση

Αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία που αναβαθμίζονται, υιοθέτηση σύγχρονων τεχνολογιών, προσβασιμότητα σε όλους και νέες εκδόσεις συνιστούν το...


Αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία που αναβαθμίζονται, υιοθέτηση σύγχρονων τεχνολογιών, προσβασιμότητα σε όλους και νέες εκδόσεις συνιστούν το τεράστιο πρόγραμμα του υπουργείου Πολιτισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και ένα χρόνο και έχει αποδώσει ήδη σημαντικούς καρπούς ενώ ως το 2013 που θα ολοκληρωθεί, αναμένεται να έχει αλλάξει άρδην την εικόνα που υπάρχει σήμερα σε όλη τη χώρα. Γιατί, θα πρέπει να σημειωθεί, ότι προτού να αρχίσει το πρόγραμμα από τα 170 μνημεία της χώρας με εισιτήριο, τα 117 δεν παρείχαν ούτε τις βασικές εξυπηρετήσεις στους επισκέπτες, δηλαδή φυλλάδιο, νερό, τουαλέτα. Ετσι:

Η αναβάθμιση παροχών στο κοινό οδήγησε 33 χώρους στην δεύτερη κατηγορία _από τις τέσσερις στις οποίες έχουν καταταχθεί τα μνημεία γενικώς (εκεί που πριν ήταν μόλις 18). Στην τρίτη κατηγορία βρίσκονται πλέον 103 χώροι (αντί των 42) ενώ στην τέταρτη _και τελευταία _ έχουν παραμείνει 43 (από τους 118). Επίσης: Εκδόθηκαν 169 καινούργια φυλλάδια και 340 σε γραφή μπράιγ (ελληνικά - αγγλικά) σε συνεργασία με Φάρο Τυφλών. Εγιναν 120 δίγλωσσες ενημερωτικές πινακίδες σε 17 χώρους και έξι δίγλωσσες ενημερωτικές λεζάντες σε έξι μουσεία. Εντεκα νέοι οδηγοί έχουν ανατεθεί από το ΤΑΠ με έτοιμους ήδη τους δύο πρώτους για την Στοά του Αττάλου και την Αρχαία Αγορά. Μάλιστα 6 εκατομμύρια φυλλάδια διατέθηκαν σε επισκέψιμα μνημεία ενώ θα διατεθούν και σε ξενοδοχεία αλλά και νοσοκομεία.
Δημιουργήθηκαν νέοι χώροι αφής σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπως και η απτή απόδοση της κάτοψης του βράχου της Ακρόπολης και στη Ζώνη Μεσημβρίας στον Εβρο. Δημιουργήθηκαν 36 νέα εκπαιδευτικά προγράμματα. Τέθηκαν σε λειτουργία 33 πωλητήρια με πωλητέα αντικείμενα και του ΟΠΕΠ ενώ πρόκειται σύντομα να επαναλειτουργήσουν και άλλα. Αυτόματοι πωλητές νερού και αναψυκτικών τοποθετήθηκαν σε 28 χώρους, επισκευές ή δημιουργία χώρων υγιεινής (και για ΑΜΕΑ) έγιναν σε δέκα χώρους και ακόμη νέα φυλάκια, εκδοτήρια και πωλητήρια σε εννέα χώρους. Επιπλέον όπως είναι γνωστό σε αναβάθμιση βρίσκονται οι χώροι της Ακαδημίας Πλάτωνος, των Δελφοί, του Βυζαντινού Μουσείου κ. α.

«Η χώρα μας έχει τα χαμηλότερα ποσοστά επίσκεψης μνημείων για δεύτερη φορά. Θέλουμε λοιπόν τα μουσεία να μας εμπνέουν, να γίνουν περισσότερο προσβάσιμα ώστε να αυξηθεί και η επισκεψιμότητά τους
», είπε ο υπουργός Πολιτισμού κ. Παύλος Γερουλάνοςσήμερα στη συνέντευξη τύπου στην οποία παρουσιάσθηκε το πρόγραμμα αναβάθμισης, το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία υπηρεσιών του ΥΠΠΟΤ με το Ταμείο Αρχαιολογικών Χώρων _παρούσα ήταν η πρόεδρός του κυρία Μάρθα Σημαντώνη _και κατά περίπτωση με την συνεργασία και του ΕΟΤ, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εθελοντικών οργανώσεων.
Αυτή τη στιγμή πάντως κανένα μνημείο δεν βρίσκεται στην Α1 κατηγορία, ούτε η Ακρόπολη καθώς αναμένει την εγκατάσταση αυτόματης ξενάγησης μέσω κινητών.«Είκοσι μεγάλοι αρχαιολογικοί χώροι θα αποκτήσουν εντός του 2012 _το αργότερο το 2013 _ ακουστική ξενάγηση μέσω κινητού με την ένταξή τους στο πρόγραμμα Visit Greece, το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ», είπε η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟ κυρία Λίνα Μενδώνη. Αναμένεται εξάλλου και το ηλεκτρονικό εισιτήριο (καθυστέρησε κυρίως λόγω νομικής εμπλοκής μεταξύ ΤΑΠ και ΟΠΕΠ) ενώ στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο όπου λειτουργεί εδώ και μία εβδομάδα, έχει παρατηρηθεί αύξηση του ρυθμού έκδοσης και εισόδου.

Την μείωση των τελών υπέρ του ΤΑΠ για την χρήση μνημείων, φωτογραφικού ή άλλου υλικού κ. λ. π. ανακοίνωσε η ίδια, με την ρύθμισή τους ανά περίπτωση. Κι αυτό για τα υψηλά τέλη λειτουργούσαν απαγορευτικά για τη χρήση χώρων από μαθητικούς συλλόγους για παράδειγμα ή δήμους που δεν μπορούν να τα καλύψουν αλλά και για τις εκδόσεις αρχαιολογικού περιεχομένου.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου πάντως, το 2012 η Ελλάδα θα συμμετάσχει με δική της πρωτοβουλία _ οι Βρετανοί εμφανίζονται πολύ διστακτικοί λόγω της κρίσης_ με μία έκθεση για την αφή της Ολυμπιακής φλόγας, η οποία αρχικώς θα γίνει στο Ζάππειο. Το 2013 ή το 2014 θα γίνει εξάλλου η έκθεση για το Βυζάντιο στην Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσιγκτον και στο Μουσείο Γκέτι του Λος Αντζελες με πρωτοβουλία του υπουργείου Πολιτισμού. Οπως είπε ο κ. Γερουλάνος όλα βρίσκονται ακόμη σε στάδιο διαπραγματεύσεων, όμως ο στόχος παραμένει ίδιος και αυτός είναι η προβολή του Βυζαντίου ως κομμάτι της ιστορίας του ελληνικού πολιτισμού. Τα έξοδα θα αναληφθούν από χορηγούς, οι οποίοι αναζητούνται ενώ μόνο σε περίπτωση που ο προϋπολογισμός δεν καλυφθεί, ο ΟΠΑΠ ανέλαβε να υποστηρίξει τη διοργάνωση. Σε κάθε περίπτωση, όπως διαβεβαίωσε ο ίδιος, η έκθεση θα γίνει και με την συνδρομή των ξένων μουσείων, χωρίς ακόμη να έχει διευκρινιστεί πώς θα γίνει αυτό. Η παρουσίασή της μάλιστα και στη Ρωσία είναι ένα ενδεχόμενο που συζητείται

Περικοπές και εξορθολογισμός είναι το δίδυμο στο οποίο έχει στοχεύσει το ΥΠΠΟ, σύμφωνα με τον κ. Γερουλάνο, ο οποίος ανακοίνωσε ότι στο υπουργείο έχει γίνει ήδη μείωση των δαπανών κατά 30% λόγω και της αναδιάταξης προτεραιοτήτων (βλέπε περικοπές στην Λυρική Σκηνή και αναδιάταξη στις βάρδιες). Είναι αισιόδοξος ως εκ τούτου ότι το ΥΠΠΟ θα έχει την ίδια μερίδα από τον προϋπολογισμό με πέρυσι. Τέλος όσον αφορά το θέμα της πληρωμής της εργασίας των αρχαιοφυλάκων για εργασία τους πέραν του πενθημέρου η κυρία Μενδώνη διαβεβαίωσε ότι ρυθμίζεται με τον πρόσφατο νόμο ενώ η καθυστέρηση οφείλεται στο κενό που δημιουργήθηκε ως την κοινή υπουργική απόφαση από τα υπουργεία Οικονομικών και ΥΠΠΟ, η οποία θα δημοσιοποιηθεί στο ΦΕΚ.









Πηγή: Μαρία Θερμού, Εφημερίδα "Το Βήμα"

Δεν υπάρχουν σχόλια